Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Bästa filmerna som haft premiär i år – vi har valt ut 12 favoriter

28 dec, 2016 
AvFemina
Vår filmrecensent Gunnar Rehlin har rosat en hel drös filmer under det gångna året. Se vilka godbitar du har kvar, lagom till mellandagarna.
Annons
003

The Revenant / Action

Leonardo DiCaprio spelar pälsjägaren som lämnas att dö i vildmarken under en expedition i 1820-talets USA, men överlever och kämpar sig tillbaka för att hämnas. Ett mästerligt och intensivt äventyr. DiCaprio vann en Oscar för rollen.

Hade premiär: 29 januari 2016. (Fox)

DSC_8717.NEF *** Local Caption *** Nocturnal

Nocturnal Animals / Thriller

Annons

Ett mästerverk från modeskaparen Tom Ford! Snygg, komplex, våldsam och fascinerande.

Det handlar om en kvinna i Hollywood (Amy Adams) som får ett bokmanus från sin svikne exman (Jake Gyllenhaal) och inser att bokens hämndhistoria har klara paralleller till deras eget drama. Ford hoppar mellan då- och nutid samt visualisering av boken. Storyn är andlöst spännande. Hela tiden.

Hade premiär: 18 november 2016. (UIP)

230414SH_30873.nef

Suffragettes / Drama

Varför har det inte gjorts en film för länge sedan om de kvinnor som bokstavligt talat slogs och blödde för att få rösträtt i det tidiga 1900-talets England? Detta är ju en story som har allt – drama, romantik, action och social relevans in i våra dagar. Bland de arga och upprörda suffragetterna syns Carey Mulligan, Helena Bonham Carter och Meryl Streep, i en viktig och välgjord historielektion.

Annons

Hade premiär: 15 januari 2016. (Noble)

 

B115_C002_0304UA.0005760.tif

The Danish Girl / Drama

Dansken Einar Wegener genomgick på 1920-talet världens första könstransplantation och blev Lili Elbe. Här gestaltas hans öde av Eddie Redmayne, med en lysande Alicia Vikander som hans hustru. En mycket snygg och engagerande produktion i regi av Tom Hooper (The King´s Speech).

Hade premiär 5 februari 2016. (UIP)

 

Storyart_youth_FI-SE_1920x1080_7380

Youth / Komedi

Annons

En berömd pensionerad dirigent (Michael Caine) semestrar i Alperna med dotter (Rachel Weisz) och en god vän (Harvey Keitel) när han inbjuds att dirigera en hyllningskonsert i det brittiska kungahuset. Han som aldrig tänkt hålla i taktpinnen igen… Resultatet är en svart men underhållande komedi om åldrande, ungdom och kreativitet, där inte minst Caine och Keitel briljerar.

Hade premiär: 22 januari 2016. (Scanbox)

SaulFia_4K_FilmPhotos_03

Sauls son / Drama

Mångfaldigt prisbelönt och värd alla priser den kan få. Platsen är koncentrationslägret Auschwitz år 1944. Saul är en av de fångar som ska bränna mördade judars kroppar. När han tycker sig se att en av kropparna är hans egen son försöker han med alla medel rädda den från krematorieugnen…

Annons

Hade premiär: 12 februari 2016. (Studio S)

Rm_D40_GK_0197.NEF

Room / Drama

Svenskättade Brie Larson spelar Ma, som tvingas leva med sin son Jack i ett fönsterlöst litet rum hos en gammal man. Mannen håller dem fångna och våldtar Ma – och Jack är hans son. När pojken är fem får de en chans att rymma, vilket självfallet leder till nya förvecklingar.

Vid sidan om dramatiken och thrilleraspekten är det en ofta rörande och känslosam film om moderskärlek och frihetslängtan. Strålande skådisinsatser.

Annons

Hade premiär: 18 mars 2016. (UIP)

Our Kind Of Traitor

Our Kind of Traitor / Thriller

Stellan Skarsgård är en högt uppsatt rysk maffiaman som söker hjälp av ett brittiskt par (Ewan McGregor och Naomie Harris) när han inser att han och familjen ska mördas. Rysk maffia och brittiska intressen samarbetar i en spännande thriller om hur de tre försöker klara livhanken. Gjord efter John le Carrés bok.

Hade premiär: 20 maj 2016. (SF)

vansinnig

En vansinnig idé / Drama

Annons

Den unge Aram genomför ett attentat mot den turkiske ambassadören, i vilket en ung cyklist skadas allvarligt. Aram flyr då till Beirut, medan hans mor uppsöker den skadade cyklisten, ber om ursäkt å sonens vägnar och bjuder in den skadade till sin familj. Ett engagerande drama om skuld och försoning och om hur långt man kan gå i kampen för det man tror på.

Hade premiär: 1 juli 2016. (TriArt)

FLORENCE FOSTER JENKINS

Florence Foster Jenkins / Komedi

Hur svårt är det att sjunga falskt om du i verkligheten är en bra sångerska? Om man är Meryl Streep så går det bra. Här spelar hon Florence Foster Jenkins, en överklassdam från New York som på 1940-talet trodde att hon var en fantastisk operasångerska som till och med lyckades få sjunga på Carnegie Hall.

Annons

Ofta roligt, men utan att göra Florence till åtlöje. Hugh Grant spelar hennes omhuldande make och svenska Rebecca Ferguson har en liten roll som hans älskarinna.

Hade premiär: 26 augusti 2016. (SF)

Loveand

Love & Friendship / Komedi

Ser man på, en tidigare ofilmatiserad Jane Austen-roman. Och som i Whit Stillmans regi blivit en av de bättre av alla Austen-filmer. Kate Beckinsale spelar lady Susan Vernon, en änka som kommer till exmakens släktingar för att hitta en ny make åt sig själv och en till sin inte så speciellt entusiastiska dotter. Vackert och välgjort, och humorn bubblar under ytan.

Annons

Hade premiär: 23 september 2016. (Non Stop)

wasp2015_day_06-0462.CR2

Café Society / Komedi

Under tidigt 1930-tal kommer unge Bobby till Hollywood för att jobba hos sin framgångsrike farbror Phil. Bobby förälskar sig i Phils sekreterare Vonnie, föga anande att hon har en affär med den gifte Phil. Woody Allens verk är roligt men också lite sorligt om framgång, hybris och kärlek. Trion Jesse Eisenberg, Steve Carell och Kristen Stewart skimrar ikapp.

Hade premiär: 7 oktober 2016. (Scanbox)

Annons