Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talspar
1:20

Efter reklamen: Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talspar

(1:20)

Slå på ljud

Det kändes lite som om hon kom från ingenstans. Då, 1994-1995, var hon plötsligt överallt med sitt långa mörka hårsvall och sin karaktäristiska röst. Och sin musik, förstås. Alanis Morissette gjorde succé världen över med albumet Jagged Little Pill. Skivan, hennes tredje, med oförglömliga låtar som Ironic, You Learn och Hand in My Pocket, sålde i makalösa 33 miljoner exemplar – världen över. Den blev hennes stora genombrott.

Alanis Morissette på besök i Sverige 1996.

Björn Edergren/SVT

Alanis Morissette om låten You Oughta Know

En annan låt som är med på plattan, och som Alanis talat om i otaliga intervjuer, är You Oughta Know. En ganska arg låt skriven om en lämnad kvinna som gör upp med sitt ex. I en intervju med tidningen Stellar som publicerades 2020, berättade sångerskan att låten är en slags ”hämndfantasi”, en låt som stoppade henne att agera i verkliga livet.

Dave Coulier, som spelade Uncle Joey i tv-serien Huset fullt, hade en två år lång relation med Alanis Morissette mellan 1992 och 1994. Hon var 18 år, han 15 år äldre.

LORIMAR PRODUCTIONS / Album

– Jag skrev inte den låten för att verkligen hämnas. Den handlar om en hämndfantasi, om hämnd som konst, berättade Alanis.

Låten You Oughta Know ska, enligt uppgift, handla om skådespelaren Dave Coulier, som spelade Uncle Joey i tv-serien Huset fullt. Dave och Alanis var ett par i början av 1990-talet (de dejtade mellan 1992 och 1994) och Dave har berättat att det är han som är föremålet för texten i den världskända hämndhiten. Det är honom Alanis sjunger om, menar han. Alanis själv har sagt att hon omöjligt kan förstå varför någon man vill erkänna att det är om honom hon skrivit. Anledningen? Den, låten, handlar ju om en riktig skitstövel.

Så ser 80-talsstjärnorna ut i dag

– Jag skulle aldrig ta åt mig äran för att vara den person som inspirerade till den låten!, slår hon fast.

Dave Coulier har i flera intervjuer berättat att det är han som låten You Oughta Know handlar om.

Hon fortsätter:

– Men jag antar att han inte bryr sig?

I en intervju med HuffPost Live har Dave sagt att det finns en särskild rad som verkligen bevisar att hitlåten handlar om honom. Raden: I hate to bug you in the middle of dinner.

– Vi hade gjort slut. Hon (Alanis reds. anm.) ringde och jag sa: ”Hej, du vet, jag är mitt i middagen. Kan jag ringa tillbaka?” När jag hörde raden i låten var det som ”åh-oh”, sa Dave.

Han tillade att det, i dag, inte finns något ont blod mellan Alanis och honom.

Så lever Alanis Morrisette i dag

I dag lever Alanis Morissette ihop med maken och rapparen Mario Treadway. Paret gifte sig 2010. De har tre barn tillsammans: sonen Ever, född 2010, dottern Onyx, född 2016 och sonen Winter, född 2019.

Alanis Morissette har i intervjuer berättat öppet om hur kämpig tiden som småbarnsmamma har varit för henne. Hon har drabbats av inte mindre än två förlossningsdepressioner.

Alanis Morissette, 2019.

Greg Allen

– Det finns dagar då jag är så försvagad att jag knappt kan röra mig. Det är väldigt isolerande. Jag är van att vara som den största klippan, ombesörjande, skyddande och manövrerande. Det fick mig att ifrågasätta allt. Jag har sett mig som en otroligt bra beslutsfattare och ledare som människor kan luta sig mot. Nu kan jag knappt bestämma vad jag ska äta till middag, sa hon till People 2017.

Alanis är född i Kanada, men bor numera med familjen i Kalifornien. Hennes senaste studioalbum Havoc and bright lands kom ut 2012. Hon har också skådespelat, bland annat har hon varit med i Sex and the City och showen Saturday Night Live, SNL. Dokumentären Jagged, om inspelningen av Jagged Little Pill, kom ut 2021 och hade premiär på filmfestivalen i Toronto.

Källa: Daily Mail

Mest läst