Bianca Salming med pappa Börje Salming.
Bianca Salming nya dokumentären "Salminggenen"
1:05

Efter reklamen: Bianca Salming nya dokumentären "Salminggenen"

(1:05)

Slå på ljud

Hockeyikonen Börje Salmings öde berörde ett helt land – i november 2022 somnade han in, 71 år gammal. Han hade bara några månader tidigare gått ut och berättat att han drabbats av den obotliga och dödliga nervsjukdomen ALS, som gör att kroppen successivt slutar fungera.

När svenska folket fick veta om sjukdomen hade Börje Salming och hans anhöriga levt med den under en lång period. I sitt sommarprat berättar nu hans dotter, friidrottaren Bianca Salming, att hon märkte de första tecknen redan hösten 2021, men att ingen av dem förstod det då – i stället trodde de att det var efterverkningar av corona.

Börje Salmings meddelande till dottern Bianca: “Är sparade”

– Det är höst 2021. Pappa och jag går på stan. Han harklar sig och säger att något i halsen stör honom. Han harklar sig om igen. Han säger att han har lite svårt att få fram vissa ord, och ibland har han lite svårt att svälja, säger Bianca Salming i Sommar i P1.

Börje Salmings sorgliga besked till Bianca

Ett år senare är Börje Salmings ALS långt framskriden, och han vårdas på sjukhus. I sitt sommarprat berättar Bianca om ett tillfälle då Börje ska få komma hem över dagen, och att han verkar ha valt att dölja vissa regler för sin dotter.

– Vi ska bara hem, och sitta på balkongen i solen, äta leverpastej på knäckebröd. I efterhand fick jag veta att det är superfarligt med knäckebröd när man har svårt att svälja. Jag tror att pappa visste det men struntade i det med flit, hans knäckemackor är det bästa han vet, säger hon i Sveriges radio.

Här är alla sommarpratare i Sommar i P1 2023 – hela listan

I bilen sätter hon på en spellista de har satt ihop tillsammans genom åren, med mycket äldre musik som de båda tycker om. Men det blir ingen vanlig biltur, med sång och diskussioner. I stället får Bianca ett hemskt besked av sin sjuka pappa.

– Pappa tar fram sitt block och skriver. Han visar mig. Det står att han inte längre kan prata. Jag tänker tillbaka på hur våra stunder i bilen brukade vara, vi pratade och sjöng. Nu hörs bara musiken. Jag vill inte vara ledsen, men jag och pappa gråter resten av bilresan hem.

Sommar i P1 släpps som podd varje dag 07.00, och sänds i Sveriges Radio P1 klockan 13.00.

Börje och Bianca Salming.

Börje Salming stöttade ofta dottern på tävlingar.

Foto: Patrik C Österberg/TT
Mest läst