Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Se utställningen Gerda Wegener & "The Danish girl"

30 jan, 2017 
AvIda Gustafsson
Nu kan du se tavlorna som syntes i filmen "The Danish girl". I helgen öppnar Millesgården i Stockholm en ny utställning med Gerda Wegeners vackra målningar.
Annons

Den danska konstnären Gerda Wegener (1885-1940) har fått stor uppmärksamhet under senare år, mycket tack vare Alicia Vikanders Oscarbelönade insatser för rollen som konstnären i filmen ”The Danish Girl”. I filmen gestaltar Alicia Vikander konstnären Gerda Wegener, som gifter sig med landskapsmålaren Einar Wegener (Eddie Redmayne) som identifierar sig som transkvinnan Lili Elbe. Lili var Gerdas favoritmodell och konsten blev deras fristad där Lili kunde leva ut sin kvinnliga identitet. Lili Elbe blev, med Gerdas stöd, sedan den första personen i världen som genomgick en könskorrigering.

lili_solfjader_press
Lili med solfjäder. Foto: Morten Pors

I en ny utställning på Millesgården får vi se Gerda Wegeners vackra målningar i Art Déco-stil. Gerda Wegeners målningar är ofta erotiskt laddade med koketta damer och unga flickor som motiv. Wegeners tavlor ansågs på sin tid vara mycket dekadenta och pikanta. Hon var samtidigt en uppskattad porträttmålare och var dessutom flitigt anlitad av danska och franska tidningar och hon målade reklam- såväl som satir- och modebilder.

Utställningen som producerats av konstmuseet Arken i Danmark utforskar det konstnärliga utövandet där gränserna och de traditionella könsrelationerna mellan målaren, musan och modellen bryts ned, skriver Millesgården i ett pressmeddelande.

Utställningen ”Gerda Wegener och The danish girl” visas på Millesgården från och med 4 februari till den 14 maj 2017.

två koketter_press
Två koketter. Foto: Morten Pors 
Annons