Många tänker att det är svårt att gå ner i vikt och hålla sig hälsosam eftersom de tror att de inte kommer få äta och dricka favoriter som choklad och vin.

Men nu presenterar en framstående brittisk forskare teorier från sin nya bok ”The diet myth: The real schience behind what we eat”, som tvärt emot den föreställningen uppmanar oss att dricka vin och äta choklad och goda ostar.

Läs även: Forskare: Att äta choklad varje dag är bra för hjärnan

Anledningen, säger professor Tim Spector på Kings College i London, är att vi behöver dessa produkter för att utveckla en hälsosam bakteriekultur i magen.

– Vi förtär de här mikroberna och de hamnar i vår mage, där de blandas upp med ny mat som vi introducerar genom åren. Ju mer diversifierad mat vi äter, desto större variation får vi på dessa mikrober, och det gör oss friskare, sa han till The Mail.

Under sitt framförande på Oxfords literära festival sa han att choklad, vin och ost är bra när det gäller att skapa nyttiga bakteriekulturer, men att fet och söt snabbmat kan radera ut nyttiga bakteriekulturer.

– Undvik halvfabrikat… och njut av ost, choklad och rödvin, säger han.

Av Joel Linde

Foto Shutterstock

Mer lästips
Choklad är bättre mot hosta än medicin
5 hälsofördelar med att äta mer blomkål

[socializer-facebooklikeshare]

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: