Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

5 spännande böcker att sträckläsa i sommar

02 jun, 2016 
Fanatism, spiritism, starka kvinnor och giftiga debutanter. Feminas litteraturskribent Staffan Wilsson guidar oss genom sommarens mest spännande deckare.
Annons

Mannen mellan väggarna
Av Emma Ångström (Piratförlaget)

mannenmellanvaggarna

Efter en jobbig separation flyttar Vanja och hennes döttrar till ett sekelskifteshus i Vasastan. Nioåriga Alva har ärvt sin mormors intresse för spiritism och är den första som märker att det finns en okänd hyresgäst i huset – någon som söker kontakt.

Emma Ångström är arkitekt till vardags och har öga för de döda ytor i ett hus där det okända döljer sig. Hon har också skrivit en lysande skräckroman, med starka karaktärer och fin känsla för sorg och utanförskap.

Annons

Ett ohyggligt avslöjande
Av Louise Penny (Modernista)

eoa

Three Pines är till det yttre en trivsamt sömnig by utanför Montreal. Men en morgon hittas liket av en äldre man i byns bistro. Kommissarie Gamache kallas in för att reda ut vem den döde var, hur han hamnade i bistron och vem av byns kufiska invånare som är en mördare.

Louise Penny är en slipad deckarräv som skickligt omplanterar det brittiska gemytet i kanadensisk miljö. Det må vara en orimlig mängd mord som drabbat Three Pines, men vill man ha en mysig och kultiverad mordgåta är detta ett bra val.

Annons

Döden vittnar
Av Val McDermid (Alfabeta)

deckare

En hämnare går lös, en bödel som söker upp och avrättar män som begått obeskrivliga brott under Balkankriget. Samtidigt hittas skelettet av en skjuten

man i ett tornrum i Edinburgh, och kommissarie Karen Pirie märker att spåren även här pekar mot det forna Jugoslavien.

Ett stabilt hantverk från McDermid där hon växlar skickligt mellan samtidshistoriska konflikter och personliga motiv. Även karaktärerna är ovanligt varierade, med ett antal starka kvinnor som driver handlingen.

Annons

Förstfödd
Av Filip Alexanderson (Norstedts)

forstfodd

Det ser ut som om en seriemördare dödar hemlösa i Stockholm med starkström. Men ex-polisen Viveca Eldh vet sanningen: att de döda liksom hon är väsen, som lever bland människorna men följer egna lagar. Det märker även studenten Jonas som dör i en olycka och dras ner i Stockholm underjord.

Det är en urstark fantasyaction Alexandersson debuterar med. Och Viveca Eldh är en av de hårdare hjältinnorna i svensk litteratur, en medelålders amason som lever på skräpmat och med knogjärn håller skurkar av alla arter i schack.

Annons

Snövit ska dö
Av Nele Neuhaus (Albert Bonniers förlag)

snovit

För tio år sedan dömdes Tobias för ett dubbelmord han inte minns. När han suttit av sitt straff återvänder han till sin hemby, men möts av hat och förakt. När fler brott inträffar vänds bybornas blickar mot Tobias, men polisduon Pia och Oliver börjar ana vad som verkligen hände den där dagen i september 1997.

Det förflutna kastar långa skuggor i Neuhaus välskrivna och psykologiskt träffsäkra thriller. Detta är första gången den tyska deckardrottningen översätts till svenska, men knappast den sista.

Annons