Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

13 fantastiska serier där kvinnor har huvudrollen

12 feb, 2018 
AvHanna Carlsson
Kvinnliga starka huvudrollsinnehavare som kammat hem både Emmys och Golden Globes för deras insatser. Det här är serierna du inte vill missa.
Annons

Mr Big och Alexander Skarsgård i alla ära men i dessa serier är det kvinnorna som står i centrum. Vi har listat 13 serier där handlingen kretsar kring kvinnor.

1. The Handmaid’s Tale

Den här dramaserien, som är baserad på Margaret Atwoods bok Tjänarinnans berättelse, handlar om livet i det dystopiska Gilead, ett totalitärt samhälle i en tidigare del av USA. Gilead står inför miljökatastrofer och ett snabbt sjunkande födelsetal och leds av en galen, fundamentalistisk regim som behandlar kvinnor som statlig egendom. Som en av de få återstående fertila kvinnorna är Offred en tjänarinna i överbefälhavarens hushåll, en av de kvinnor som tvingas till sexuellt slaveri i ett sista desperat försök att befolka en ödelagd värld. Ny säsong på ingång! Finns att se på HBO Nordic.

2. Bossgirl 

En komedi som bygger på Sophia Amorusos bästsäljande memoarer och handlar om en rebellisk ung kvinna som lyckas starta en nätbutik mot alla odds. Blir du sugen att se den? Skaffa ett netflixkonto eller snylta från någon i din närhet.

Annons

3. Gåsmamman

Sonja lever ett bekymmersfritt liv med sin familj, och makens marijuanaaffärer ger familjen en guldkant. Men en dag slås tillvaron i spillror och Sonja tvingas spela ett livsfarligt spel med den organiserade brottsligheten för att skydda sin familj. Gåsmamman visas på kanal 5 och tredje säsongen startar 17 Januari. Perfekt för dig som vill binge-titta.

4. Jane the virgin

Efter att ha lovat sig själv att vara oskuld när hon gifter sig måste Jane Villanueva tänka om helt när hon får veta att hon är gravid på grund av en sjukhusmiss. Finns att se på Netflix och kanal 11.

Annons

5. Big little lies

Reese Witherspoon, Nicole Kidman och Shailene Woodley spelar huvudrollerna i den här HBO-dramaserien som är en historia med svart humor om tre mödrar från norra Kalifornien vars till synes perfekta liv halkar in på fel spår, och allt slutar med mord. Har du redan slukat första säsongen? Oroa dig inte, en uppföljning är på gång! Serien går på HBO för den som är nyfiken.

Annons

6. Syrror

Ett sjukhusdrama där fyra sjuksköterskor på en akutmottagning i Stockholm står i centrum. Livet på sjukhuset kantas av dramatik, spänning och romantik när sjuksystrarna tillsammans med kollegor tampas med tuffa fall och trassliga privatliv. Syrror har gått i 2 säsonger och du hittar alla avsnitt på TV4 och TV4 play.

7. Crazy Ex girlfriend

Rebecca är en smart advokat, men hon har fortfarande inte kommit över Josh som dumpade henne för länge sedan. Hon flyttar till Kalifornien för att vinna tillbaka honom. Har du inte ett Netflix- eller Dplay-konto, misströsta inte, den här serien sänds även på kanal 11.

Annons

8. Younger

När Liza Miller skiljer sig från sin man bestämmer hon sig för att börja jobba igen. På grund av hennes ålder vill ingen anställa henne. När hon senare på en bar blir misstagen för att vara 26 kommer hon på idén att hon ska låtsas vara 26 och hon får genast ett jobb. Seriens andra säsong är nu aktuell på TV4 play.

Annons

9. SKAM

Behöver vi ens förklara? Vill du återuppliva din norska eller inte kan få nog av SKAM-gänget så ligger alla 5 säsonger i SVT plays arkiv.

10. Girls

HBO-producerad komedisucce om de fyra tjejkompisarna Hannah, Marnie, Jessa och Shoshanna. De är alla strax över tjugo och lever i New York City. I centrum står Hannah. Hon har författardrömmar och arbetar som oavlönad praktikant på ett förlag. Alla gamla Girls avsnitt finns att hitta på HBO.

Annons

11. Pretty Little Liars

Aria, Emily, Spencer och Hanna är fyra snygga tonårstjejer vars ledare Allison försvann ett år tidigare, vilket orsakade splittring i gänget. Ett år senare börjar alla fyra få meddelanden från en mystisk ”A” som hotar att avslöja alla deras hemligheter. Alla säsonger finns tillgängliga på Netflix.

12. Orange Is The New Black 

En privilegierad kvinna hamnar i ett kvinnofängelse när ett brott från hennes förflutna hinner ikapp henne. Serien är baserad på Piper Kerman’s memoarer om hennes tid på ett kvinnofängelse. Även här är det ett Netflix-konto behövs för få komma in på Litchfield.

13. Sex And The City

Serien utspelar sig i New York och handlar om fyra kvinnors liv, vänskap, kärlekar, sex och mode. Serien har blivit mycket populär för sina autentiska bilder från gator, klubbar, butiker och restauranger i New York, samtidigt som den tänjt på gränserna för mode och sexuell tabu. Vill träffa Carrie, Samantha, Miranda och Charlotte? De finns att se på HBO och viafree.

 

Läs även:

Bästa nya serierna som släpps på Netflix 2018

Bild: Från tv-serien Gilmore Girls som sändes 2000-2007 i Sverige, alla sju säsonger finns på Netflix. 

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Annons