Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

25 skräckfilmer med höga betyg på IMDb och Rotten Tomatoes

08 maj, 2020 
AvAnaïs González Cruz
Älskar du skräckfilm? Eller gömmer du dig bakom soffkudden när det blir läskigt? Här listar vi några av de bästa skräckfilmerna någonsin – släck lampan!
Annons
10 serier med högsta betyg på IMDbBrand logo
10 serier med högsta betyg på IMDb

Det finns skräckfilm – och så finns det skräckfilm. För de riktigt inbitna fansen är filmer som Saw och Scream ingenting om man jämför med nervkittlande succéer som Us och The Descent. Och varför ska man egentligen bara kolla på skräck under halloween? 

Du som älskar genren plöjer förmodligen minst en skräckis i veckan och släcker givetvis lampan när det är dags att trycka på play. Men nu är det hög tid att bocka av fler ruggiga rullar från checklistan.

Vi har samlat ihop 25 av de bästa skräckfilmerna i världen, ett urval som baseras på betyg från sajterna IMDb och Rotten Tomatoes. 

Hur många har du sett? Fram med popcornen! 

25 riktigt läskiga skräckisar till filmkvällen

Exorcisten (1973)

En bild från Exorcisten, en amerikansk skräckfilm av William Friedkin.
Exorcisten är en amerikansk skräckfilm av William Friedkin.

Handling: När en ung flicka drabbas av en skrämmande sjukdom anlitar hennes desperata mor alla möjliga läkare för att få henne frisk. Till slut har hon inget annat val än att vända sig till kyrkan och två präster för att genomföra en exorcism.

Annons

Betyg: 8, IMDb.

Hereditary (2018)

Handling: Efter att mormodern Ellen dör avslöjas den ena fruktansvärda hemligheten efter den andra för hennes familj. Årets bästa skräckfilm 2018 enligt kritikerna!

Betyg: 89%, Rotten Tomatoes.

A Girl Walks Home Alone At Night (2014)

Handling: Prisad långfilmsdebut av den iransk-amerikanska regissören Ana Lily Amirpour. Filmen utspelas i den iranska spökstaden Bad City, ett mörkt tillhåll för prostituerade och missbrukare. Snart gör även en farlig, kvinnlig vampyr entré i staden.

Betyg: 7, IMDb.

Låt den rätte komma in (2008)

Handling: 12-årige Oscar växer upp i Stockholmsförorten Blackeberg och mobbas svårt av sina skolkamrater. Han drömmer om att hämnas, men klarar inte av att stå upp mot mobbarna ensam. Då dyker den märkliga flickan Eli upp.

Betyg: 98%, Rotten Tomatoes.

The Shining (1980)

En bild från skräckfilmen The Shining med Jack Nicholson.
Rysaren The Shining har i dag fått kultstatus.

Handling: Skräckfilmsklassiker av Stanley Kubrick om författaren Jack Torrance, som tackar ja till en tjänst som vaktmästare på ett säsongsstängt hotell. Allt är dock inte som det verkar på hotellet. Med Jack Nicholson.

Annons

Betyg: 8,4, IMDb.

Get Out (2017)

Handling: En ung afroamerikansk man träffar sin vita flickväns familj för första gången och känner direkt att det är något som inte stämmer. Vad han först tror är släktingarnas nervositet över förhållandet visar sig snart vara något helt annat.

Betyg: 98%, Rotten Tomatoes.

The Others (2001)

Handling: USA, 1945. Andra världskriget må vara slut, men Graces tjänstgörande make har fortfarande inte kommit hem. Tillsammans med deras två barn, som båda lider av extrem ljuskänslighet, väntar hon på honom i sitt stora hus. Men är de verkligen ensamma där?

Betyg: 7,6, IMDb.

Rosemary’s Baby (1968)

Handling: Den unga Rosemary är lyckligt nygift när hon flyttar in i en ny lägenhet med maken John. Huset har tidigare använts av djävulsdyrkare och de nuvarande grannarna visar sig också vara riktigt obehagliga – inte minst när hon blir gravid. Med Mia Farrow.

Betyg: 96 %, Rotten Tomatoes.

Annons

The Conjuring (2013)

Handling: En ondskefull närvaro har tagit sig in hemma hos makarna Ed och Lorraine Warren. Kan de stoppa den? Med Vera Farmiga och Patrick Wilson.

Betyg: 7,3, IMDb.

Sjätte sinnet (1999)

Handling: En pojke som kan kommunicera med andra sidan träffar en barnpsykolog för att få hjälp med sina rädslor. Med Bruce Willis och Haley Joel Osment.

Betyg: 86%, Rotten Tomatoes.

Pans labyrint (2006)

En bild från skräckfilmen Pans labyrint, som hade premiär 2006.
Pans labyrint hade biopremiär 2006.

Handling: Spanien, 1944. När Ofelias mamma Carmen gifter om sig med en sadistisk arméofficer tar hon sin tillflykt till naturen och skogen. Där hittar hon en magisk labyrint med mörka hemligheter. Av skräckmästaren Guillermo del Toro.

Betyg: 8,2, IMDb.

Carrie (1976)

Handling: Den blyga Carrie plågas av elaka skolkamrater och sin kontrollerade mor, en situation som spårar ur totalt på skolans avslutningsbal. Kultfilm baserad på Stephen Kings succéroman med samma namn.

Annons

Betyg: 92 %, Rotten Tomatoes.

REC (2007)

Handling: En journalist och en kameraman som följer med spanska brandmän på en utryckning blir inlåsta i ett bostadshus där något ondskefullt lurar. Missa inte!

Betyg: 7,4, IMDb.

Terror på Elm Street (1984)

Handling: Seriemördaren Freddy som har otaliga barns liv på sitt samvete fångas in och bränns levande av föräldrar och grannar till offren. Nu är han tillbaka för att utkräva sin hämnd – i barns mardrömmar.

Betyg: 94 %, Rotten Tomatoes.

Barnhemmet (2007)

Handling: Laura och hennes man Carlos flyttar in i ett övergivet barnhem där hon själv växte upp. Det dröjer dock inte länge innan parets son börjar prata med en osynlig vän.

Betyg: 7,4, IMDb.

The Blair Witch Project (1999)

Handling: Ett gäng filmstudenter övernattar i Marylands skogar för att dokumentera legenden om häxan Blair Witch, ett beslut som slutar i katastrof.

Betyg: 87 %, Rotten Tomatoes.

The Descent (2005)

En bild från skräckfilmen The Descent.
Någonting gömmer sig i mörkret i skräckfilmen The Descent.

Handling: En grottexpedition i bergskedjan Appalacherna går fruktansvärt fel när medlemmarna blir instängda och inte hittar ut – för de är inte ensamma där nere.

Annons

Betyg: 7,2, IMDb.

Poltergeist (1982)

Handling: När makarna Freelings dotter blir kidnappad av onda andar kontaktar de paranormala utredare för att få hjälp. Skräckfilmsklassiker av Steven Spielberg.

Betyg: 85 %, Rotten Tomatoes.

A Quiet Place (2018)

Handling: Världen är nästintill förintad av ett övernaturligt väsen som reagerar på minsta lilla ljud. För att överleva tvingas familjen Abbott isolera sig i total tystnad.

Betyg: 7,5, IMDb.

The Babadook (2014)

En bild från skräckfilmen The Babadook.
Monster under sängen, finns de verkligen på riktigt?

Handling: Änkan Amelia sörjer sin make som gick bort i en tragisk olycka för sju år sedan. Samtidigt försöker hon fostra parets gemensamma son, som tror att ett monster finns i deras hus.

Betyg: 98 %, Rotten Tomatoes.

A Tale of Two Sisters (2003)

Handling: Två systrar vårdas på mentalsjukhus efter att deras mor begått självmord. När de återvänder hem hamnar de snabbt i konflikt med faderns nya fru, en konflikt som får blodiga konsekvenser.

Annons

Betyg: 7,2, IMDb.

Us (2019)

Handling: Vad som skulle vara en härlig semester blir snart en mardröm för familjen Wilson, som förföljs av märkliga figurer. Guldkorn!

Betyg: 93 %, Rotten Tomatoes.

The Devil’s Backbone (2001)

Handling: Det är inbördeskrig i Spanien när den föräldralöse pojken Carlos skickas till ett avlägset barnhem. Men det är inte bara krigets fasor som barnen där är rädda för.

Betyg: 7,4, IMDb.

The Texas Chain Saw Massacre (1974)

Handling: Splatter när den är som bäst! Kultförklarad rysare om en grupp ungdomar som jagas av en galning med motorsåg. Hur många av dem kommer att överleva?

Betyg: 88 %, Rotten Tomatoes.

Midsommar (2019)

En bild från skräckfilmen Midsommar, som hade biopremiär 2019.
Skräckfilmen Midsommar hade biopremiär 2019.

Handling: Ett amerikanskt par reser till en isolerad svensk by för att fira midsommar, där betydligt mer än nubbe och sill står på menyn.

Betyg: 7,1, IMDb.

Foto: TT

LÄS MER:

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons