Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

3 boktips för det nya året – från Feminas bokredaktör

03 jan, 2022 
AvKenneth Gysing
Vi skriver 2022, och härmed önskas Gott Nytt Bokår! Och varför inte börja det nya året med att blicka tillbaka i tiden? Feminas bokredaktör ger tre bra lästips!
Annons
5 saker om J.K. Rowling som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om J.K. Rowling som du kanske inte visste

1. Liten historia – stor kyss, Kerstin Strandberg (Albert Bonniers förlag)

Bokomslag Liten historia – stor kyss av Kerstin Strandberg

”Detta är en berättelse om några invånare på Jorden”, börjar Kerstin Strandberg sin mycket fina berättelse om kärleken mellan Vanja och Nils, Liten historia – stor kyss, som första gången möts i ett övergivet badhus i mitten av förra århundradet. Vanja är sexton år i början av berättelsen och mycket ensam; både föräldrarna, far- och morföräldrar har gått bort och hon är inkvarterad hos en gammal kusin till farfadern. Nils är en några år äldre läkarstudent om vilken det sägs att ”allt syntes alltid på honom” och att han ”hade stort hjälpbehov, det vill säga stort behov att hjälpa andra”. Nils ska bli läkare, men lider av svår tentamensskräck, är dessutom livrädd för att bli läkare, ett yrke han tänker sig som mycket farligt.

Annons

Kerstin Strandberg, 89 år fyllda, som på samma sätt som Vanja förlorade alla nära och kära runt omkring sig då hon var mycket ung – skriver fram kärleken mellan Vanja och Nils, skriver om två sårbara människor som med åren läker ihop.

”Här under träden … några människor kom nyss … ni såg dem nog, det var de som passerade här i helt vanliga kläder. Lyssna en stund, hör om Vanja och Nils, ja – hör om Vanja och Nils, för de har tagit av sej sina clowndräkter och bär dem inte mer!”

Kerstin Strandberg har mer erfarenhet av livet än de flesta – skriver vackert och klokt om ung kärlek, såriga känslor, om att våga ta emot livet. Kom och läs, kom och bli berörd på djupet.

2. Tankar för dagen – manual för nyfikna läsare, Per J Andersson (Ordfront)

Bokomslag Tankar för dagen – manual för nyfikna läsare av Per J Andersson

Är det sedan så att reslusten vaknat till liv så här i början av året, men samtidigt hämmats något av nya varianter av covid och komplicerade reserestriktioner, så bjuder Per J Andersson på optimalt resande utan andra komplikationer än att man då och då kanske behöver ändra sittställning i läsefåtöljen.

Annons

Med Tankar för dagen – manual för nyfikna resenärer begrundar Andersson resandet ur både existentiell och praktisk synvinkel, med en blick för resande som bara den kan få som varit mer eller mindre på resande fot sedan tonåren och fram till de sextio (författaren fyller jämt i mars). Andersson älskar att resa, och allra mest älskar han att resa ensam. Lusten till detta resande förmedlar han på ett mycket smittsamt vis (dock ej hälsovådligt, om man ej räds att drabbas av resefeber). Så bara luta er tillbaka i läsfåtöljen och far med Andersson till Indien och andra länder, far genom tid och rum till alla tiders resande, blunda och känn tåget kränga genom djungler och över vida stäpper (Andersson älskar att åka tåg), vila från resandet en stund och gå in i köket och koka en kopp te (det är ju så praktiskt att vara fåtöljresenär), viss om att ingen annan passagerare lägger beslag på sittplatsen.

3. Djuriska, Johan Espersson (Natur&Kultur)

Bokomslag Djuriska av Johan Espersson

Stilfulla, egensinniga, skruvat underhållande noveller om allt från en ung pojkes första kontakt med italienska fotbollsfans och faran i att bära fel fotbollströja på en match, till hur en nyårsfest kan spåra ur genom att någon råkar öppna en fågelbur.

Annons