Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Yoga girl om kollapsen och dödsbeskeden: ”Blir aldrig klar med sorgen"

03 jan, 2020 
AvMalin Karlberg
yoga girl aruba
Inom loppet av några år har Rachel Brathen gift sig, blivit mamma och samtidigt jobbat konstant med sin växande yogaverksamhet.
Samtidigt har hon gått igenom en rad svåra förluster och lärt sig att hitta tacksamheten mitt i sorgen. För Femina berättar den bokaktuella yogastjärnan om mammalivet, äktenskapet och att finna balans i livet.
Annons

”Jag har känt döden sedan jag var en liten flicka. Min mamma presenterade oss för varandra. Dagen för mitt femårskalas försökte hon ta sitt liv.”

Så börjar andra kapitlet i Rachel Brathens nysläppta bok – To love and let go: en berättelse om kärlek, sorg och tacksamhet. Det är en drabbande bok som ser några livets svåraste stunder i vitögat och vägrar sminka över ärren från av barndomens törnar. Men samtidigt är det en livsberättelse om att finna sitt kall och staka ut sin egen väg, oberoende av omgivningens förväntningar.

– Boken har tagit fem år att skriva, det har varit ett känslosamt arbete och den är väldigt personlig, säger Rachel Brathen till Femina. Jag är så glad att den är ute i världen nu och hoppas att läsarna känner igen sig och inser att de inte är ensamma om att ha gått igenom tuffa saker.

yoga girl aruba
Rachel Brathen har blivit känd för sina häftiga yogabilder och gripande texter. Foto: Instagram@yoga_girl

Har 2 miljoner följare på Instagram

I början var det hennes vackra yogafoton i tropiska miljöer som gjorde Rachel Brathen, mer känd som Yoga Girl, till en Instagramsensation med drygt 2 miljoner följare. Men snart skiftade fokus snarare till hennes berörande texter som går rakt in i hjärtat.

Annons

Det är inga snabba bildtexter Rachel Brathen postar – snarare hela essäer om allt från sorgen över en tvillingsjäl som ryckts från Jorden alltför tidigt, kärleken till livet även i dess svåraste stunder och den helande processen i att bli mamma.

Svåra händelser har inte varit någon bristvara i Rachels liv. I boken beskriver hon bland annat sina föräldrars skilsmässa, sin mammas återkommande depressioner och självmordsförsök, förlusten av sin styvfar i en flygolycka och sin egna destruktiva livsstil – som vid ett tillfälle hotade att sabotera relationen till hennes man Dennis.

rachel brathen
”Yoga håller mig i schack”, säger Rachel ”Yoga girl” Brathen. Foto: Dennis Schoneveld

Bästa vännen omkom i en bilolycka

Yoga och meditation har hjälpt henne att läka såren från barndomen och hitta balans i livet. Men våren 2014, bara några månader innan hennes bröllop, föll livet samman på nytt. Rachel kollapsade i blindtarmssmärtor och tvingades till en akut operation. Vid samma tidpunkt omkom hennes bästa vän Andrea i en tragisk bilolycka och en kort tid senare gick Rachels älskade mormor bort. Som om inte det räckte blev hennes hund Sgt Pepper dödssjuk och fick lov att avlivas.

Annons

– Min syn på sorg har förändrats, säger Rachel. Jag har insett att man aldrig blir klar med sorgen och går vidare – istället handlar det om att lära sig leva med den. Det blir en ny typ av liv. Att förlora någon är inget man bara vänjer sig vid och läker från, det är något man lever med för alltid.

Under 2019 firade du 5 år som gift. Vad har du lärt dig om äktenskap på den tiden?

– Att man måste kommunicera jätteväl. Man kan inte ta för givet att man vet vad den andra människan tänker. Man behöver tid tillsammans, att våga prata om svåra saker och inte bara låta livet flyga iväg så fort.

Hur är du som mamma?

– Jag är väldigt tålmodig och bra på att hålla mig lugn och sansad när hon blir lite galen. Jag försöker att vara närvarande när jag är med henne och inte hålla på med andra grejer samtidigt. Jag tror inte på strikt disciplin när det gäller barn, utan försöker istället förklara varför man inte ska göra på ett visst sätt – och min dotter lyssnar väldigt väl. Mammalivet är inte alls som jag trodde. Det är både roligare, svårare och mer emotionellt krävande att älska en liten person så mycket.

yoga girl lea luna
Dottern Lea Luna, snart 3, har tvingat Rachel att släppa taget om sitt kontrollbehov. ”Nu försöker jag tillåta mig att ta dagen som den kommer – go with the flow. Det har varit en stor livsläxa för mig.” Foto: Instagram @yoga_girl

Vilken var din viktigaste insikt under 2019?

– Att jag måste sakta ner och prioritera att göra ingenting. Det är lika viktigt att schemalägga vila som att planera in att röra på sig. Det har varit en stor lärdom för mig.

Annons

Vad ser du fram emot under 2020?

– Jag ser jättemycket fram emot att ha lite ledig tid. Efter februari har jag ett helt år fritt från yogalärarutbildningar och att leda grupper. Istället ska jag fokusera på allt annat som vi gör i bolagen som inte händer i yogasalen. Och jag ska fokusera på att slappna av på ett större sätt. Det är så naturligt för mig att ta för givet att jag måste jobba hela tiden, nu ska jag försöka schemalägga fler roliga saker och utrymme för att göra ingenting.

Vad har du för relation till din mamma i dag?

– Vi har en jättefin relation nu. Hon har blivit en fantastisk mormor och hälsar på oss på Aruba väldigt ofta.

Hur är det egentligen att bo på Aruba?

– Det är precis så härligt som det ser ut. Det är alltid varmt och det blåser torra, friska vindar, vilket jag tycker är skönt.

yoga
När hon var yngre var yogan mer av en fysisk grej för Rachel, men i dag handlar det framför allt om egentid och att hitta lugnet i vardagen.

Saknar du något särskilt från Sverige, förutom familj och vänner?

– Mysiga caféer att fika på, det finns inte här. Kanelbullar är det bästa jag vet.

Annons

I dag pratas det ju en hel del om att begränsa skärmtiden och att sociala medier kan få oss att må dåligt. Hur ser du på det?

– Alla skulle nog må bra av att spendera mindre tid på sociala medier, jag inkluderad. Sen handlar det såklart om hur man använder det. Sociala medier kan skapa kontakt mellan människor och leda till jättefina saker. Men det kan också bli negativt, att man tror att alla andra har det så himla bra och känner sig otillräcklig. Jag försöker att aldrig låtsas, utan lägger också upp sådant som är jobbigt, svårt och inte går så bra.

Vad har du för relation till dina följare?

– Jag tycker inte om ordet följare, jag säger hellre community. Det handlar inte om att människor ska följa mig, vi för en dialog och har en intim och ärlig relation.

 

RACHEL BRATHEN
ÅLDER: 31 år

GÖR: Yogaentreprenör, författare och influencer
FAMILJ: Maken Dennis och dottern Lea Luna, snart 3
BOR: Aruba
AKTUELL: Med självbiografiska boken To love and let go – en berättelse om kärlek, sorg och tacksamhet

 

Läs mer:

Annons