Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Bill Skarsgård spelar huvudrollen i ny Netflix-serie

11 maj, 2020 
Av
clark olofsson och bill skarsgård
Bill Skarsgård ska tolka Clark Olofsson i Netflix dramatisering av den ökände  brottslingens självbiografi. ”Det är precis sådana här berättelser som jag alltid letar efter”, säger regissören Jonas Åkerlund.
Annons

Clark Olofsson, 73, är en av Sveriges grövsta och mest ökända brottslingar. Han har dömts för mordförsök, grovt rån och grovt narkotikabrott, för att nämna några fall. Sedan 2018 är han återigen en fri man efter att ha avtjänat sitt senaste fängelsestraff, 10 år för bland annat narkotikasmuggling. Nu blir hans självbiografi Vafan var det som hände? från 2015 en dramaserie i sex delar på Netflix med Bill Skarsgård i huvudrollen.

Jonas Åkerlund regisserar för Netflix

jonas åkerlund
Jonas Åkerlund regisserar Clark på Netflix.

För regin står den internationellt hyllade Jonas Åkerlund. I ett pressmeddelande berättar Åkerlund om serien som fått titeln Clark:

Clark är berättelsen om den mest politiskt inkorrekta mannen, som levde det mest politiskt inkorrekta livet. Det är precis sådana här berättelser som jag alltid letar efter, säger han och fortsätter:

Annons

– Det är en extremt våldsam, kvick, emotionell, verklig och surrealistisk biografi som gestaltar Stockholmssyndromet, men berättelsen handlar samtidigt inte bara om rånet vid Norrmalmstorg.

Historiskt gisslandrama vid Norrmalmstorg

Minns du historien? Clark Olofsson satt på Norrköpingsanstalten när han 1973 blev indragen i det gisslandrama som senare kom att benämnas Norrmalmstorgsdramat. Mannen som gått in på en bank vid Norrmalmstorg i Stockholm och tagit gisslan krävde att Olofsson hämtades till banken. De spenderade sedan sex dygn där inne tillsammans med gisslan. De tillfångatagna kom att sympatisera med sina kidnappare även efter att dramat avslutats, vilket är bakgrunden till begreppet Stockholmssyndromet.

”Bill Skarsgård är en perfekt match”

– Den handlar om hela hans (Clark Olofssons) liv och vad som gjorde honom till den han är, alla sanningar och lögner om hans häpnadsväckande karriär. Bill Skarsgård är en perfekt match för att gestalta Stockholmssyndromet och denna roll. Och Netflix är den perfekta plattformen, det är inte bara den största streamingtjänsten, de har också modet att berätta denna otroliga historia, säger Jonas Åkerlund.

Serien produceras av Scandinavian Content Group och det finns ännu inget datum för premiären.

Foto: TT

LÄS MER:

Annons