1. Disktrasan – här samlas massor av bakterier. Enligt en undersökning av den internationella hälsoorganisationen NSF var 75% av disktrasorna så fyllda av bakterier att det var hälsovådliga. Lösningen är att koka disktrasorna eller att tvätta dem på 60° och sedan hänga upp dem på tork.

2. Diskbänken – här ställs ofta både det ena och det andra och det blir lätt en bakterihärd. Tänk på att röja undan ofta och göra rent bänken direkt.

3. Köksbänken – ligger inte långt efter diskbänken. Torka av ofta för att hålla bakterierna borta. Har du en bänkskiva i trä kan du först torka av med en fuktig trasa och sedan använda ättika för att desinficera.

4. Kaffebryggaren – jäst och mögelsporer kan lätt gegga till det i vattenbehållaren.. Se till att kalka av då och då.

.5 Kökskranen – gör rent den varje dag! Här rör du hela tiden med smutsiga eller nedkladdade händer.

6. Tandborstglaset – använd alltid tandborstskydd och förvara glaset i ett stängt skåp i badrummet.

7. Tangentbordet – här hamnar allt du har på fingrarna samt smulor och annat. Se till att rengöra det ofta! Enklast är att använda tops och handsprit.

8. Skärbrädan – använd alltid olika skärbrädor för olika ändamål och råvaror. Och diska dem efter varje användning!

9. Spisreglagen – är lätt att glömma att göra rent när du städar köket. Men de kan bli ganska äckliga då du ofta rör vid dem med kladdiga fingrar när du stökar i köket. Ta loss om du har löstagbara reglage och diska dem för hand. Annars är det enklast att göra rent dem med hjälp av rengöringsprej och trasa.

Läs även:
Så ofta ska du städa – se hela listan!

Källa: Land.se
Text: Lina Lundström
Bild: Shutterstock

Artikeln publicerades först på Allers.se.

Utvald läsning

Femina