Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Varningssignalerna - så känner du igen en psykopat på nätet

25 jun, 2018 
AvNina Nyström
Många söker efter kärleken på nätet. Det kan bli riktigt bra, men det kan också vara riskfyllt – nätdejting är den perfekta miljön för en psykopat. Lär dig läsa signalerna, så skyddar du dig.
Annons

Antalet dejtingsajter och appar har exploderat de senaste åren och nätdejting är ett av de vanligaste sätten att träffa en ny partner på. Enligt undersökningar har mer än hälften av alla svenska singlar provat nätdejting. Studier från University of Chicago visar att de som träffas på nätet är lyckligare och håller ihop längre än andra.

Inte så konstigt egentligen, det finns massor av nischade dejtingsajter och psykologiska profileringar som hjälper användarna att hitta rätt. Dessutom är man ofta mer självutlämnande och rak på internet, vilket kan göra det lättare att bygga relationer. 

Men – det är också otroligt lätt att bli förd bakom ljuset. Nätdejting är den perfekta miljön för en psykopat – här kan de ha kontroll över kommunikationen och leverera en välputsad yta. Med en grandios självbild charmar och duperar psykopaten många och lämnar samvetslöst brustna hjärtan och trasiga liv efter sig.

Annons

Vi har pratat med Lisbet Duvringe och Mike Florette, författare och föreläsare med stor erfarenhet och utbildning inom psykologi. De har undersökt psykopater och dess beteende i flera år och har tidigare gett ut  böckerna ”Psykopater i arbetslivet” och ”Kvinnliga psykopater: mästare i manipulation”.

Nu släpper de tredje boken; ”Psykopater online: riskfyllda relationer vid dejting”. Där beskriver de typiska psykopatiska beteenden och hur enkelt det är att bli charmad och manipulerad av en psykopat. 14 män och kvinnor delar med sig av sina berättelser om hur de träffat vad de trodde var ”Den rätta”  – men som visade sig vara en psykopat. Dessutom ger forskare, psykologer, poliser och advokater sin syn på saken.

Mike Florette menar att det finns mycket okunskap i ämnet.

Annons

– Det här är verkligen ett problem att ta på allvar. Det är så många som drabbas. Vi blir kontaktade varje dag av både män och kvinnor som är så tacksamma för att vi tar upp det här ämnet och sätter ord på vad de varit med om. Många tänker ”Det händer inte mig” – men det kan hända vem som helst! Man tror att man har kontroll över sina relationer på nätet, men det skapar bara en falsk trygghet. Psykopaten utnyttjar dig så fort hen ser minsta lilla möjlighet. Men – det går att skydda sig mot dessa onda och beräknande människor. Man måste bara våga välja att se det psykopatiska beteendet istället för att slå dövörat till.

Här är signalerna du bör vara uppmärksam på:

Vad är det som utmärker en psykopat från andra människor?

– Psykopater skiljer sig rejält från vanliga människor, men det kan ta ett tag innan man upptäcker det. Vid första anblicken är de oerhört utåtriktade, roliga och nästan överdrivet trevliga med en mycket intensiv närvaro. Psykopater är otroligt bekräftande, så är man sårbar är det lätt att falla dit för deras smicker. 

Annons

Vem är det som riskerar att råka ut för de här typerna?

– De söker aktiv efter människor som är sköra och mottagliga. Otippat många av de som hamnar i psykopatens klor har hög utbildning och är egentligen väl tränade i kritiskt tänkande. Men de har också hög empati, så när psykopaten spelar ut empati-kortet kan det logiska tänkandet köras över. Det är ofta synd om psykopaten nämligen. ”Jag är skild och får inte träffa mina barn”, ”Jag har en svår sjukdom” låter det ofta – och allt är bara lögn. Blir man dessutom lite förtjust tappar man sitt kritiska tänkande ännu mer och ser inte varningstecknen.

Det är viktigt att förstå att de alltid bara vill ha ut något av relationen för egen vinnings skull, de dejtar inte för att de vill träffa någon på riktigt. Ofta har de flera hundra trådar ute samtidigt, och gallrar snabbt ut vilka som är manipulerbara eller inte, berättar Mike Florette.

Vilka tecken tycker ni att jag ska hålla utkik efter hos en person och sättet de kommunicerar på? 

Annons
 • De skryter ofta mycket, men är ovilliga att prata om sig själva på djupet. De delar så lite som möjligt för att minimera risken att bli avslöjad.
 • Eftersom de få saker de säger om sig själva sällan är sanna, resulterar det i att de ofta kommer med motsägelser: ”Jag växte upp i Umeå” Men du sade ju Luleå innan? ”Jag är ingenjör” Jag tyckte du sade direktör? Nätet passar perfekt för den här typen av människor att gömma sig bakom eftersom det kan vara svårare att kolla upp om alla uppgifter stämmer.
 • Det blir ofta missförstånd i kommunikationen – men de har FÖR bra förklaringar – varje gång. 
 • De har också svårt att redogöra för hur något känns, de pratar bara om vad som hände.
 • De vill gärna ses ”på riktigt” onormalt snabbt.
 • Män och kvinnor har olika manipulationsmetoder. Män är mer aggressiva och påstridiga medan kvinnor spelar mer på könsstereotyper och sex.
 • De frågar om att låna pengar. I början handlar det om små summor och då betalar de tillbaka för att bygga upp förtroendet. Efterhand ökar summorna och förklaringarna är alltid mycket trovärdiga.
 • Det här är obehagligt men sant: De använder sig av traditionell rovdjursteknik när de jagar. Precis som rovdjuren är de aktiva under dygnets mörka timmar, eftersom vi andra har nedsatt kognitiv funktion då och inte är lika vaksamma.

Kan man se några tecken på någons Facebook- eller Instagramprofil?

– Det finns inga riktiga studier på det. De postar ofta jag-fixerat – men det är det många som gör! Ofta har de flera olika profiler igång samtidigt. De kan ha stort kontaktnät och många bekanta men är sällan den man anger som ”riktig” vän, säger Mike Florette.

Varför beter de sig på det här sättet?

– De har ingen självinsikt alls. De föddes att manipulera och tycker att det är roligt att ljuga – det är ett spel för dem. Den digitala dejtingmiljön tillfredsställer dem enormt. Det finns mer utrymme för oklarheter i kommunikationen online, vilket de såklart utnyttjar, bekräftar Lisbet Duvringe.

Vad är era bästa tips, hur kan jag skydda mig?

 • Var inte för öppen för fort och avslöja inte alla dina svagheter. Skriver du att du är ledsen eller nere så hugger de direkt – de här människorna saknar affektiv (äkta) empati, den delen av hjärnan är nedsläckt hos dem. De förstår dock empati rent kognitivt (att man bör låtsas att man bryr sig) och lär sig hur man ska uttrycka sig, vilket de sedan anpassar efter vad som går hem hos olika personer. 
 • Om du får misstankar – luska gärna lite i personens privatliv. Prova att prata om känslor. Kan hen uttrycka nyanserade känslor, eller handlar det mest om skeenden?
 • Var vaksam. De här människorna kan även ta kontakt på Facebook, Instagram och andra sociala medier, inte bara via dejtingsajter.
 • Allra viktigast – lita på magkänslan! Om det verkar för bra för att vara sant så är det det.

Läs också

Annons