Corinne skaffade barn själv vid 46 – utan pojkvännen: ”Ville inte ångra mig”

09 jan, 2023 
AvAino Oxblod
FotografPrivat.
Entreprenören Corinne Henriksson var över 40 år när hon insåg att hon ville bli mamma för första gången – men hennes äldre pojkvän ville inte bli pappa igen. Då bestämde sig Corinne för att riskera relationen och skaffa barn på egen hand vid 46 års ålder, och i dag är hon stolt mamma till Vince.
– När han inte gick att övertala så fanns inget annat alternativ än att gör det på egen hand utan honom, säger hon till Femina.
Annons
Femina besöker en av Nordens största IVF-kliniker - Carl von Linnékliniken i UppsalaBrand logo
Femina besöker en av Nordens största IVF-kliniker - Carl von Linnékliniken i Uppsala

I många år hade Corinne Henriksson arbetat hårt för att nå till toppen av sin karriär och bli en framgångsrik affärskvinna. Hennes frisörsalong Corinne and friends var en av Sveriges kändaste, och hon arbetade med produktioner som Top model och Melodifestivalen. Som singel kunde hon också lägga all sin tid på jobbet med allt vad det innebar – långa arbetsdagar, resor och kundmiddagar.

I sin bekantskapskrets i centrala Stockholm var hon inte den enda som fokuserade på karriär i stället för familj.

– Jag var inte helt säker på om jag var en person som ville ha barn. Tiden snurrar på när man har ett högt tempo, och jag hann inte stanna upp.

Men plötsligt, efter att ha passerat 40, märker Corinne att något förändras i bekantskapskretsen. Allt fler förlovar sig och skaffar barn, och tycker att hon borde stanna upp i karriären och fundera på om hon själv också ville bli mamma.

Annons

– I Stockholm är många singlar. Men sen gick det snabbt, man märkte att någon började binda sig, någon förlovade sig och fick barn.

Våren 2016 börjar Corinne dejta en portugisisk man. De börjar pendla fram och tillbaka mellan Sverige och Portugal. I samma veva börjar hon också fundera på hur hon vill utveckla sitt företag, och sikta in sig mer på produktutveckling i stället för att driva den kända frisörsalongen. 2019 tar hon det avgörande steget, och säljer sitt företag för att starta ett nytt där hon säljer egna håraccessoarer och –verktyg.

– När jag tog beslutet att sälja Corinne and friends hamnade jag i en form av identitetskris, då det var en stor omställning, konstaterar hon.

Corinne Henriksson hade fokuserat på karriären och var osäker på om hon ville ha barn.

14 år äldre pojkvännen ville inte ha fler barn

Corinne kommer fram till att hon vill föda ett barn och bli mamma, och inser efter mycket research att hon förmodligen skulle behöva ta hjälp för att kunna bli gravid. Men hennes pojkvän är inte lika sugen på det hela – han är 14 år äldre, har varit gift och har två vuxna barn.

Annons

Jag kunde inte släppa tanken på att bli mamma och få uppleva ett barn i mitt liv. Jag gjorde allt för att försöka övertala min särbo och tyckte absolut att han skulle ändra sig. Jag fick med honom på ett försök, men sen ville han inte mer. Det blev påfrestande för vår relation, berättar Corinne.

De två fortsätter träffas som vanligt medan Corinne funderar över vad hon ville göra. Hon är envis – när hon väl bestämt sig är hon inte den som ger upp. Därför gör hon flera stora livsförändringar för att förbättra chanserna att bli gravid. Hon börjar leva ett mer hälsosamt liv med mindre stress, bättre mat och mer sömn, och tar uppehåll från alkohol i långa perioder för att rena sin kropp. Hon väljer också att träna mycket och gå på akupunktur för att hitta ro i det viktiga beslutet.

– Jag berättade för honom att jag kommit fram till att jag inte var beredd att ge upp drömmen om att bli mamma. Det var självklart fortfarande min högsta önskan att vi skulle göra resan ihop, men när han inte gick att övertala så fanns inget annat alternativ än att gör det på egen hand utan honom. Jag hoppades in i det sista att han skulle ändra sig, men det gjorde han inte. Vår relation blev sämre, det var ett jättetufft beslut att ta.

Annons

Tog kontakt med Olgakliniken

När Corinne väl har bestämt sig för att hon vill försöka få barn igen undersöker hon de olika metoderna, och börjar fråga andra kvinnor i liknande livssituationer hur de hade gjort. Till slut faller valet på den omtalade Olgakliniken i ryska Sankt Petersburg, känd för sina höga andel framgångsrika graviditeter. Kändisar som Mikaela Laurén har varit öppna med att de tagit hjälp av kliniken för att bli gravida i mer mogen ålder.

– Olgakliniken kändes som det bästa valet, de hade störst ”success rate”. De vägrade låta en använda egna ägg om man är över 44. Jag valde att lyssna på deras råd och kom fram till att jag inte har lyxen att testa tre-fyra gånger, och de flesta sa att det var liten chans med egna ägg i min ålder. Det var en stor sorg som jag fick bearbeta. Men efter att ha prata med andra mammor som gjort samma resa valde jag att se det positiva – att det fanns en möjlighet för mig att bli gravid.

Annons

Våren 2021, när coronapandemin äntligen lugnat ner sig, tar Corinne kontakt med kliniken och kan sätta igång processen. Det finns i dag många tillvägagångssätt för att öka chanserna att bli gravid, där man bland annat fokuserar på att hitta de bästa äggen för öka chanserna, och med hjälp av medicinering får äggen att fästa bättre.

Corinne bestämde sig för att skaffa barn på egen hand.

På Olgakliniken upplever Corinne att hon fick hjälp hela vägen, och känner att de är måna om hennes hälsa och att allt ska gå bra. Graviditeten flyter på som vanligt fram till strax före förlossningen, då Corinne plötsligt blir sjuk i covid-19.

– Jag hade corona innan jag skulle föda, och åkte till akuten. Då blev jag rädd. Läkaren ville sätta igång mig tidigare än planerat, men jag svarade inte på tabletterna, något de trodde var på grund av coronan. Till slut fick det bli kejsarsnitt, för att min sons liv kanske var i fara.

Annons

Men med hjälp av läkarnas insatser kan sonen Vince till slut födas säkert, och i dag har Corinne en frisk och fin son.

Corinne Henriksson

Namn: Corinne Henriksson.

Ålder: 47 år.

Gör: Entreprenör, driver företaget Corinne som säljer håraccessoarer.

Bor: Sverige och Portugal

Familj: Sonen Vince och särbo som har två barn

Är mammalivet allt du drömde om?

– Ja det är det absolut. Jag ska dock erkänna att det kommit med mer utmaningar än vad jag kanske förstod eller trodde innan, men det är det mest underbara jag gjort. Det är extra speciellt att jag gjort resan själv och har eget bolag samtidigt, säger hon och fortsätter:

– Andra sa ”hon får se sen när hon får en bebis hur mycket det är som förändras”, men jag har levt ganska som vanligt sedan dagen han kom. Jag har haft turen att han är ganska lugn och nöjd. Det är otroligt mysigt men jag har ändå kunnat köra på med mitt race, mer eller mindre. Det kommer över mig ibland vilket stort ansvar det är, men jag har klarat det mest på egen hand, så då ska jag klara det här med, säger hon men tillägger att hon fått ta hjälp av en barnflicka för att få ihop jobb och mammaliv sedan sonen passerat sex månader.

Annons

Pojkvännens vändning

Medan Corinne var gravid sågs hon och hennes pojkvän allt mindre, även om de inte gjorde slut. Han ville inte stå i vägen för sin kärleks dröm om att bli mamma, men hade samtidigt inget intresse av att bli pappa en tredje gång. Men Vinces födelse har ändrat mycket, och i dag är Corinnes och pojkvännens relation bättre än någonsin. Paret lever inte tillsammans på heltid, och lever fortfarande sina egna, separata liv. De ser ingen stress i att bestämma om och i så fall när de ska flytta ihop helt och bli sambos.

– Nu när min son har kommit så har min särbo tagit till sig honom jättebra, han är jätteförtjust i honom. Han är väldigt liten fortfarande, men man märker att de får ett starkare band för varje dag, säger hon.

Corinnes pojkvän har fått ett starkt band till Vince.

Samtidigt är ansvarsfördelningen glasklar – Vince är Corinnes son, och det är hon som bestämmer och har ansvar över honom.

Annons

– Skulle vi exempelvis sluta träffas är det inte varannan vecka som gäller, eller att jag inte skulle kunna bo i Sverige på heltid, eller flytta till ett annat land. Han behöver inte känna press, när han tycker det är jobbigt tar jag över. Det är ett perfekt upplägg för oss.

Hon är öppen för en förändring i framtiden, och ser det inte som omöjligt att Jose blir pappa till hennes son en dag. Men redan nu har Jose och Vince fått ett djupare band, när Jose i höstas blev en av Vinces gudföräldrar, tillsammans med Camilla som stöttade vid förlossningen, Corinnes syster Elina samt Corinnes svåger.

– Vem vet vart det här tar vägen i framtiden, det kanske till och med känns naturligt att Jose adopterar Vince. Men för mig är det inte det viktiga, vi har det så bra nu.

Corinne med Vince i famnen och omgiven av hans gudföräldrar.

Om Corinne vill att Vince ska få ett syskon har hon fram till 51 års ålder att bestämma sig – det är nämligen maxåldern för behandlingen. Men entreprenören är långt ifrån säker att hon vill ha ett till barn.

Annons

– Just nu är jag så tacksam och känner jag att det är ganska lagom för mig att kunna hantera utan att behöva ändra för mycket i livet. Jag vill kunna jobba, resa och träna, leva ett ganska normalt liv.

Drev känd hårsalong – bytte bana

Corinne Henriksson har varit en av Sveriges mest kända frisörer, efter att ha grundat salongen Corinne and friends. Hon har medverkat i olika tv-program och produktioner, och varit många kändisars förstahandsval.

2019 valde Corinne Henriksson att sälja Corinne and friends efter många år, för att starta företaget Corinne, där hon säljer håraccessoarer. Corinne säljs nu hos en rad återförsäljare i Sverige, och etablerar sig i hela Norden.

Vill att fler pratar om IVF

Corinne vill vara öppen med sin resa för att bli förälder för att kunna hjälpa andra i samma situation, och tvätta bort stigmat som fortfarande finns kring IVF-behandlingar. Det tog henne lång tid att inse hur vanligt det är, då så få pratar öppet om det.

– För min del känns det viktigt att stötta och peppa andra kvinnor i samma situation. Jag hade många kvinnliga kunder som frisör, och många fick sitt första barn när de var över 40. Väldigt få sa att det var med hjälp av IVF eller äggdonator, det var ingen som direkt pratade om det. Jag trodde naivt att det fungerade att bli gravid i högre ålder med hjälp av medicinering, då det var så vanligt runt mig.

Annons

Medan Corinne ofta blev irriterad på de som sa att man inte kan bli lycklig utan barn, så hoppas hon att alla som är osäkra kring att skaffa barn tänker igenom det ordentligt. För henne blev beslutet till slut enkelt, då hon kände att det var större risk att hon skulle ångra sig om hon inte försökte. I dag är hon också tacksam för att hennes vänner stöttade henne att ta steget.

– Jag kan rekommendera att ta sig en funderare om man är tveksam. Jag kände att jag inte kommer ångra ett barn, men att jag kanske ångrar mig om jag inte försöker. Jag ville inte riskera det. Då hade jag blivit bitter både på mig själv och min pojkvän. Det var ett svårt beslut med både möjligheter och risker, men med facit hand är jag så tacksam att jag valde vägen jag tog, och fick Vince.

Corinne älskar mammalivet med Vince.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons