Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Bokredaktören: Tre bra böcker om kvinnor

04 aug, 2022 
AvKenneth Gysing
Vi lever i oroliga tider, men det var knappast bättre förr.
Victoria Mas debutroman De galna kvinnornas bal är en ryslig påminnelse om kvinnornas situation för bara ett sekel sedan.
Oksana Zabuzjkos Fältstudier i ukrainskt sex är en rasande och rykande aktuell berättelse om unkna könsroller och politiskt förtryck i den tid som är.
Men pennan är ett vapen att fånga trollen med, och förhoppningsvis skriva fram en förändring för framtiden!
Annons
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsaBrand logo
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsa

Victoria Mas, De galna kvinnornas bal

Victoria Mas debutroman De galna kvinnornas bal är en stark påminnelse hur det var att leva som kvinna i Europa för ett blott ett drygt sekel sedan i en patriarkal och misogyn kultur där männen ställde upp regelverk för hur kvinnor fick – och inte fick leva. Passade man sig inte kunde man stämplas som sinnessjuk och förpassas till ett sjukhus för sinnessjuka. Det är vad som händer den unga, begåvade Eugénie, som växer upp i en förmögen, borgerlig familj i Paris i slutet av artonhundratalet. Hon är upprorisk, ifrågasätter pappans auktoritet (han vill bara få henne bortgift), och hamnar till slut på Salpêtrièresjukhuset, ett sjukhus för kvinnor som anses hysteriska och galna. Där verkar Doktor Charcot, tidens mest berömde neurolog – ett favoritnöje för en i huvudsakligen manlig publik är föreställningar där Charcot sätter kvinnor i trans och får dem till hysteriska anfall. På sjukhuset finns en sjuksköterska, Geneviève, som inser att Eugénie är fullt frisk och inte hör hemma på sjukhuset. Hon lägger upp en plan för att få Eugénie därifrån. Det är gripande läsning, och förfärande (för en pappa till tre döttrar), arma kvinnor i historiens förflutna – och även idag, på många håll och platser lever patriarkat och misogyni kvar. En stark, berörande roman om kvinnokamp och kvinnlig frigörelse!

Annons

Jørn Lier Horst, Gränslös

En grupp medlemmar på Internet försöker lösa ett ouppklarat mord i Spanien på en ung kvinnlig backpacker från Australien. När en medlem i gruppen, en ung kvinna från Norge, försvinner spårlöst, kopplas kriminalkommissarie William Wisting in på fallet. Spännande om mördarjakt med modern teknologi!

Oksana Zabuzjko, Fältstudier i ukrainskt sex

Zabuzjkos roman är en rasande skildring av en ung kvinnas upplevelser av unkna könsroller och politiskt förtryck, full av svart humor och självironi. Boken kom ut första gången 2006 (Sverige), Zabuzjko har skrivit ett nytt förord till nyutgåvan. Den ekonomiska vinsten för boken skickas till krigets Ukraina!

Annons