Anders Hansen: Så hanterar jag min ångest

18 mar, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Anders Hansen
Många svenskar kämpar med ångestproblem, och var åttonde vuxen person i landet äter antidepressiva mediciner.
Anders Hansen har skrivit boken Depphjärnan: Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? och har hittat sätt att hantera sin egen ångest.
– Jag motionerar jämt, och lever hyfsat som jag lär. Men jag har mer ångest än snittet av befolkningen, säger Anders Hansen till Femina.
Annons
5 saker du inte visste om Anders HansenBrand logo
5 saker du inte visste om Anders Hansen

Ångest är något som många svenskar lider av, och även om det har blivit vanligare att prata om psykisk ohälsa och depressioner så är det något många inte vet hur de ska hantera.

Omtyckta psykiatrikern Anders Hansen har skrivit flera böcker om ämnet, nu senast Depphjärnan: Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?, där han reder ut varför så många människor mår dåligt, och hur vi påverkas av vår moderna livsstil. Var åttonde vuxen svensk äter antidepressiva läkemedel, och för Anders Hansen kändes det konstigt att sjukförklara en så stor del av befolkningen – ångest kan snarare vara ett tecken på att man fungerar som man ska.

Just att förstå att man inte är trasig eller konstig för att man mår dåligt är något många läsare tagit med sig från boken, och kommer fram och tackar Anders Hansen för.

Annons

– Jag tror att vi ständigt är på jakt efter en historia som gör att vi förstår oss själva. En psykiatrisk diagnos blir ibland den historien. Folk ser sig själva som att ”jag är den som är trasig”, ”jag är den som har ångest”, eller ”jag är den som har adhd”. Att gå runt och se sig som ett offer eller att man är sönder är inte hälsosamt, och det är det jag vill komma ifrån. Jag vill att folk ska fatta att vi är lite olika kalibrerade vad gäller de här sakerna, delvis av våra gener men också vår uppväxt. Och om du lider av det så sök hjälp, det är inte konstigare än att söka för diabetes. Men det betyder inte att du är sönder. Det finns en kraft, en slags frigörelse, i att inse att man inte är sönder, säger han till Femina.

Anders Hansen: ”Jag har mer ångest än snittet”

Anders Hansen lyfter ofta fram vikten av konditionsträning, och hur mycket det kan hjälpa det psykiska måendet.

– Det är inte så att jag vill bagatellisera de tillstånden, tvärtom, det kan leda till ett helvete. Men det är viktigt att förstå varför vi fungerar som vi gör, för då kan man också förstå varför det är viktigt med motion och att träffas på riktigt. Då kanske de där råden som alla redan har hört går från att vara något som är wellnessfloskler till att bli något som man vill ta på allvar.

Hur hanterar du din egen ångest?

– Jag motionerar jämt, och lever hyfsat som jag lär. Men jag har mer ångest än snittet av befolkningen, och när man väl har stark ångest så är det ju fan inte lätt. Det är svårt att intala sig att det är någon slags försvarsmekanism då. Men det har ändå hjälpt mig på något sätt, att inte se mig själv som trasig.

Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnanBrand logo
Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnan
Annons