Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Jag har varit nykter i 4 år: Här är 6 saker jag lärt mig

10 okt, 2023 
AvBeatrice Blom
FotografPRIVAT
Feminas Beatrice Blom berättar om några saker hon lärt sig sedan hon slutade dricka en flaska vodka om dagen – för att i stället leva ett nyktert liv.
Annons
Anja Lundqvists kamp mot alkoholismen: Jag blev ett monsterBrand logo
Anja Lundqvists kamp mot alkoholismen: Jag blev ett monster

12 november 2019 är mitt datum. Dagen jag lämnade ett liv av alkoholindränkta ruiner bakom mig.

Efter år av intensivt ensamdrickande sa kroppen, hjärnan och folk i min närhet ifrån. Kändes det som ett nederlag att jag inte längre kunde dölja det faktum att jag faktiskt drack en stor flaska vodka så fort jag hade en en ledig dag? Så klart. Mitt dubbelliv var mitt allt.

Men nykterhet kommer med en massa vinster. Här berättar jag om några. Och om vissa saker som faktiskt kan vara en utmaning som nykterist i ett land som Sverige.

AA är inte enda lösningen

Tro mig, har du varit en storkonsument kommer du att behöva hjälp. Någon som guidar dig till ett helt nytt liv. Att vara nynykter är ett minfält att navigera. Hägringen och lockelsen finns överallt.

Annons

Jag fick otroligt fin uppbackning av kunniga beroendeterapeuter och sedan vidare i terapi för mina specifika svårigheter. Men. När jag gick på mitt första AA-möte förstod jag direkt att det inte var min grej. Vilket är lite som att svära i kyrkan när man möter andra nyktra alkoholister. ”Har du INTE jobbat stegen?!”, frågar de ofta förfärat. Jag lovar, det finns andra vägar för dig som inte gillar att vara öppen och transparent i grupp, utan snarare blir mer tillknäppt och får ångestpåslag av blotta tanken.

Terapi har varit min räddning. Ingen självmedicinerar med vodka eller BiB utan att ha mentala problem att ta tag i. Det är en minst lika bra väg att gå. Och om du trivs i AA-gemenskapen så är det fantastiskt. Den har hjälpt många.

Kroppen är fantastisk

När jag var i aktivt missbruk gick jag till läkaren och tog prover. När jag bad en släkting som var utbildad sjuksköterska att tolka testresultaten så var hon i chock – med de levervärdena så var jag inte långt ifrån att morsa på Sankte Per. Jag var dessutom sargad av övervikt och depression. Efter 1,5 år i nykterhet gick jag till läkaren igen. Vikten, eller övervikten, som till stor del var uppbyggd av promille (och den skräpmat jag tryckte i mig under bakrusen) hade redan och utan minsta ansträngning, rasat av mig.

Annons

Depressionen hade lättat och testresultaten var helt normala.

Det går att komma tillbaka till den du verkligen är. Även fysiskt.

beatrice blom nykter alkoholist
Bilden till vänster är tagen min sista dag i missbruket 2019. Bilden till höger är från 2023.

Ingen slutar förrän de fått konsekvenser

Jag får ganska ofta frågor från människor i min närhet om jag tror att de har ”problem med spriten”. Och mitt svar blir alltid en motfråga: Vad får ditt drickande för konsekvenser? Skadar du dig? Tappar du bort nycklar, telefon eller andra värdesaker? Är du elak mot din partner – eller sviker du dina vänner? Vi ska inte lura oss själva: Att dricka alkohol är förbannat trevligt. Annars skulle ingen av oss göra det. Men för oss som överkonsumerar kommer minuslistan förr eller senare bli längre än pluskolumnen. Då kan det vara läge att ta tag i saker.

Annons

Du behöver inte gå på krogen eller fest

Jag fick många råd. Ett par år in i nykterheten tyckte många i min närhet att jag skulle börja ”leva som vanligt”. Med allt vad det innebar – för dem. Till exempel att gå på fest eller andra ställen där det dricks mycket alkohol. Men som alkis så måste prio ett alltid vara att inte supa. Och om du känner att det kanske skulle äventyras av att vara omgiven av ditt gift så låt bli. Det är okej, du är inte tråkig för att du prioriterar din hälsa.

Dina vänner kanske inte stannar kvar

Det kan låta sorgligt. Men en del polare försvinner. Och det är på många sätt ditt eget fel. Jag omgav mig till exempel av människor som var ”festglada”. Varje gång vi skulle ses på en kaffe slutade det på ett sunkhak på Södermalm med sju öl innanför västen. Om de fortfarande lever samma liv så vill de inte ha dig i närheten. Du blir deras dåliga samvete. Men de som stannar, trots att de sett dig på botten, och väljer att acceptera din förändring, kommer du känna villkorslös kärlek till.

Annons

Du gör vardagliga saker för första gången

Det finns vissa platser och situationer som var oerhört förknippade med alkohol. Jag hade aldrig varit på Arlanda nykter. Eller ett tåg. Eller en första dejt. Jag hade aldrig mött sorg utan vodkasnuttefilten. Här kommer det vara viktigt att sträcka ut en hand till någon. Första gången du vandrar förbi alla barerna på Terminal 5 kan det vara bra att hålla en vän i handen, bildligt eller bokstavligt. Distrahera dig själv och plötsligt står du där vid gaten som den mest naturliga saken i världen. Kanske står du också där med en svindyr foundation i din Taxfree-påse, som du egentligen inte alls hade tänkt köpa. Men då får det också vara okej.

Annons