I den andra säsongen av Netflix-succén Making a Murderer företräds inte längre livstidsdömde Steven Avery av advokaterna Jerry Buting och Dean Strang – utan av Kathleen Zellner. Hon kliver in i serien med skräddad kostym och designerhatt och säger:

– Du måste vara en idiot om du anlitar mig och är skyldig, för jag kommer att ta reda på sanningen.

Under säsongens gång förbluffar hon tittarna gång på gång med sina vetenskapliga tester, sin sågning av den gamla bevisningen och sina självklara teorier. Det är omöjligt att inte undra hur allt hon lägger fram kunde ha missats under den första rättegången, och hon verkar inte ge upp i första taget. Nyligen skrev hon följande om Steven Averys fall på Twitter:

”Helvetet kommer att frysa till is innan vi ger upp och låter de moraliskt korrupta vinna.”

Steven Averys advokat Kathleen Zellner i Making a Murderer 2.

Kathleen Zellner är Steven Averys advokat i Making a Murderer 2. Foto: Netflix

Kathleen Zellner har fått motta kritik för sina tillvägagångssätt och utpekanden i Making a Murderer, men framför allt har hon hyllats för sin pondus och kunskap. Men Steven Avery är långt ifrån Kathleen Zellners första, till synes omöjliga, fall. Under sina 23 år som advokat har hon, enligt egen utsago, rättat till fler felaktiga domar på egen hand än någon annan advokat i USA.

3 fångar som frigivits av Kathleen Zellner

Mordet på 3-åriga Riley Fox

Natten till den 6 juni 2004 försvann 3-åriga Riley Fox i Wilmington, Illinois. På kvällen hade pappan, Kevin Fox, hämtat sina två barn hos deras farmor som hade varit barnvakt. Kevin Fox var för trött för att bära de bägge barnen till deras sovrum på övervåningen, så han lade Riley i soffan på nedervåningen och hennes äldre bror Tyler i en stor fåtölj.

Kevin Fox gick sedan och lade sig och väcktes nästa morgon av sonen Tyler som berättade att Riley var borta. Efter att ha letat och kollat hos grannarna ringde han polisen.

Efterlysning av Riley Scott vars pappa Kathleen Zellner frigivit.

Senare samma dag hittades Rileys kropp i en park några kilometer från Wilmington. Hon låg bunden med ansiktet nedåt i en bäck och hade utsatts för sexuellt våld. Hon dog genom drunkning.

Rileys pappa, Kevin Fox, anhölls efter att polisen tvingat fram ett erkännande av honom.

Kathleen Zellner kliver in

Advokat Kathleen Zellner åtog sig fallet och upptäckte att polisen hade varit bristfällig när det kom till utredningen. Bland annat hittades ett par leriga skor med det handskrivna namnet ”Eby” på, men polisen undersökte inte skorna vidare. Det hade dessutom skett ett inbrott i ett av Rileys grannhus samma natt som hon försvann, men det var inte heller något som polisen undersökte närmare. Men det viktigaste beviset var det DNA (saliv) som hittats på Rileys kropp och som polisens tekniker inte kunnat få fram något resultat av. Zellner anlitade egna tekniker som kunde senare kunde koppla DNA-provet till den riktiga mördaren: Scott Eby.

Scott Eby erkände att han hade gjort inbrott i kvarteret, och att han sedan hade tagit sig in i Fox-huset där han hittade Riley liggandes på soffan. Han bar ut henne till sin bil och körde till parken där han förgrep sig på henne på en offentlig toalett, och sedan dränkte han henne i en närliggande bäck. Eby var villkorligt frigiven vid tiden för mordet, och bodde bara ett par kilometer från familjen Fox.

Domstolen beslutade att familjen Fox skulle få mer än 15 miljoner dollar i skadestånd på grund av polisens bristfälliga arbete och för att de tvingat fram pappans erkännande. Scott Eby dömdes till livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning.

Dödsdömde Joseph Burrows

88-årige bonden William Duler hittades död i sitt hem i Illinois, 1988. Narkomanen Gayle Potter greps för att ha förfalskat en check i hans namn, och hennes blod hittades på brottsplatsen. Hon erkände att hon varit med vid mordtillfället, men att det var två andra som var huvudsakliga gärningsmän.

