Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

17 bad ass-kvinnor som förändrade världshistorien

07 mar, 2022 
AvMalin Roos
FotografTT
Medan männen har fått glänsa och prisats friskt genom alla tider har kvinnors bedrifter ofta ”försvunnit” ur historieböckerna eller genererat en fotnot.
Men sanningen är att det dräller av bad ass-kvinnor som genom att överskrida politiska, kulturella och vetenskapliga gränser inte bara förändrade världen på sin tid – men banade vägen för kommande generationer.
Här är 17 kvinnor som förtjänas att bli ihågkomna och påminda om!
Annons
Årets Feminista 2022 - här är vinnarnaBrand logo
Årets Feminista 2022 - här är vinnarna

Gertrude Bell

Gertrude Bell var en viktig politiks röst under första världskriget.

Gertude Bell föddes i Storbritannien mitt under den blomstrande industrialismen på andra halvan av 1800-talet och har i P1-programmet Stil beskrivits som en blandning av Indiana Jones och Downton Abbey.
Gertrude Bell hade inte bara upptäcktsresande, författare, arkeolog och fotograf på sitt cv, hon blev den första kvinnan med internationell politisk makt.

Annons

Under och efter första världskriget ledde hennes insatser i mellanösternpolitiken till att staten Irak skapades.

Margaret Sanger

Margaret Sanger grundade organisationen Planned Parenthood.
Margaret Sanger, 1916.

Om Margaret Sanger hade fått veta att kvinnors mandat till sina egna kroppar och rätten att planera för barn och familjeliv skulle vara satt under stor prövning på flera håll i världen 2022, hade hon förmodligen vänt sig i sin grav.

Sanger var sjuksköterskan som, efter att ha mött kvinnor som genomgått livsfarligt utförda aborter, startade en klinik för födelsekontroll och sedermera blev en av grundarna av organisationen Planned Parenthood.

Annons

Hon arresterades när hennes första klinik öppnade eftersom det var olagligt att ens prata offentligt om preventivmedel.

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai tig emot nobelpriset 2014.

Malala Yousafzai blev 2014 och 17 år gammal tidernas yngsta mottagare av Nobels fredspris. Malala fick sånär betala med sitt liv när hon trotsade talibanstyret i hemlandet Pakistan, som motsatte sig flickors skolgång och sprängde fler än 100 flickskolor, genom att blogga om förtrycket på BBC.

Hon blev skjuten i huvudet på nära håll i ett attentat men överlevde mirakulöst.

Annons

I dag är hon en global aktivist och en starkt lysande symbol för flickors och kvinnors rätt till utbildning.

Coco Chanel

Designern Coco Chanel skrev om modet för kvinnor.

Efter en tid där allt hade handlat om korsetter och timglas-silhuetter, och mitt under brinnande världskrig, klev en ung och utfattig flicka från franska lansbygden fram och visade att det fanns ett annat mode än det hårt åtsnörda som präglat kvinnor i decennier.
I dag är Coco Chanel, som bland annat revolutionerade idéen om att kvinnor lika gärna kunde bära byxor och kostym, som klänning och kjol, en ikon som modedesigner och affärskvinna.

Annons

Kate Sheppard

Kate Sheppard är Nya Zeelands mest kända suffragett och kvinnorättskämpe.

Suffragettrörelsens ledare i Storbritannien, Emmeline Pankhurst, brukar framhållas som en av de främsta förebilderna för kvinnlig rösträtt. Men vi ska inte glömma Kate Sheppard, Nya Zeelands mest kända suffragett. När NZ som första stat i världen 1893 tillät kvinnor att rösta i allmänna val fick Sheppards arbete stort inflytande i kvinnorörelsen över hela världen.

Att hennes ansikte i dag pryder sedlarna i Nya Zeeland är ingen slump.

Enriqueta Basilio

Enriqueta Basilio från Mexiko tänder OS-elden i Mexiko City 1968.

