Den danska konstnären Gerda Wegener (1885-1940) har fått stor uppmärksamhet under senare år, mycket tack vare Alicia Vikanders Oscarbelönade insatser för rollen som konstnären i filmen ”The Danish Girl”. I filmen gestaltar Alicia Vikander konstnären Gerda Wegener, som gifter sig med landskapsmålaren Einar Wegener (Eddie Redmayne) som identifierar sig som transkvinnan Lili Elbe. Lili var Gerdas favoritmodell och konsten blev deras fristad där Lili kunde leva ut sin kvinnliga identitet. Lili Elbe blev, med Gerdas stöd, sedan den första personen i världen som genomgick en könskorrigering.

lili_solfjader_press

Lili med solfjäder. Foto: Morten Pors

I en ny utställning på Millesgården får vi se Gerda Wegeners vackra målningar i Art Déco-stil. Gerda Wegeners målningar är ofta erotiskt laddade med koketta damer och unga flickor som motiv. Wegeners tavlor ansågs på sin tid vara mycket dekadenta och pikanta. Hon var samtidigt en uppskattad porträttmålare och var dessutom flitigt anlitad av danska och franska tidningar och hon målade reklam- såväl som satir- och modebilder.

Utställningen som producerats av konstmuseet Arken i Danmark utforskar det konstnärliga utövandet där gränserna och de traditionella könsrelationerna mellan målaren, musan och modellen bryts ned, skriver Millesgården i ett pressmeddelande.

Läs även Ny tv-serie hyllar kvinnorna bakom den moderna svenska konsten

Utställningen ”Gerda Wegener och The danish girl” visas på Millesgården från och med 4 februari till den 14 maj 2017.

två koketter_press

Två koketter. Foto: Morten Pors 

Läs även Svenska Alicia Vikander vann historisk Oscar

Mer läsning

Femina