Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

9 vackra filmer som utspelar sig i Italien

15 maj, 2020 
AvLovisa Svedlund
Filmer som utspelar sig i Italien
Vi kan inte få nog av Italien – och behöver mer än någonsin få drömma oss bort! Här är 9 filmer som tar sig raka vägen till kullerstenar, piazzor och gassande medelhavsvärme.
Annons

Älskar du länderna kring Medelhavet? Under coronapandemin kan vi mer än någonsin behöva drömma oss bort till vackra platser. Italien är ett av de länder som faktiskt inte behöver vara alls långt bort – lavendelodlingar, medelhavsvyer och drömmiga piazzor finns det nämligen gott om i filmernas värld!

Här har vi samlat nio riktigt bra filmer som tar dig raka vägen till ett olivdoftande Italien.

1. Call me by your name (2017)

Scen ur filmen CALL ME BY YOUR NAME
Call Me By Your Name gjorde succé när den hade premiär år 2017.

Elio (Timothée Chalamet) tillbringar sommaren med sin familj i en villa i norra Italien. Året är 1983 och fadern (Michael Stuhlbarg) som är professor bjuder en ung doktorand, Oliver (Armie Hammer), till huset som ska hjälpa honom med forskningen. Oliver är stilig, lång och blond, och i honom hittar Elio sin första stora kärlek.

Här kan du se trailern till Call me by your name:

Scen ur The talented mr ripely
Den här filmen är perfekt blandning mellan drama och thriller.

2. The Talented Mr. Ripley (1999)

The Talented Mr. Ripely är en svindlande historia om Tom Ripley (Matt Damon) som jobbar extra som pianist på en trädgårdsfest i New York. Av en slump tror en man på festen att Tom är elev på Princeton. Han spelar med – och låtsas känna mannens son. Tom blir övertalad att åka till Italien dit sonen, playboy-killen Dickie (Jude Law), åkt för att leva det bekymmersfria livet. Till en början går Toms uppdrag bra men snart vänds allting upp och ned.

Annons

Det här är både en spännande historia – och otrolig inspiration både till Italien och den perfekta sommarstilen vi gärna klär oss i år efter år.

Här kan du se trailern till The Talented Mr. Ripley:

Scen ur Letters to juliet
Det här är en mysig romcom i Italien.

3. Letters to Juliet (2010)

En typisk romcom i underbara Italienmiljöer! Sophie åker tillsammans med sin fästman på en för-smekmånad till Verona i Italien. Där hittar hon av en slump ett brev sänt för 50 år sedan av brittiska Claire, som då förälskat sig i italienska Lorenzo. Claires föräldrar gillade honom inte – och hon vågade aldrig visa Lorenzo sin kärlek. När Sophie väljer att svara på brevet kommer Claire, som nu blivit gammal, tillsammans med sitt barnbarn till Verona. De två, tillsammans med Sophie, ger sig ut på en resa för att hitta Claires ungdomskärlek.

Scen ur filmen En förtrollad april.
​En förtrollad april spelades in på 1990-talet och utspelar sig efter första världskriget.

Här kan du se trailern till Letters to Juliet:

4. En förtrollad april (Enchanted April) (1991)

När den brittiska hemmafrun Lotty Wilkins får se en annons i The Times blir hon intresserad. Första världskriget är precis slut och där hemma lever hon ett tråkigt och kuvat liv. I annonsen vill någon hyra ut ett italienskt litet slott precis vid Medelhavet under april. Lottie bestämmer sig för att fly dit med sin bästa vännina – och snart har de fått med sig ytterligare två resenärer i ressällskapet.

Scen ur Under the tuscan sun
Toscana visar sig från sin vackraste sida i den här filmen.

Vill du se vackra miljöer, underbara kläder och en glimt av det brittiska societetslivet så är den här filmen något att kolla in.

Här kan du se trailern till En förtrollad april:

Scen från Italien i Eat, Pray, Love
En klassiker med Julia Roberts!

5. Under Toscanas sol (Under the Tuscan Sun) (2003)

Frances May (Diane Lane) är en nyskild författare från San Francisco. För att pigga upp henne bjuder väninnan Patti Fances på en resa till Toscana. Där gör Frances något hon aldrig kunnat föreställa sig – på impuls köper hon ett gammalt hus och startar ett helt nytt liv. I den nya tillvaron lär Frances känna både det lokala livet och människorna – och sakta men säkert hittar hon tillbaka till skratt och lycka.

Här kan du se trailern till Under the Tuscan Sun:

Scen ur When in Rome
Den här romcomen myser vi till i soffan.

6. Eat, Pray, Love (2010)

Elizabeth Gilbert (Julia Roberts) hade ett framgångsrikt liv med man, hus och karriär som författare. Men när Elizabeth skiljer sig omvärderar hon sitt liv – och ger sig iväg på en resa för att faktiskt förstå vad som är det viktiga i livet. Första stoppet blir Italien där hon hittar pasta, smält ost och fina vänner. Resan går vidare till Indien och Bali, där hon finner ytterligare pusselbitar för det fulländade livet.

Only You hade premiär år 1994.

Här kan du se trailern till Eat, Pray, Love:

7. When in Rome (2010)

Scen ur a room with a view
Det här är en kärlekshistoria som utspelar sig i underbara Florens.

When in Rome är en mysig romcom med Kristen Bell, som spelar Beth, i huvudrollen. När Beth åker till Rom för att gå på sin systers bröllop träffar hon Nick som är best man, och blir kär. Men när hon ser Nick med en annan kvinna känns allting hopplöst. Ska hon någonsin hitta kärleken? Beth uppsöker en fontän som ska ge tur i kärlek – och kastar i några mynt. Väl hemma i New York blir hon förföljd av män och kärlek, och snart visar det sig att Nick är en av dem som fastnat under kärleksfontänens förtrollning. Nu måste Beth ta reda på om de två någonsin kan få riktiga känslor för varandra.

Annons

Här kan du se trailern till When in Rome:

8. Only You (1994)

Only You handlar om den unga kvinnan Faith Kovács (Marisa Tomei) som tror på att det finns en själsfrände för alla. Jakten på hennes egen tar henne till Venedig i Italien, där det verkar som att hon kan finna lyckan. Men kommer hon hinna i tid?

Här kan du se trailern till Only You:

9. A Room with a View (1985)

Filmen utspelar sig på ett pensionat i Florens runt sekelskiftet. De brittiska gästerna George Emerson (Julian Sands) och hans pappa  (Denholm Elliott) erbjuder sig att ge bort sitt rum – som har utsikt – till de två vännerna Lucy Honeychurch (Helena Bonham Carter) och Charlotte Bartlett (Dame Maggie Smith). Lucy blir förälskad i George men är redan förlovad med en rik man där hemma. Nu måste hon bestämma sig hur hon vill leva sitt liv.

Här kan du se trailern till A Room with a View:

Källor: Imdb, Rotten Tomatoes, Svensk filmdatabas

Bilder: TT

LÄS MER: 

Annons