Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Här är böckerna om konst som du inte får missa i höst

13 okt, 2023 
AvKenneth Gysing
FotografStaffan Löwstedt/SvD/TT
Karin mamma andersson ny bok
Är du en konstälskare av rang, samtidigt som du letar efter nästa bok att sluka? Perfekt! Här tipsar Feminas bokredaktör Kenneth Gysing om två böcker av svenska kvinnliga konstnärer.
Annons
Vad är grejen med? #5 – Brillobox-skandalenBrand logo
Vad är grejen med? #5 – Brillobox-skandalen

Klassiskt måleri och promtografi!

Samtalen, Mamma Andersson, Cilla Naumann (AB)

Samtalen, Mamma Andersson, Cilla Naumann

Hösten målar med flammande palett så här i mitten av oktober, och då passar det förstås utmärkt att sjunka ner i läsfåtöljen i skymningen och begrunda konstens innersta väsen samt uttryck genom olika konstnärliga temperament.

Karin Mamma Andersson, en av landets främsta konstnärer, hyllad världen över som regelbundet ställer ut i Paris, London och New York, kom nyligen ut med praktverket Samtalen där man kan läsa en dialog mellan henne och författaren (och vännen) Cilla Naumann om tillvaron som konstnär. De har känt varandra sedan ett tiotal år tillbaka och under en veckas vistelse på ett vintervilande Capri fick de tillfälle att fördjupa sina samtal.

Annons

Det handlar om bild och minnen, om olika målningars uppkomst, om att förhålla sig till livet som konstnär. Boken är rikt illustrerad av målningar av Karin Mamma Andersson. Även ämnen av mer privat natur diskuteras, vid tillfället var de båda en smula tilltufsade av livet, Cilla Naumann hade genomgått en cancerbehandling och Mamma Andersson hade också gått igenom en tuff period privat.

Livet är inte alltid enkelt, men konsten kan lindra många sår.

From nothing, Annika Nordenskiöld (Max Ström)

From nothing, Annika Nordenskiöld

En annan kvinnlig konstnär, Annika Nordenskiöld, som liksom Karin Mamma Andersson har arbetat med klassiskt måleri – pensel, färg, kniv och canvas –visar i boken From nothing upp konst med helt andra rötter, i absolut samklang med vår digitala tidsålder.

Annons

Där visas bilder upp som skapats genom promtografi, en metod där hon använt sig av AI (artificiell intelligens) för att som hon skriver, ”gestalta sina drömmar och inre fantasier”.

De personer och varelser som finns i boken existerar inte i verkligheten, de har med AI:ns hjälp ”framkallats genom mänsklighetens kollektiva erfarenheter”. Denna kollektiva mänskliga erfarenhet, gestaltad av en artificiell intelligens, är lika vacker som surrealistisk. Kanske en föraning om vår kommande, förhoppningsvis, sköna, nya värld!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons