Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Boken skakade överklassen – i år är det 20 år sedan den släpptes

09 jul, 2024 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
2004 släpptes boken En spricka i kristallen – om en av Sveriges mest kända och mest förmögna familjer. Författaren berättar vad som hänt sedan dess.
Annons
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsaBrand logo
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsa

Gyllenhammar är ett, minst sagt, känt efternamn. Inte bara tillhör det Pehr Gyllenhammar, näringslivsprofilen och politikern som var verkställande direktör för Volvo från 1971 till 1983 och bolagets styrelseordförande från 1983 till 1993. Det tillhör också Charlotte Gyllenhammar, konstnär, liksom Sophie Gyllenhammar, smyckesdesigner samt systrarnas bror, Oskar. Likaså tillhör namnet Cecilia Gyllenhammar. Cecilia är författare och för 20 år sedan kom hennes debutbok En spricka i kristallen ut.

Såhär beskrivs boken:

”I Suss familj har framgång och makt alltid varit självklara attribut. I bakgrunden tronar en dominerande morfar och i Suss egen familj styr en kylig mor. Men det är runt den dyrkade fadern, den framgångsrike företagsledaren, som allting kretsar. Suss växer upp som den felande länken i denna utifrån sett lyckade familj där fasaden aldrig får flagna och där sammanhållningen är A och O. Snärjd i dess garn har hon som vuxen haft svårt att frigöra sig och i sitt eget äktenskap slits hon mellan lojaliteterna med sin gamla familj och med sin nya. Det hela utvecklar sig efterhand till en kraftmätning där Suss till slut tvingas välja.”

Annons

Boken En spricka i kristallen beskrivs som en inträngande och smärtsam skildring av ett vuxenblivande i skuggan av löpsedlar, middagsbjudningar och företagsfusioner. Det råder inget tvivel om att den, på många sätt, är självbiografisk. Och när den kom rörde den upp många känslor.

Kamerareportage/TT

– När jag skrev En spricka i kristallen var jag lite naiv. Jag tänkte nog att det skulle bli försoning och kärlek, inte bråk, har Cecilia sagt till Aftonbladet.

Boken slog ner som en bomb. Den skakade överklassen rejält.

– Jag vet att jag bryter ett tabu. Man avslöjar inte vad som pågår bakom fasaderna i överklassen, har Cecilia berättat.

– I den värld jag kommer ifrån identifieras man efter hur framgångsrik man är. Den här prestationsinriktade kulturen har odlats i generationer och har naturligtvis betydelse för hur man uppfostrar sina barn. I sin strävan efter att få barnen att leva upp till de krav som ställs kan man glömma bort det grundläggande – att ge sina barn kärlek och älska dem som de är. Det är inte så att dessa föräldrar vill sina barn illa, de är bara själva produkter av sin miljö.

Annons

Relationen med familjen i dag – 20 år efter boken kom ut

I dag har Cecilia nästan ingen kontakt alls med sina syskon. Urspungsfamiljen är ”söndertrasad”, som hon själv säger.

– Mamma sa till min bror att ”allt i boken är sant”. Men jag tror det var omgivningens reaktioner på den, upprördheten i överklassen, som alla tyckte var jobbigast.

Efter boken hade kommit ut köptes Cecilia ut från föräldrahemmet Råö. Men, vill hon ha mer kontakt med syskonen?

– Det är inte så lätt, det går inte riktigt att säga så. Efter En spricka blev det så mycket känslor. Familjen kunde inte riktigt ta emot det som stod i boken. Förutom pappa då – till slut. Vi är väldigt, väldigt nära nu. Det har vi visserligen alltid varit, men det blir mer tydligt med åren, har Cecilia sagt till Hemtrevligt.

I dag står Cecilia sin far mycket nära. Hennes mor avled 2008 och fadern gifte om sig. Det äktenskapet gick dock i kras och fadern hittade kärleken på nytt. I dag bor han i Kanada med sin nya hustru och parets åttaåriga barn. Sedan en tid bor han på ett äldreboende.

Henrik Montgomery/TT

– Men tyvärr är det bye bye med arvet, pappa flyttade ju till Kanada med sin nya fru. Det är dubbla känslor runt det där. I relationen till pappa är det skönt att pengar inte är inblandade. Jag kan visa pappa att jag älskar honom – utan hans pengar. Samtidigt är det klart att pengar är viktigt också för mig. Man vill ju leva ett okej liv. Äta, och ha någonstans att bo, det är a, b och c. Numera kan man nog kalla mig fattig­miljonär. Jag har en lägenhet, men inga pengar, förklarar hon för Hemtrevligt.

Just nu är Cecilia aktuell med en ny bok, den heter Monologroman om en vänskap. Hon är 62 år gammal och bor i Vasastan i Stockholm. Hennes familj består av pojkvännen Tomas Lappalainen, journalist och författare, samt barnen Måns,31 år, Isaac, 28 år, och Julia, 27 år.

Annons