Juliana Wiklund lämnade Brasilien och startade eget företag i Sverige

12 mar, 2021 
AvLinus Brännström
Juliana Wiklund livnär sig som fotograf.
Juliana Wiklund kom till Sverige från Brasilien för 20 år sedan.
Som ny i landet upplevde hon att det var lättare att starta eget företag än att få en anställning och sedan dess har hon livnärt sig som fotograf.
– Om jag skulle jobba fasta tider för någon annan skulle glädjen försvinna, säger hon.
Annons
Så lyckas du spara ihop till en halv miljon kronorBrand logo
Så lyckas du spara ihop till en halv miljon kronor

Kärleken tog Juliana Wiklund till Sverige i början av 2000-talet. I Brasilien arbetade hon som grafisk formgivare men var samtidigt utbildad inom fotografi och tog själv bilder till sina uppdrag.

I sitt nya hemland fick hon också jobb som formgivare men kände en allt större längtan efter att fotografera på heltid. Juliana Wiklund upplevde också att det blev allt svårare att ha ett vanligt kontorsjobb efter att ha fått tre barn på tre och ett halvt år.

– Barnen var ofta sjuka, det var en stress att man inte gjorde vad man skulle på jobbet för att man hade barn att ta hand om, säger hon.

Juliana Wiklund

Måste försvara sin kärlek till jobbet

Inspirerad av en vän från Tyskland bestämde hon sig för att starta eget företag.

– Han var över 40 när han kom till Sverige och jobbade jättehårt. Men han sa till mig att det är svårt att övertyga andra om att du är superduktig när du är 40 plus och inte pratar perfekt svenska, det var enklare för honom att jobba för sig själv. Det fastnade hos mig.

Annons

När hon sedan drog igång sin fotografverksamhet föll bitarna på plats.

– Det var perfekt för då kunde jag göra mitt eget schema. Man åker ut och fotograferar i en timme och sedan kommer man hem och kan bearbeta bilder när barnen sover, till exempel. Det var mycket lättare för mig att hantera både stress och min egen tid, jag blev mycket mer effektiv, säger Juliana Wiklund.

Hon har snart drivit sitt företag i 20 år och har fortfarande så roligt på jobbet att hon ibland känner att hon behöver försvara sig.

– Jobbar man med något man verkligen kan älskar kan det vara svårt för andra att se det som ett jobb. Det är som att man inte får ha det så roligt på jobbet, man får inte ha det så härligt.

Ekonomin är ett orosmoment

– För mig är det också spännande att inte veta sina framtid. Ibland blir man lite trött på det men för det mesta älskar jag att behöva sitta och fundera på nya sätt att kontakta kunder och få in pengar.

Annons

Ekonomin är ofta ett orosmoment när man driver eget. När Juliana Wiklund skilde sig för några år sedan försvann tryggheten med en fast lön i familjen och plötsligt stod hon vid ett vägskäl.

– Jag började utforska vad jag kan göra förutom att fotografera, för att kunna försörja min familj och köpa ett hus själv. Jag behövde hitta nya grenar för företaget och började också jobba som fotolärare, föreläsare och guide på Fotografiska i Stockholm, säger hon.

– Sedan tog jag faktiskt taxikörkort under tiden som en plan b, om någon skulle fråga mig hur jag skulle försörja mig och betala mina räkningar. Men det har jag inte behövt ta fram än.

Julianas 3 bästa tips

1. Ha många olika grenar på ditt företag. Om du vill jobba med fotografering, vad kan du göra mer? Kan du vara assistent till en annan fotograf eller fixa andras bilder? Grenar som du inte älskar lika mycket men som ändå finns under din passion.

2. Nätverka, det har varit väldigt givande för mig. Mina kompisar har sina jobb och förstår inte det här med att vara entreprenör. Att vara med i ett nätverk med andra kvinnor som tänker som du är otroligt, jag har också fått många kunder genom det.

3. Vad kan du erbjuda som alla behöver? Vad skulle du kunna sälja till och med till din granne? Någon kanske vill ha bilder på sina barn eller en profilbild till Linkedin.

Läs mer:

Annons