Artikeln innehåller reklamlänkar
5 snackisar från veckan som gått
1:27

Efter reklamen: 5 snackisar från veckan som gått

(1:27)

Slå på ljud

Håll värmen med Naket, där Åsa Kalmér lodar djupen i kvinnlig sexualitet. Möt färjkarlen Karon som chaufför på tunnelbanan till dödsriket. Gå på fotboll med djuriska fotbollsfans! Läs och känn lusten spira under lager av långkalsonger och underställ!

Naket – det mest intima, Åsa Kalmér (Romanus& Selling)

Bokomslag Naket det mest intima av Åsa Kalmér

Det hettar till ordentligt så här i början av februari när regissören och manusförfattaren Åsa Kalmér debuterar som författare med Naket – det mest intima som hör till det bästa jag läst om kvinnors förhållande till kroppar, sexualitet och män.

Kalmér har intervjuat 21 kvinnor där den yngsta nyss har fyllt 40 och den äldsta är några år över de 90 och där alla har fått vara anonyma. Här möter vi kvinnan som tycker att otrohet kan vara okej ”när det är någon man inte är kär i eller om det är hemligt och förbjudet, då kan man tillåta djuret i sig mer på något sätt”, och lärarinnan i franska som har fyllt 80 år och fortfarande kan få orgasmer i sömnen. Där finns Ayla som när hon fick sin första orgasm vid 35 års ålder trodde det var en hjärtattack, och som brukar ha tjejträffar där man hjälper till att vaxa varandra. Någon tycker snoppar är det vackraste som finns, någon annan tycker de är förfärligt fula, någon känner en frihet i att åldras och inte längre ”behöva vara det där sexobjektet”.

Det är öppet, avslöjande, avväpnande, allvarligt och emellanåt mycket roligt. Ack, allas vår sexualitet, så komplicerad, så enkel, så alldeles underbar. Läs och känn lusten spira under lager av långkalsonger och underställ!

Här kan du köpa Naket – det mest intima av Åsa Kalmér (länk till Adlibris).

Henning Mankell skrev om svåra sjukdomen – dagar för sin död

Djuriska, Johan Espersson (Natur&Kultur)

Bokomslag Djuriska av Johan Espersson

Stilfulla, egensinniga, skruvat underhållande noveller om allt från en ung pojkes första kontakt med italienska fotbollsfans och faran i att bära fel fotbollströja på en match, till hur en nyårsfest kan spåra ur genom att någon råkar öppna en fågelbur.

Här kan du köpa Djuriska av Johan Espersson (länk till Adlibris).

Karons tunnelbana, Ida Linde (Norstedts)

Bokomslag Karons tunnelbana av Ida Linde

Tunnelbanan kommer aldrig bli sig lik (!) efter att man färdats där med färjkarlen Karon som chaufför på väg mot dödsriket i Ida Lindes nya diktsamling. Karon, förare i nagellack och strumpbyxor, önskar kunna köra tåget baklänges, men det går ju inte. Vackert om liv, vardagar, död.

Här kan du köpa Karons tunnelbana av Ida Linde (länk till Adlibris).

Mest läst