1:31

Efter reklamen: 8 nostalgiska barnprogram för 80- och 90-talisten (FEMINA)

(1:31)

Birgitta Andersson, 88, är en av Sveriges mest älskade skådespelare genom tiderna. Med roller som Teskedsgumman i Teskedsgumman, Hedvig med den växande näsan i Från A till Ö och Doris i Jönssonligan-filmerna har Birgitta Andersson skrivit in sig i de svenska historieböckerna för sin kulturella gärning.

Lägg därefter till en lång rad teaterföreställningar, tv-serier och filmer under en sex decennier lång karriär så är det inte svårt att förstå att Birgitta Andersson nu har prisats av fackförbundet Scen och film, som tidigare hette Teaterförbundet.

Eva Remaeus tragiska öde – efter Fem myror är fler än fyra elefanter

Skådespelaren prisas nu med en ärofylld guldmedalj för en ”utomordentlig konstnärlig gärning”, skriver förbundet i ett pressmeddelande, rapporterar bland annat Omni.

– Birgitta Andersson är en av Sveriges främsta skådespelare och komedienner. Hon har medverkat i en lång rad filmer, tv-program, teaterpjäser och revyer och har ett register med en exceptionell bredd, säger ordförande Simon Norrthon i en motivering.

Birgitta Andersson har prisats förr

Priset har tidigare tilldelats bland annat Ingmar Bergman och skådespelarna Inga Tidblad och Naima Wifstrand.

Priset från Scen och film är långt ifrån det första som Birgitta Andersson fått. 2018 tilldelades hon ett specialpris på Barncancergalan, där det också delas ut pris i olika humorkategorier.

– Hon har en komisk talang av Guds nåde. Det här är en fantastisk person som är omtyckt av hela Sverige, sa hennes forna kollega Bert-Åke Varg i motiveringen.

5:14

Efter reklamen: The Storytellers – Lyssna med Markiz

(5:14)

Mer läsning

Femina