Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Våra vanligaste frågor hos gynekologen

13 mar, 2018 
AvFemina
Kvinnors underlivsbesvär hör ofta ihop med olika skeden i livet. Vi har frågat gynekologen Ulf Zackrisson om de vanligaste frågeställningarna i olika åldrar.
Annons

Precis som allt annat förändras under livets gång förändras också våra underliv – och frågorna kring dem. Här har vi listat de vanligaste frågorna för respektive åldersgrupp.


30 +

Vad gör jag åt min pms och humörsvängningarna?
I dag ges ofta lyckopiller i mycket låg dos som kan tas en kort period före mens, cirka tio dagar i månaden. Det är en mycket effektiv behandling och ger väldigt bra lindring för den som är drabbad. Svåra pms-besvär får den som är känslig för gulkroppshormon. Efter ägglossningen stegras gulkroppshormonet och är som mest intensivt veckan före blödning och det är då de premenstruella symtomen uppstår.

40 +

Är cystor farliga?
Nej, inte generellt. En cysta är helt enkelt ett vätskefyllt hålrum där ägget ligger. Äggblåsor kan bli stora och göra ont men de brukar oftast försvinna av sig själva. Det finns cystor som är allvarliga, men de är inte vanliga och de upptäcks med ultraljud. Det är viktigt att göra en undersökning om man får diffust ont och ökat bukomfång, eller kraftig smärta som inte släpper. Ibland kan det bero på att cystan har snott sig och då måste man få hjälp.

Annons

 50 +

Upptäcks alla slags tumörer i livmodern genom cellprov?
Nej, många misstar cellprov för en generell kontroll kring all cancer i underlivet. Men cellprovet kan bara testa livmodertappens slemhinna. Livmodertumörer och äggstockstumörer upptäcker vi inte med ett cellprov. Livmodertumörer ger ofta mellanblödningar och smärtor i buken. Äggstockstumörer är lurigare. De bildas utan att man får några symtom och upptäcks ofta sent. Då får man svullnad på buken och diffust ont.

60 +

Jag har problem med torra slemhinnor, vad kan jag göra?
Du kan stryka på en lokalt verkande gel med östrogen i väldigt låg dos. Men det kan också räcka med att smörja in sig med vanlig rapsolja.

 Ulf Zackrisson är medicine doktor/specialistläkare i obstretik & gynekologi på Göteborgs Kvinnoklinik och Nordic IVF Center.

AV KARIN FREJRUD

FOTO SHUTTERSTOCK

 

Annons