Cable Guy och "Twin Towers"

Simpsons siade om Donald Trump som president redan 2000. Men med tanke på att Simpsons sänts sedan urminnes tider är det inte helt otippat att några händelser skulle bli verklighet, även om få trodde att det skulle vara just den här.

Men även en del filmer har lyckats pricka in framtida händelser och scenarion – många år i förväg. En del av dem riktigt häpnadsväckande.

Cable Guy (1996)

Jim Carrey i Cable Guy

1996 var internet fortfarande något man förknippade med tjutande uppringningssignal med tvivelaktig funktion och något man bara använde på skolans ”datatimme”. Ville man spara något till eftervärlden gällde det att ha koll på sin diskett.

Men Jim Carreys cable guy visste vad som komma skulle. ”Snart kommer alla amerikanska hem att interagera med hjälp av sin tv, telefon och dator. Vi kan besöka Louvren på tv:n och shoppa hemifrån” menade han i Cable Guy. Check på den.

Super Mario Bros (1993)

Själva filmen om allas vår favorit-rörmokare är ett lysande exempel på varför man inte bör göra film av dataspel, men går ändå till historien på grund av det skrämmande förutsägandet av 9/11.

Filmen utspelar sig nämligen i New York (på Dinohattan..) och i historien har man döpt om Twin Towers till Koopas Towers, hem åt härskaren Koopa, som vi ju minns från tv-spelen. I slutet av filmen sker följande häpnadsväckande händelse: Tornen drabbas av mörk rök, något (ett plan?) gör ett hål rakt igenom det norra tornet, och det södra rasar. Otroligt.

Meg Ryan i Du har mail

Du har mail (1998)

Tom Hanks och Meg Ryan onlinedejtade långt före Happy Pancake och Badoo ens var påtänkt, än mindre Tinder. Men den där märkliga känslan att för första gången träffa någon man bara pratat med online tidigare lyckades man förmedla på ett oerhört träffsäkert sätt.

Kapten Kirk

Star Trek (1966)

Star Treks version av en vikbar kommunikationsenhet som fick plats i fickan inspirerade Motorola att skapa världens första mobiltelefon tio år senare. Just den fick INTE plats i fickan, så mer jobb fanns onekligen att göra innan man lyckades med Star Treks profetia. Det dröjde ända till 00-talet innan Motorola och dess konkurrenter lanserade något som påminner om Star Treks version.

Michael J Fox framför platt skärm

Tillbaka till framtiden (1989)

Ingen lista om framtidsfilmer utan den här såklart. Det är inte så många år sedan Nike faktiskt lanserade de självsnörande skorna (undrar var de fick inspirationen ifrån?). Tvåan förutspådde också brett genomslag av videosamtal, flat screens, fingeravtrycksscanning och bärbar teknik. Ok att inte bilen riktigt nailade det, men imponerande ändå!

Jim Carrey Truman Show

The Truman Show (1998)

Truman Show gjorde Reality-tv deluxe före ens Big Brother första gången gjorde entré i våra vardagsrum.

Rapunzel

Trassel (2010)

Kungariket i filmen Trassel heter Corona. Dessutom är huvudkaraktären Rapunzel socialt isolerad i ett torn. Ändå sjukt sammanträffande.

Gwyneth Palthrow

Contagion (2011)

Fick tack vare sina likheter med coronapandemin en enorm boom i våras. Filmen börjar med att någon hostar. Gwyneth Paltrow, som varit i Hong Kong blir mystiskt sjuk och dör kort efter resan. Snart därefter är pandemin ett faktum. 

Foto: TT

Källa: Digital Spy

LÄS MER:

14 romantiska komedier från 90-talet som du måste se igen

Topp 10: Mest sedda filmerna och serierna på Netflix just nu

Utvald läsning

Femina