Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

9 bästa modeböckerna du borde läsa

12 aug, 2014 
AvFemina
9 bästa modeböckerna du borde läsa
Annons
Cally Blackmans 100 years of fashion (Laurence King Publishing)

Ett förevigat århundrade

Cally Blackmans 100 years of fashion (Laurence King Publishing) rymmer över 400 fotografier och illustrationer och dokumenterar modets utveckling under hela 1900-talet.

Det är oupphörligt fascinerande att se hur de förändrade livsvillkoren för kvinnor avspeglas i kläderna de bär – mode är politik.

Taschens Fashion Designers A–Z av Valerie Steele och Suzy Menkes.

Pampigt värre!

Annons

Låt oss maxa från början med bokförlaget Taschens Fashion Designers A–Z av Valerie Steele och Suzy Menkes. Riktiga dyrgripar som kostar 2 700 kronor per exemplar. Men så är de också numrerade och iklädda designertyger. Något att sätta upp på önskelistan!

German Fashion Design av Nadine Barth (Gestalten)

Tyska modeundret under lupp

Tyskland är inte lika tydligt positionerat på modekartan som Frankrike och Italien, men är trots det en väldigt spännande modenation med namn som Hugo Boss, Jil Sander med flera. German Fashion Design av Nadine Barth (Gestalten) ger bakgrunden till utveckling, trender och framtidsutsikter. 320 vackra sidor med ett sällsynt rikt bildmaterial.

Annons
Masters of Fashion Illustration (Laurens King Publishing)

En mästare väljer

David Downton är en berömd brittisk illustratör som arbetar mycket med mode. I Masters of Fashion Illustration (Laurens King Publishing) presenterar han sina favorit-illustratörer genom historiens olika epoker samt visar upp sitt eget arbete. Boken har en egen hemsida: www.mastersoffashionillustration.com

100 Years Of Fashion Illustration (Laurence King Publishing)

Som godis för ögonen
100 Years Of Fashion Illustration (Laurence King Publishing) rymmer 400 verk från världens främsta illustratörer. Allt från skräddade gräddblåsor från Paris till 50-talets vippiga klänningar.

Annons
Teckna mode: en steg för steg-guide till att teckna modeskisser, kläder och tyger av Hilary Lovell (Barthelson Förlag)

Do It Yourself!

För dig som tecknar eller lockas av att göra det är den här boken en perfekt introduktion. Teckna mode: en steg för steg-guide till att teckna modeskisser, kläder och tyger av Hilary Lovell (Barthelson Förlag) lär dig teckna 18 olika kreationer, och instruktionerna går att följa även för nybörjare.

Sexton svenska texter om mode (Pocky)

Välbehövd nyansering
Sexton svenska texter om mode (Pocky) behandlar bland mycket annat det faktum att modets låga status springer ur att mode historiskt har förknippats med kvinnor och kvinnligt. ”Mode sägs handla om konsumtion, exploatering, yta, spekulation och elitism. Och mode är verkligen också detta. Men inte bara”, skriver författarna.

Annons

Vi kan inte annat än att hålla med, och kanske ännu mer om nästa påstående: ”Mode är kreativitet och konst, det är begär, kommunikation, sensualism och rörelse. Det är samhälle och människor, kroppar, lust och klass. Hur mode manifesteras, konsumeras och levs berättar mycket om människor och länder.”

Modeologi är titeln på modesociologen Yuniya Kawamuras bok (Norstedts)

Modeologi…

…är titeln på modesociologen Yuniya Kawamuras bok (Norstedts) där skillnaden mellan mode och kläder beskrivs. Vad den består i? Väldigt kortfattat menar Kawamura att kläder är konkreta, materiella objekt som går att ta på, medan mode är något symboliskt, abstrakt och immateriellt.

Den här boken är djuplodande och inte helt lättillgänglig, men väl värd ansträngningen. Den används ofta som kurslitteratur i modevetenskap men rekommenderas även utanför den akademiska världen. Lite förvånande finns här inga bilder – dem skapar du i ditt eget huvud.

Annons
Modejournalisten Per Nilsson Modekompassen för män (båda Albert Bonniers förlag)

Handfasta råd

Efter att modejournalisten Per Nilsson skrivit Snyggt – en stilguide för män följde han upp med Modekompassen för män (båda Albert Bonniers förlag), en titel som har större fokus på modevärlden och dess ikoner.

Här presenteras 101 märken, och modets frontfigurer lyfts fram. Dessutom får läsaren hjälp att bryta invanda klädmönster och ges mängder av andra tips för att hitta en stil att verkligen trivas och må bra i.

AV ELIN PERSSON. Först publicerat i Femina nummer 5, 2013.

Annons