Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Vill du skaffa barn – ät rätt redan nu!

24 apr, 2018 
AvAnaïs González Cruz
Blödning under graviditet och tecken på missfall.
Se över ditt näringsintag om du försöker bli gravid. Månaderna före en befruktning påverkar nämligen ditt barns framtida hälsa.
Annons

Som gravid vet du vikten av en hälsosam livsstil och en varierad kost. Nu menar forskare att även dina vanor före graviditeten påverkar fostret – och det gäller också pappan, enligt en ny studie i tidskriften The Lancet.

Tidigare forskning har till största del kretsat kring riskfaktorer som övervikt och rökning, men i denna studie ligger stort fokus på föräldrarnas näringsintag månaderna före befruktning:

– Tiden före befruktning är en kritisk period då föräldrarnas hälsa, som till exempel vikt, ämnesomsättning och diet, kan påverka risken för framtida kroniska sjukdomar hos barnen, säger forskaren Judith Stephenson vid University College London.

En gravid kvinna håller om sin mage och ser lycklig ut.
Även dina vanor före en graviditet kan påverka barnets hälsa.

Resultaten visade att i princip alla kvinnliga deltagare i fertil ålder var näringsmässigt oförberedda när de blev gravida, särskilt sett till mängden järn och folsyra i kroppen. I Sverige är det rekommenderade dagsintaget för de båda näringsämnena 15 milligram respektive 400 mikrogram.

Att äta dåligt – och dessutom röka eller dricka alkohol – ökar alltså risken för en försämrad hälsa hos ditt ofödda barn.

Foto: IBL//Shutterstock
Källa: The Lancet, Dagens Medicin

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

Annons