Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Bokredaktören: 3 bra böcker av kvinnliga författare

09 sep, 2022 
AvKENNETH GYSING
FotografThron Ullberg

Feminas bokredaktör Kenneth Gysing tipsar om tre favoritböcker just nu! Carina Rydberg, Liv Strömqvist och Anneli Jordahl bjuder på underhållning, känslor och äventyr!

Annons
The Storytellers – Lyssna med LouiseBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Louise

Carina Rydberg borrar djupt i barndom, Anneli Jordahl far ut i de djupa finländska skogarna i spåren på sju döttrar en björnjägare och Liv Strömquist tar sig an rollen som astrolog! Med andra ord – dags för nya, rykande heta boktips inför helgen!

Carina Rydberg, Vitt slödder

Vitt slödder

Med ”Vitt slödder” återvänder Carina Rydberg till det självbiografiska området. Hon skapade stort rabalder i kulturvärlden med självutlämnande ”Högsta kasten” (1997), där hon berättade om män hon träffat, företrädesvis vid bardisken på klassiska stockholmsrestaurangen PA & Co, och mest ingående om en advokat hon förälskat sig i. Det var brutalt, ärligt, alls icke uppskattat av många av männen, framför allt då inte av advokaten. ”Vitt slödder” lär inte skapa samma rabalder; mer en skildring av ett känsligt barn som växer upp i en förort till Stockholm, bland ”det vita slöddret, grekerna, spanjackerna, juggarna och överklasskräken vid Mälaren”. Flickan, ”Varje dag i skolan var jag rädd”, har en hemlighet, ett skydd mot omvärlden, ”Man kunde ha en penna i handen. Man kunde ha ett papper framför sig.// De där tecknen. Det allra viktigaste i livet”.

Annons
Carina Rydberg

Hon skriver att ”bara de svaga ägnar sig åt bildkonst, teater och diverse skriverier” och att skrivandet ”var det enda som kunde hålla mig vid liv”. Hon skriver om kärlek, om smärta, om hur hon som ung kvinna blir älskarinna till en äldre, gift man. ”Min älskare hade ansikte som en ödla och en kropp så skrynklig att den liknade ett smutsigt linnelakan. Ändå tyckte jag att han var vacker”. Carina Rydberg är tillbaka – och lär inte lämna någon oberörd!

Annons

Liv Strömquist, Liv strömquists astrologi

Liv Strömqvists astrologi

Här tar sig Liv Strömquist an rollen som astrolog, stjärnglittrande, underbart underhållande. Varje stjärntecken kopplas ihop med kändisar ur historien. Cher, Bono, romerske kejsare Augustus, strävsamma oxar. Boris Johnson, en fladdrig tvilling. Själv född som ”tråkig jungfru”, har jag likväl hejdlöst roligt!

Anneli Jordahl, Björnjägarens döttrar

Björnjägarens döttrar

Med Aleksis Kivis klassiker ”Sju bröder” som förlaga låter Anneli Jordahl en kvinna skriva (i hembygdsföreningens årsbok) om en beryktad björnjägares sju döttrars liv och äventyr. Sju kvinnor som undvek skola, levde fritt och vilt i ödemarken, långt från närmsta stad. Härlig skröna – stadsliv är överskattat!

Annons