15 juli 1948 föddes Enriqueta Basilio, mexikansk friidrottare i Mexicali i Baja California. Hon tävlade främst inom häcklöpning och i stafett 4x100 meter. Hon blev historisk när hon som första kvinna tände den olympiska elden under de Olympiska sommarspelen i Mexico City 1968.

Annons

Mileva Einstein-Maric

Mileva Maric var forskare och gift med Albert Einstein.

Blev i början av 1900-talet den andra kvinnan som studerade matematik och fysik vid tekniska högskolan i Zürich, ETH. Mileva Maric beskrevs som en framstående forskare av sin tid, men inte i närheten så känd som hennes klasskamrat och sedermera make, Albert Eintstein. Exakt hur involverad Mileva Maric var i Einsteins revolutionerande insatser inom den moderna fysiken är än i dag inte klarlagt, men dokumentation har visat att vetenskaps-paret arbetade nära och tillsammans under hela den 20-åriga relationen fram till skilsmässan 1914.

Annons

När Albert Einstein tilldelades Nobelpriset 1921 gav han hela prissumman till sin tidigare hustru Mileva.

Irena Sendler

Polsk socialarbetare som räddade uppskattningsvis 2 500 barn från Warszawas getto under andra världskriget. Irena Sendler lyckades få tillstånd att inspektera sanitära förhållanden och använde sin tillgång till att smuggla ut människor ur gettot, någit hon arresterades, torterades och dömdes till döden för 1943.

Hon släpptes dock året efter och fortsatte att att arbeta för motståndsrörelsen. När hon ombads att förklara sina handlingar svarade hon: ”Min far lärde mig att när någon drunknar frågar du inte om de kan simma, du hoppar bara i och hjälper”.

Annons

Dog i Warszawa 2008, 98 år gammal.

Dorothy Parker

Dorothy Parker vid sin skrivmaskin i New York.

En briljant journalist och författare som kallats den första kvinnliga cynikern och som blev berömd och bedömd för något annat än helighet, skönhet, kreativitet eller rikedom. Men för att hon var vass och smart.

Dorothy Parker gick mot strömmen och skrev om såväl kvinnors längtan som rasism för berömda tidskrifter som Vogue, Vanity Fair och Esquire.

Fredrika Bremer

Fredrika Bremer

Fredrika Bremer var upprörd över den ogifta kvinnans ställning i samhället och stred för varje kvinnas rätt till sitt eget liv, vilket hon bland annat gav uttryck för i romanen Hertha utgiven 1856. Hennes bok gjorde skillnad och bidrog till att lagarna skrevs om och att ogifta kvinnor myndighetsförklarades per automatik.

Annons

Fredrika Bremer blev en storsäljande författare i både Sverige och utomlands och räknas i dag som den svenska kvinnorörelsens främsta pionjär.

Marie Curie

Marie Curie tilldelades nobelpriset i två olika vetenskapliga kategorier.

Kemist, fysiker och den första kvinna som tilldelades ett nobelpris. Men inte bara det. Marie Curie är den enda personen som tilldelats nobelpriset i två olika vetenskapliga kategorier. 1903 fick hon fysik-priset för sin forskning om radioaktivitet och 1911 priset i kemi för upptäckten av grundämnena radium och polonium. Som grädde på moset fick Marie Curie, som sedermera blev första kvinnliga professorn vid universitet i Paris, ett grundämne (curium) och en måttenhet (curie) uppkallat efter sig.

Annons

Väldigt få av alla hundratals manliga vetenskapsmän som kan skyta med det.

Yvonne Brill

Rymdforskaren Yvonne Brill tar emot medalj ur Barack Obamas hand.

Vid hennes död 2013 skrev NY Times om Yvonne Brill: ”Hon gjorde en briljant biff stroganoff, följde sin man från jobb till jobb och tog åtta år ledigt från jobbet för att uppfostra tre barn.”

Dödsrunan blev starkt kritiserad för fokusera på Brills kön och familjeliv, istället för hennes vetenskapliga framgångar och karriär - som var mäktiga.
Brill var banbrytande pionjär inom rymdutforskning och bidrog bland annat till utformningen av de rymdraketer som NASA använde för sina färder till månen.

Annons

2011 fick hon medalj för sina insatser av dåvarande presidenten Barack Obama.

Anna Politkovskaja

Ryska journalisten Anna Politkovskaja blev mördad.

Rysk journalist som verkade i en tid och i ämnen där ordet var allt annat än fritt och som vintern 2022 blivit skrämmande aktuellt igen med Rysslands invasion av Ukraina. Men Anna Politkovskaja vägrade att låta sig tystas. Hennes uppmärksammade rapporteringar om Tjetjenien-krigen i slutet av 90-talet avslöjade sanningar som stod i absolut kontrast mot den officiella ryska nyhetsförmedlingen. Men kampen för mänskliga rättigheter kom att stå henne dyrt.

Annons

Efter att 2004 ha överlevt ett förgiftnings-försök, sköts Anna Politkovskaja ihjäl i sin trappuppgång i Moskva den 7 oktober 2006.

Rosa Parks blev historisk 1955 när hon vägrade lämna sin plats åt en vit man på bussen.

Rosa Parks

Den 1 december 1955 vägrade sömmerskan Rosa Parks att lämna sin plats till en vit man i bussen i den starkt segregerade staden Montgomery i Alabama. Parks greps och bötfälldes men hennes "brott" blev starten för en omfattande bojkott av stadens bussar från den svarta befolkningen under ledning av den då okänd baptistpastorn, Martin Luther King Jr.

Annons

1956 förklarade USA:s högsta domstol segregationen på allmänna transportmedel olaglig och Rosa Parks som fortsatte sin kamp för svartas likställighet livet ut har kallats ”the Mother of the Civil Rights Movements”.

Agnes von Krusenstjerna

I en tid i början av 1900-talet när kvinnan förväntade gifta sig, stå vid stå sin mans sida och med största plikten att tillfredsställa den samme, gav Agnes von Krusenstjerna uttryck för sina och kvinnors egna behov och rätten att definiera sig själv.

Annons

Hennes romaner om kvinnlig erotik gav upphov till en rasande moraldebatt i Sverige som tvingade von Krusenstjerna till ofrivillig landsflykt.

Melinda Gates

Melinda Gates skilde sig från Microsoft-grundaren Billa Gates 2021.

Affärskvinna, dataingenjör och tidigare hustru till Microsoft-grundaren Bill Gates som använt sina pengar och sin position till att skapa världens största filantropiska stiftelse, samt bli en internationell röst för kvinnors rättigheter. Hennes bok Kvinnor förändrar världen är ett manifest för ett jämlikt samhälle där kvinnor respekteras inom livets alla områden.

Annons

Har bland annat engagerat sig i frågor som familjeplanering, tillgången till preventivmedel, global hälsa och vaccin mot covid-19 världen över.

Efter skilsmässan från Bill Gates 2021 donerade Melinda Gates stora delar av sin förmögenhet till välgörande ändamål.

Cecilia Vasa

Gustav Vasa hade tio barn, fem söner och fem döttrar. Tre av sönerna blev kungar, medan döttrarna blev bortgifta till tyska furstar. Men inte den näst äldsta, hon som har kallats för vår första skandal- och partyprinsessa.

Cecilia Vasa blev änka med fem barn och ansågs slösaktig och maktfullkomlig när hon bland annat skapade politiska kontroverser genom att konvertera till katolicismen och syssla med sjöröveri.
Kanske var hon i själva verket ett tidigt exempel på en självständig och stark kvinna som gick sin egen väg, och som kanske blivit en driftig och framgångsrik regent om hon fått ett eget rike att styra över.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons