Trendar: Livsberättelser

7 starka kvinnoröster: Detta är viktigaste jämställdhetsfrågan 2024

08 mar, 2024
AvMalin Roos
FotografTT
Eva Röse och Clara Henry står upp för jämställdheten på Internationella kvinnodagen.
TT
Jobben, våldet, rätten till sin egen kropp.
Vilken är den viktigaste jämställdhetsfrågan 2024?
Femina ställde frågan till sju starka kvinnoröster – och fick svar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
10 bad ass-kvinnor som förändrade världshistorienBrand logo
10 bad ass-kvinnor som förändrade världshistorien

Eva Röse

Skådespelaren Eva Röse om jämställdhet 2024.
Eva Röse, skådespelare och programledare som inte backar.TT

”Över lag är den viktigaste frågan alltid kvinnas rätt att få vara fri i sitt liv; fri från våld, fri från förtryck och fri från henne pålagda sanningar och myter om hur hon ska vara. Vi kan inte ta något för givet och vi ska inte glömma bort dem som gick före och kämpade som as för de rättigheter vi nu tar gör givet. Vi glömmer det. Män glömmer det, kvinnorna glömmer det, politikerna glömmer och vanliga medborgare. Vi tror att vi har det tryggt runt omkring oss men det kan tas ifrån oss på en sekund. Det har vi bland annat kunnat se med aborträtten i Polen. Hjulen kan bara tvista och vända. Vi kan inte vara tysta och rädda nu. Vi ska inte släppa någon över bron, vi kan inte släppa överhuvudtaget, tvärtom. Vi måste mobilisera och förvara kvinnors rätt till sig själva och sin frihet. Varför är det bara kvinnorna som ska göra det, var fan är männen? Det borde inte vara en kvinnofråga. Det är pinsamt, patetiskt och för jävligt att männen är så tysta, jag kan absolut inte förstå det. Vi ska fortsätta bygga murar runt varanda så vi känner att vi inte står ensamma om det börja blåa. Vi kan inte vara tysta, vem har vunnit då? Vi måste fortsätta gå framåt.”

Annons

Hallå alla makthavare, vad är det som pågår?

Clara Henry

Clara Henry om varför hon tar ställning för jämlikhet på 8 mars.
Programledaren Clara Henry står upp för jämställdheten på 8 mars.TT

”Det är svårt att välja en fråga när vi fortfarande har kvinnor som blir mördade av sina män, när vi har kvinnor som lever med hedersförtryck och när kvinnor inte kan skilja sig för att de inte har råd. Vi har många jämställdhetsproblem i Sverige och ska heller inte glömma bort våra transkvinnor på 8 mars. Transkvinnor lever med en dubbel utsatthet och är en jätteviktig del av kampen.
Den 8 mars brukar jag tillbringa med näsan i mobilen och jag brukar vara ganska upprörd. Hoppfull också, men jag blir så jäkla irriterad över att vi fortfarande behöver prata om det här. Hallå alla makthavare, vad är det som pågår? Vad håller vår regering på med? Kan vi ta tag i de här problemen?”

Annons

Elaf Ali

Elaf Ali, journalist och författare till boken "Vem har sagt något om kärlek – att bryta sig fri från hedersförtryck"
Elaf Ali, journalist och författare till boken Vem har sagt något om kärlek – att bryta sig fri från hedersförtryckTT

”Något som behöver fokuseras ännu mer på i Sverige är hedersfrågan. Den får uppmärksamhet på Fadimes dödsdag i januari men det finns otroligt många kvinnor och tjejer i vårt land som inte bara blir utsatta för daglig förtryck, där de begränsas oerhört mycket i sin vardag. Väldigt många tas ut landet varje år, motsvarande fyra skoklasser om året. De tycker jag är ett misslyckande.”

Vi vill inte ha rosor och prinsesstårta, vi vill ha löneförhöjning

Linnéa Claeson

Linnéa Claeson är ambassadör för organisationen Kvinna Till Kvinna
Linnéa Claeson är ambassadör för jämställdhetsorganisationen Kvinna till Kvinna.Viktor Gårdsäter

”Mäns våld mot kvinnor men för att förhindra och förebygga våldet måste vi inse att det handlar om ekonomiskt kapital. Jämlik lön är en lika viktig fråga, kvinnor måste få lika mycket makt och inflytande för att få frihet. 8 mars är en dag där man absolut kan ägna sig åt att fokusera på de framsteg som har tagits inom kvinnors rättigheter, men också fokusera på hur långt vi har kvar. Vad man absolut inte ska göra på 8 mars som arbetsgivare eller man är att bjuda på rosa prinsesstårtor på jobbet eller köpa rosor till sin fru. Vi vill inte ha rosor och prinsesstårta, vi vill ha löneförhöjning.”

Annons

Ala Riani

Skådespelaren Ala Riani har skrivit boken "Krigets dotter."
Skådespelaren Ala Riani har skrivit boken Krigets dotter.AGENT & MANAGEMENT GROUP

”Frågan om ursprungsbefolkningar och i synnerhet kvinnor som tillhör folk som är ockuperade, kolonialiserade och underkuvade, det hoppas jag att vi under 2004 kan lyfta upp och låta de kvinnorna som är extremt marinaliserade och osynliggjorda, att deras röster ska lyftas och få en plattform.”

Stina Wollter

Konstnären Stina Wollter höjer sin röst för kroppspositvism och jämställdhet.
Stina Wollter är konstnären som använder sin röst i jämställdhetsdebatten.TT

”Spontant den 8 mars 2024 skickar mitt hjärta fram statistik på ätstörningarna som har ökat med 300 procent (förtydligande: barn med ätstörningar i tvångsvården) och alla som växer upp och tror att det är något fel på dem. Vi måste ständigt kämpa för medvetenhet kring hur normerna runt oss blir snävare och snävare och mer villkorade. Vi kommer inte undan längre, vi måste förstå att det här är starka krafter och ge våra barn verktyg att överleva i den här världen som vi ständigt skapar och omskapar.
Sen tänker jag också på att det är jävligt tomt på barrikaderna. Enligt statistisk mår män också skit vilket högre självmordssiffror visar, men var är de? Kan vi jobba tillsammans? De olika kamperna måste ske parallellt. Kvinnor kan inte bara jobba med att skydda sig och prata om mäns våld mot kvinnor, män måste prata med varandra om hur de mår. Det är så mycket som måste hända och vi får bara inte backa.”

Annons

Vore bra att se till att kvinnor med samma utbildning får lika mycket betalt som männen

Zinat Pirzadeh

Komiker Zinat Pirzadeh står upp för jämställdhet.
Komikern Zinat Pirzadeh medverkade i Feminas kulturupprop för kvinnorna i Iran.Jari Kantola/TT

”Jag tycker att det viktigaste är att sluta jämföra jämställdheten i Sverige med jämställdhet i andra länder och fokusera på hur vi kan göra det bättre här. Många tror att jämställdhet handlar om oss kvinnor och är en fråga bara för feminister som uppfattas som ”arga kvinnor”, Feminsim är en själkvklart del av demokratin. när det handlar om samhället över lag och är en självklar del av demokratin.
Det vore bra också att vi ser till att kvinnor med samma utbildning får lika mycket betalt som männen. Det är först 2040 som det kommer blir så. Kvinnor med stark ekonomi och starkt oberoende hamnar mer sällan i underläge, men ofta är det männen som har kapitalet.”


Annons