Enligt Potter ska 32-årige Joe Burrows ha skjutit den gamle mannen med hjälp av hans vän, Ralph Frye, som hade en nedsatt kognitiv förmåga. Det fanns dock inga fysiska bevis som kopplade männen till brottet, och vittnen placerade Joe Burrows 10 mil bort vid tiden för mordet. Ralph Frye vittnade dock mot Joe Burrows.

Potter och Frye dömdes till långa fängelsestraff för medhjälp till mord, medan Burrows så småningom dömdes till döden.

Kathleen Zellner kliver in

Efter sex års väntan och en nekad överklagan kring dödsstraffet anlitades Kathleen Zellner. Ralph Frye förklarade att polisen hade framtvingat hans erkännande och vittnesmål, och Zellner övertalade Gayle Potter att erkänna mordet under en prövning efter avkunnad dom. Detta ledde till en ny rättegång där Frye och Potter vittnade till Burrows fördel, vilket i sin tur ledde till att han släpptes från fängelset 1994.

MTV-programledaren Ryan Ferguson

Den 48-årige Kent Heitholt hittades mördad på parkeringen utanför sitt jobb 2001. Vaktmästaren Shawna Ornt gick ut för att röka och såg då två män i college-ålder vid Heitholts bil. Hon hörde den ena mannen ropa: ”det är någon som är skadad här”, varpå hon gick in till sin chef, Jerry Trump, och ringde polisen. De två männen hade försvunnit innan polisen kom.

Heitholt hade blivit svårt misshandlad och sedan strypt.

Samma kväll var 17-årige Ryan Ferguson och Charles Erickson på halloweenfest i området. De hade mött upp Fergusons syster på en bar och sedan åkt hem. Charles Erickson var påverkad av både droger och alkohol och mindes ingenting av kvällen när han vaknade dagen därpå.

Ryan Ferguson på MTV-gala med t-shirt som visar att han blivit felaktigt dömd.

Ryan Ferguson, till höger i bild, på MTV Awards bärande en tröja som visar stöd för felaktigt dömda. Foto: IBL

Två år passerade och fallet verkade inte bli löst, men det förekom ändå frekvent i de lokala nyhetsmedierna. Charles Erickson började plötsligt drömma om brottet och frågade Ryan Ferguson och flera andra vänner om de trodde att han kunde ha varit inblandad, och detta nådde polisen.

I det inspelade förhöret märker man att Charles Erickson vet väldigt lite om brottet. När polisen frågade vad han hade strypt offret med svarade han först ”en tröja”, men polisen sa att det var fel. Då ändrade han sig och sa att det nog var ett bärgningsband, men polisen skakade på sina huvuden och berättade att det i själva verket var offrets egna skärp som använts. Erickson mindes inget av detta.

Trots hans obefintliga minnesbilder av kvällen sa han till polisen att han och Ryan Ferguson hade rånmördat Heitholt för att få pengar till alkohol. Vaktmästaren Shawna Ornt och hennes chef Trump vittnade emot dem efter påtryckningar av polisen. Varken Erickson eller Ferguson matchade fingeravtrycken, blodet eller hårstråna som hittades på brottsplatsen men dömdes ändå för mordet. Ferguson dömdes till 40 år i fängelse, och Erickson till 25 år.

Kathleen Zellner kliver in

2009 åtar sig Kathleen Zellner fallet å Ryan Fergusons vägnar, pro bono. När domen prövades drog både Erickson och Trump tillbaka sina vittnesmål, och förklarade att de hade ljugit i förhören på grund av påtryckningar av polisen.

Zellner kunde dessutom placera Heitholts kollega Michael Boyd på brottsplatsen vid tiden för mordet. Boyd hade tidigare gett fem olika versioner för kvällen, men hade inte kallats som vittne under den första rättegången.

Hon visade även på flera polisiära brister, och huvudvittnet (vaktmästaren Shawna) vittnade om att Ferguson inte var en av de män som hon hade sett på parkeringen.

Efter tio år i fängelse friades Ryan Ferguson. Han är nu 34 år gammal och arbetar som programledare på MTV. Charles Erickson sitter fortfarande i fängelse.

Läs mer: Höstens bästa tv-serier på Netflix, HBO och SVT

Läs mer: True crime-serien Strong Island på Netflix får högsta betyg

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: