Bea Uusmas bok Expeditionen. Min kärlekshistoria blir film

År 2013 kom Bea Uusmas bok Expeditionen. Min kärlekshistoria ut och tog såväl publik som kritiker med storm. Hon belönades med Augustipriset och boken gavs raskt ut i nio länder och har sålt i inte mindre än 200 000 exemplar.

Nu lämnar den gripande historien om Andrée-expeditionen boksidorna och tar plats på vita duken.

– Vi är oerhört glada för att Bea har givit oss förtroendet att förvalta hennes historia och berätta den för en ny publik. Vi har smittats av Beas passion, kunskap och otroliga engagemang inför Andrée-expeditionen, och vi är så glada att tillsammans med henne få arbeta med detta äventyr, säger producenterna Åsa Karlsson och Emma Åkesdotter Ronge i ett pressmeddelande.

Boken handlar om Andrée-expeditionen

Historien kretsar kring Andrée-expeditionen 1897, då tre svenska äventyrare – Salomon August Andrée, Nils Strindberg och Knut Frænkel – satte kurs mot Nordpolen i en luftballong. Till Nordpolen kom de dock aldrig, utan ballongen kraschlandade och den lilla besättningen hittades 33 år senare avlidna på Vitön som är en del av Svalbard.

Bea Usmaa hittade en bok om Andrée-expeditionen hos en bekant och blev besatt. I sitt Sommar i P1 från 2014 berättar hon om expeditionen och om sina egna efterforskningar om varför de dog, vilket inte är klarlagt än.

Till slut ordnade hon en egen expedition till Vitön för att komma närmare svaret. Hon utbildade sig också till läkare för att kunna analysera tidigare teorier om dödsorsaken och för att kunna undersöka saker närmare själv. Bea Uusma jobbar i dag som läkare på Karolinska sjukhuset i Solna.

Kärlekshistorien mellan Nils och Anna

Men Expeditionen. Min kärlekshistoria handlar om så mycket mer än bara själva ballongfärden. Till stor del är boken en kärlekshistoria mellan två unga människor, expeditionsmedlemmen Nils Strindberg och hans kärlek Anna Charlier.

Bea Uusma säger själv i pressmeddelandet att det har varit viktigt för henne att känna att den berättelsen framställs på rätt sätt:

– Ända sen boken kom har jag fått förfrågningar om filmatisering, men det är först med Anagram (produktionsbolaget, red. anm.) det känns självklart. Eftersom en stor del i min bok handlar om den sanna historien om Anna och Nils har det varit oerhört viktigt för mig att berättelsen om dem måste göras på rätt sätt, med respekt för att de är riktiga människor. Jag har gjort research på de här personerna under snart 20 år och känner ett ansvar. Historien kommer att berättas i flera lager, där nutid och dåtid ligger ovanpå varandra i osynliga skikt. Det känns väldigt rätt, och väldigt spännande.

När filmen har premiär, vem som skriver manus och vem som kommer att regissera filmen är inte klart än utan kommer att presenteras senare.

Foto: TT

 

Läs mer: 

Böckerna du måste läsa i år – 8 böcker alla kommer prata om

Därför måste du läsa dessa 3 böcker av Sara Danius

 

Mest läst