Artikeln innehåller reklamlänkar

Femina redaktionen väljer sina favorit böcker. Nadjas boktips
Nadja Jönsson, reportage/hälsa.

Just nu är jag mitt uppe i Anna Fredrikssons Sommarhuset (länk till Adlibris) (Månpocket). Den handlar om Eva som tar för givet att hon ska få överta huset  i skärgården när mamman dör. För det är ju Eva som tagit hand om mamma och huset i alla år – men plötsligt vill syskonen Maja och Tomas också ha sin del av kakan.

Det här är en känslosam skildring om att förlora sin mor, om syskonbråk och hur olika vi hanterar våra känslor. Lässtunden efterlämnar en både finstämd och lite dråplig sommarkänsla.


Femina redaktionen väljer sina favorit böcker. Ingrids boktips
Ingrid Hertzman Nordqvist, layout.

Jag skulle aldrig ljuga för dig (länk till Adlibris) är den andra boken av Moa Herngren som jag läser på kort tid. Den första hette Allt är bara bra tack. Båda böckerna ger mig en likartad känsla av obehag och klaustrofobi, men ändå kan jag inte sluta läsa.

Cecilia, bokens huvudperson, ljuger för alla i sin omgivning i sin strävan att framstå som perfekt. Utåt är hon snygg och framgångsrik, en lycklig mor och hustru, samtidigt som hon har ett minst sagt anorektiskt förhållande till mat och ägnar sig åt tvångsmässig löpträning nattetid i sitt desperata försök att hålla smärta och kärlekstörst i schack. I sitt yrke som parterapeut manipulerar hon sina patienter och stjäl av kolleger.

Nej, Cecilia väcker inga sympatier hos läsaren. Man känner sig snarast likgiltig inför henne. Hon låter till slut frustrationen blomma ut när hon inleder en otrohetsaffär med en man som slutligen genomskådar och avslöjar hennes dubbelspel och hela fasaden rämnar.


Femina redaktionen väljer sina favorit böcker. Carolins boktips
Carolin Nordmark , redaktionschef.

”Otroligt charmig historia om hemlig kärlek i efterkrigstidens Tyskland och om hur en fyndig dam får idén till en maträtt som blir rena dundersuccén. Det var riktigt tråkigt när Upptäckten av currywursten (länk till Adlibris) tog slut! Men som tur är har författaren, Uwe Timm, skrivit mycket annat och en del av hans litteratur finns nu på svenska, bl a också I skuggan av min bror som även den är väldigt bra. Böckerna ges ut av Thorén & Lindskog.”

Mest läst