Juristen: Det här ska du tänka på när du köper bostad

05 mar, 2021 
AvAnna Larsson
FotografTT/Privat
Att köpa bostad är ofta både kul och spännande, men det finns en del juridik som kan vara bra att ha koll på inför ditt bostadsköp. Femina har träffar juristen Marika Lampers som går igenom de viktigaste juridiska delarna inför köpet av din nya bostad.
Annons
Juristen: Det här ska du tänka på när du köper bostadBrand logo
Juristen: Det här ska du tänka på när du köper bostad

Under det senaste året har det varit många som investerat i en bostad - men förutom de ekonomiska delarna i bostadsköpet så finns det också en del juridik som kan vara bra att ha koll på. Därför är det viktigt att kolla upp vad som gäller inför ditt bostadsköp, menar Marika Lampers som är jurist på advokatbyrån Morgården.

Du som köpare har en undersökningsplikt

Som köpare har man en undersökningsplikt vid ett bostadsköp - det innebär att man som köpare ansvarar för att kolla upp fel och brister i bostaden innan köpet. Det här är viktigt eftersom att man som köpare inte kan åberopa fel som du tidigare kunnat upptäcka.

– Det här innebär att du måste göra en del snokande på visningen - så som att öppna lådor, skåp och lyfta på mattan för att kolla på golvet, säger Marika Lampers.

Det finns dock vissa fel som inte går att upptäcka innan. Det kallas i ren juridisk mening för dolda fel. Dolda fel kan du göra gällande gentemot säljaren i ett senare skede - för en bostadsrätt gäller två år och för en fastighet gäller tio år. Dolda fel kan till exempel vara skadedjur eller större elfel.

Annons

– Är du osäker på om det är ett dolt fel så kan du ta hjälp av en besiktningsman.

Läs noga igenom vad som står i annons och köpavtal

Det är viktigt att du som köpare kollar noga på vad som står i annonsen.

– Om det står i annonsen att du ska undersöka badrummet extra noggrant, gör då det. Det kan vara sådant som gör att du inte senare kan åberopa det som ett dolt fel, menar Marika Lampers.

Förutom att kolla igenom annonsen är det också viktigt att kolla igenom köpavtalet.

– Det kan vara så att säljaren lagt till vissa klausuler där han eller hon friskriver sig från ansvar vad det gäller vissa fel eller brister, säger juristen.

Vid osäkerhet kan det vara bra att ta kontakt med en jurist som hjälper dig att kolla igenom köpavtalet så att allt blir rätt inför ditt bostadsköp.

Annons