Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Bokredaktören: 3 nya böcker som är perfekta för helgläsningen

02 sep, 2022 
AvKENNETH GYSING

Feminas Kenneth Gysing tipsar om 3 favoriter – från existentiell underhållning till kriminalhistorier i sent sjuttonhundratal.

Annons
Svensk sommarläsning 2022- 5 boktipsBrand logo
Svensk sommarläsning 2022- 5 boktips

Det har gått tjugoett år sedan Torbjörn Flygt fick Augustpriset för romanen ”Underdog”. Nu kommer han med en uppföljare, ”Slugger”. Bli inte förvånade om det blir ett Augustpris till för Flygt. Så bra är den! Mer om ”Slugger” i veckans boktips, plus två pockettips inför helgen.

Torbjörn Flygt, Slugger

slugger

När Torbjörn Flygt belönades med Augustpriset (2001) för romanen ”Underdog”, mötte läsaren Johan Kraft, en ung man på väg ut i livet med stora förhoppningar inför framtiden. I nya romanen ”Slugger” har det gått ett par decennier, Johan har blivit pappa två gånger om, fått en son och en dotter, håret har tacklat av med åren, midjan vuxit och arbetet som familjejurist med stökiga skilsmässor och snåriga bodelningar på agendan var väl inte riktigt vad han tänkt sig att livet skulle bli som ung. Till det har älskade systern Monica, ”hjärnan” i familjen, hon som blev läkare, gått bort i cancer, saknaden efter henne gräver djupt i själen.

Annons
torbjörn flygt

Torbjörn Flygt skriver fram en man som blickar tillbaka på det liv som varit och begrundar det liv som är; sorger, självtvivel men också glädje över det som ändå blev. Flygt berättar om Malmö, den plats på jorden som blev Johan Krafts (och Flygts egen), med lika delar kärlek som förfäran, beklagar sig över nyrika statusjägare och fyrkantiga stadsplanerare, skriver lustfyllt och med stor humor om märkliga, egensinniga karaktärer. Det är existentiell underhållning på hög nivå, en sprucken spegel för landets medelåldringar (inklusive undertecknad) – man behöver definitivt inte vara en småfet familjejurist för att känna igen sig!

Annons

Anders Hansen, Depphjärnan

depphjärnan

Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra, frågar sig psykiatern Anders Hansen, och det kan man verkligen fråga sig. Ångest och depression visar sig vara naturliga tillstånd från urminnes tider, Hansen reder ut varför vi inte är gjorda för att alltid vara glada. Det gör han bra – och något att glädjas åt!

Niklas Natt och Dag, 1795

Niklas Natt och Dag har skapat en alldeles egen genre, ”Bellman noir”, kriminalhistorier i sent sjuttonhundratal i Stockholm; brutalt och smutsigt, med märkliga karaktärer. Här har den ondskefulle Tycho Ceton onda planer, rättvisans tjänare Emil Winge och Mickel Cardell försöker stoppa honom.

Annons