Blödning under graviditet och tecken på missfall.

Som gravid vet du vikten av en hälsosam livsstil och en varierad kost. Nu menar forskare att även dina vanor före graviditeten påverkar fostret – och det gäller också pappan, enligt en ny studie i tidskriften The Lancet.

Tidigare forskning har till största del kretsat kring riskfaktorer som övervikt och rökning, men i denna studie ligger stort fokus på föräldrarnas näringsintag månaderna före befruktning:

– Tiden före befruktning är en kritisk period då föräldrarnas hälsa, som till exempel vikt, ämnesomsättning och diet, kan påverka risken för framtida kroniska sjukdomar hos barnen, säger forskaren Judith Stephenson vid University College London.

Läs även: Så ökar du chansen att bli gravid – 9 konkreta tips

En gravid kvinna håller om sin mage och ser lycklig ut.

Även dina vanor före en graviditet kan påverka barnets hälsa.

Resultaten visade att i princip alla kvinnliga deltagare i fertil ålder var näringsmässigt oförberedda när de blev gravida, särskilt sett till mängden järn och folsyra i kroppen. I Sverige är det rekommenderade dagsintaget för de båda näringsämnena 15 milligram respektive 400 mikrogram.

Att äta dåligt – och dessutom röka eller dricka alkohol – ökar alltså risken för en försämrad hälsa hos ditt ofödda barn.

Foto: IBL//Shutterstock
Källa: The Lancet, Dagens Medicin

Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs även:
PT:n Lofsan: ”Gratulera inte kvinnor till graviditet om hon inte berättat själv”

Sarah Dawn Finer om tiden som gravid: ”Det svåraste i mitt liv”

Premiärminister grillades om sin graviditet – istället för sin politik

 

Mer läsning

Femina