Filmen ”Unga Astrid” är däremot en fri tolkning av händelser i Astrid Lindgrens tidiga liv.

När vi kommer in i historien har 16-åriga Astrid Ericsson fått ett vikarierat på Vimmerby tidning. Snart har det blommat upp en romans mellan den unga Astrid och den betydligt äldre redaktör Blomberg.

Astrid Lindgren tittar fram bakom ett träd 1987.

Astrid Lindgren 1987. Bild: Ibl Bildbyrå

Astrid blir gravid och tvingas åka till Danmark för att föda barnet. Därefter får hon flytta till Stockholm i väntan på att skilsmässan mellan Blomberg och hans fru ska gå igenom.

Regissör Astrid Lindgren-filmen

För regi står den prisbelönta regissören Pernille Fischer Christensen. För debuten ”En såpa” från 2006 tilldelades hon Bodilpriset för bästa danska film. Samma år vann hon även Silverbjörnen och ”En såpa” utsågs till bästa debutfilm vid filmfestivalen i Berlin.

Alba August och Pernille Fischer Christensen i Berlin februari i 2018.

Alba August och Pernille Fischer Christensen i Berlin i februari 2018. Bild: IBL Bildbyrå

”Unga Astrid” beskrivs som en fri tolkning av händelser i Astrid Lindgrens tidiga liv. För manuset står Kim Fupz Aakeson tillsammans med regissören Pernille Fischer Christensen.

– Min film om unga Astrid Lindgren är en personlig hyllning till en av Skandinaviens mest inflytelserika konstnärer. En kärleksförklaring till en människa, som med sin själ som insats, valde att spränga sin tids ramar för kön, religion och samhälle, sa Pernille Fischer Christensen till ”Film i Väst” i mars 2017.

Så kom ”Unga Astrid” till

För Moviezine berättar regissören Pernille Fischer Christensen hur det första fröet till filmen väcktes till liv när hon såg en bild på en 20-årig Astrid med en liten pojke i handen.

– Under fotografiet stod det ”Astrid och Lasse på Hoppets allé” och jag tänkte: ”Hoppets allé – det är ju i Köpenhamn!”. Så varför är hon i Köpenhamn med den här lilla pojken? Det visade sig vara en recension av en bok som heter ”Astrids liv i bilder” och jag köpte boken till min mamma då hon var väldigt intresserad av Astrid Lindgren och barnkultur.

Även Pernille Fischer Christensen fastnade för boken.

– När man såg bilderna av henne som ung såg hon inte lycklig ut. Man ser smärta i henne och hon är väldigt tunn, nästan anorektisk. Hon kändes introvert och man undrar vad som egentligen försiggår i huvudet på den här unga Astrid.

Skådespelarna i Astrid Lindgren-filmen

I titelrollen som Astrid Ericsson, senare Astrid Lindgren, ser vi Alba August.

Den dansksvenska skådespelaren Alba August föddes den 6 juni 1993 i Köpenhamn. Hon är dotter till regissören Bille August och skådespelerskan och regissören Pernilla August. Alba August har tidigare gjort roller i ”Förtroligheten” (2013), ”IRL” (2013) och ”Dryads” (2015) . Hon har också haft en roll i den danska serien ”Gidseltagningen”.

Alba August som Astrid Lindgren i filmen Unga Astrid som har preimär hösten 2018.

Alba August i rollen som Astrid i filmen ”Unga Astrid”. Bild: Gus Kaage/Film i Väst

Alba August gör också huvudrollen i Skandinaviens första originalserie på Netflix – ”The Rain”. 

I andra bärande roller ser vi Maria Bonnevie som Astrids mamma Hanna, Magnus Krepper som Astrids pappa Samuel, Trine Dyrholm som fostermamman Marie, Henrik Rafaelsen som redaktör Blomberg och Björn Gustafsson som Astrid chef Sture.

”Unga Astrid” inspelad på flera platser

Pernille Fischer Christensen började läsa på om Astrid Lindgrens tidiga liv. Under fem eller sex år arbetade hon med researcharbete.

Från början var tanken att skildra hela Astrid Lindgrens liv, men sedan insåg Pernille Fischer Christensen att det var berättelsen om Lasse som berörde. Där fanns en historia inte var ordentligt berättad sedan tidigare, tyckte hon.

– Det som triggar mig är att försöka ta reda på var hennes enorma kraft kommer ifrån. Utan detta tidiga trauma hade hon kanske inte blivit författare – i alla fall inte en lika bra. Filmen är en hyllning till en skapande människa som lyckas övervinna sin stora sorg genom att vara kreativ, säger Pernille Fischer Christensen till Dagens Nyheter.

Alba August som Astrid och Marius Damslev som en 3-årig Lasse i filmen

Alba August som Astrid och Marius Damslev som en 3-årig Lasse i filmen ”Unga Astrid”. Bild: Erik Molberg Hansen

Inspelningen av ”Unga Astrid” satte i gång den 4 april 2017. Filmen är inspelad i bland annat Kungälv, Lilla Edet, Borås, Göteborg, Stockholm, Berlin och Altenburg.

”Unga Astrid” har biopremiär den 14 september 2018!

Här är trailern till ”Unga Astrid”:

Astrid Lindgren fakta

Astrid Lindgren föddes den 14 november 1907 på Näs i Vimmerby.

Astrid Lindgren fick två barn, sonen Lars 1926 och dottern Karin 1934.

1941 kommer dottern Karin på namnet Pippi Långstrump. Samma år flyttar familjen till Dalagatan i Stockholm. Där bor Astrid Lindgren sedan fram till sin död.

1945 gavs den första boken om Pippi Långstrump ut på förlaget Rabén & Sjögren. Året därpå blir hon anställd som hon ansvarig för barnboksutgivningen på förlaget. Hon stannar sedan på Rabén & Sjögren fram till pensionering 1970.

Den 28 januari 2002 avlider Astrid Lindgren i sitt hem på Dalagatan 94 år gammal.

Källa: astridlindgren.se, astridlindgrensallskapet.se

Artikeln publicerades först på Allers.

 

Mest läst