Angelina Håkansson är uppvuxen i Hälsingland, har studerat skådespeleri i Kalifornien och jobbat som radioprogramledaren i London. Men tillbaka i Sverige satsar hon nu helhjärtat på skådespeleriet och är aktuell i rollen som en ung Anni-Frid Lyngstad i Ted Gärdestad-filmen Ted – för kärlekens skull, med biopremiär i dag, 3 januari.

Femina.se fick en pratstund med skådespelerskan, som just nu befinner sig i Los Angeles för att medverka i Scandinavian Film Festival och Golden Globes-galan.

Hur skulle du beskriva din roll i filmen?

– Jag spelar sångerskan Anni-Frid Lyngstad från ABBA kring år 1972, när bandet nyss bildats, fram till 1977 då gruppen åker på sin Australien-turné. Min roll ger en bild av hur Ted Gärdestads karriär startade, eftersom ABBA upptäckte honom som 15-åring. Anni-Frid sjunger dessutom på Teds första tre skivor, så i filmen ser man mig framförallt i studion.

Angelina Håkansson som Anni-Frid Lyngstad i ”Ted – för kärlekens skull”.

Vad gjorde du för typ av research för att kunna porträttera Anni-Frid?

– Jag är nyfiken av naturen och förutom att läsa om Anni-Frid och lyssna på intervjuer och inspelningar med henne kontaktade jag Görel Hanser. Genom Polar Music jobbade Hanser nära Anni-Frid och ABBA på 1970-talet. Hennes svar betydde jättemycket och hon vidarebefordrade några frågor till Anni-Frid, vilket jag är tacksam över. Anni-Frids formuleringar gav mig en fantastisk möjlighet att fånga hennes positiva personlighet.

Vad har du för relation till Ted Gärdestads musik?

– Den musik som Ted skapade är tidlös. Trots att jag inte var född när de flesta av låtarna skrevs har jag vuxit upp med Teds album tack vare mina föräldrar, som är musikintresserade. Jag älskade att sjunga ”Satellit” som barn.

Vilken var för dig den mest minnesvärda scenen att spela in?

– Mest minnesvärd är nog scenen inne på Stikkan Anderssons flotta 70-talskontor med grym utsikt över Stockholm. Vi var där en hel dag, mycket dialog och tagningar kom inte med i slutversionen men alla i teamet var i toppform. ABBA har blivit superstjärnor och är bekväma i sina kläder och såg fram emot spelningarna utomlands.

Hur upplever du filmbranschen i Sverige kontra i Hollywood?

– Det är stor skillnad, eftersom filmindustrin i Hollywood är en gigantisk maskin med uppdraget att skapa kassasuccéer. Fördelen med Sverige är att vi kan skapa mer intima och personliga berättelser.

Hur blir du bemött i Los Angeles som svensk skådespelerska?

– Personligen blir jag mycket väl bemött i Los Angeles. Svenska skådespelare har ett gott rykte och eftersom engelskan nästan är som vårt andra språk, kan vi spela både europeiska och amerikanska roller.

Scen ur ”Ted – för kärlekens skull”.

Vad krävs för att slå igenom i skådespelarbranschen?

– En massa hårt arbete och tur krävs för att lyckas. Framgång är 90 procent perspiration och 10 procent inspiration.

Vilken skulle vara din drömroll härnäst?

– Många svenska skådespelare drömmer om att jobba i Hollywood – jag är inte en av dem. Jag trivs bäst i Sverige och inget skulle göra mig gladare än att jobba med fler av våra toppregissörer. Men skulle Hollywood ringa finns mitt nummer på Eniro.

Angelina Håkansson syns härnäst i Josef Fares kommande miniserie, med premiär under 2018. Följ henne på Instagram här.

Läs även: Se trailern för filmen Ted – för kärlekens skull.