Vad ligger på fönsterbrädet i Tom Riddles pojkrum, och vad står det på flingpaketet vid Hogwarts frukostbord? Här är 10 detaljer ur de åtta Harry Potter-filmerna som är så briljanta att endast ett superfan har lagt märke till dem.

Introt blir mörkare för varje ny film

harry potter intro

Introt till Harry Potter-filmerna blir bara kusligare och kusligare.

Harry Potter-filmerna blir mörkare för var läsår som går på skolan Hogwarts. Warner Bros poängterar detta ytterligare genom att även låta loggan i filmernas intro gå från det klassiska blå emblemet med gyllene initialer på en blå himmel, till att bli dimmigt, mörkt och mystiskt, film för film.

Färgen på Voldemorts rock bleknar

Voldemort i Harry Potter

Voldemorts färger tynar bort i takt med hans själ.

Tom Riddle, aka Lord Voldemort, har delat upp sin själ i sju olika föremål, horrokruxer, för att på så vis förbli odödlig. För varje horrokrux som Harry Potter och gänget hittar och förstör, bleknar färgen på Voldemorts kappa. Som för att visa på hur han sakta tynar bort.

”Inga drakar har kommit till skada”

harry potter inga drakar skadades

Fyndig eftertext till fjärde filmen.

I eftertexten till Harry Potter och den flammande bägaren står att ”inga drakar har kommit till skada i skapandet av denna film”. Vad skönt att veta!

Sättet Harry, Ron och Hermoine bär sina halsdukar

harry potter halsdukar

Vilket sätt skulle du själv bära halsduken på?

De tre vännerna bär alla sitt elevhem Gryffindors färger på halsduken, och sättet de har den virad kring halsen visar på respektive karaktärs personlighet. Hermione, den ordningsamme, har sin halsduk prydligt knuten, Harry har sin slängd över ena axeln, som om han har försökt få den att ligga på plats, och Ron låter sin vara helt öppen – lite slarvigt.

Ormskinnet i WB-loggan

logga warner bros harry potter

Ett ormskinn slingrar inte obemärkt förbi.

I introt till fjärde filmen, Harry Potter och den flammande bägaren, syns ett ormskinn svepa förbi i Warner Bros logga. Det är såklart Nagini Slithering som låter hälsa att hon har ögonen på oss…

Daniel Radcliffes teaterposter skymtar förbi

harry potter poster daniel radcliffe

Daniel Radcliffe har en cameo i postern på väggen.

I näst sista filmen, Harry Potter och dödsrelikerna del 1, finns en scen där den uppmärksamme tittaren får se en barbröstad Daniel Radcliffe. För en poster från skådespelarens andra stora projekt vid tiden för inspelningen, teaterpjäsen Equus, hänger på väggen bakom Hermione i caféet. Även Richard Griffiths som spelar Vernon Dursley i HP var med i teaterensamblen.

Fyndigt namn på flingpaket

flingor harry potter

Uggleflingor, vad annars?

Cheerios är ett välkänt flingfabrikat som fått ett fyndigt namn i Harry Potters värld – Cheri-Owls. Flingorna står på frukostbordet på Hogwarts i en scen från Fenixordern.

Sju stenar i Tom Riddles pojkrum

stenar i harry potter

Sju symboliskt laddade stenar i Tom Riddles pojkrum.

I sjätte filmen, Harry Potter och halvblodsprinsen, får vi en inblick i hur det såg ut i Tom Riddles pojkrum. På en fönsterbräda ligger sju stenar uppradade. Det är förstås en föraning om det som komma skall, hans plan att dela upp sin själ i sju horrokruxer.

Han vars namn inte är värdigt eftertexten

Harry Potter eftertext voldemort

Vi säger inte vem Richard Bremmer spelade.

Får du rysningar av att höra Voldermorts namn? Du är inte ensam i så fall. I eftertexterna till första filmen, Harry Potter och de vises sten, är skådespelaren Richard Bremmers karaktär kallad för ”han som inte får nämnas vid namn”.

Portkoden till Trolldomsministeriet är… magisk

trolldomsministeriet i Harry Potter

Koden in till Trolldomsministeriet är lysande, när du inser vad den står för.

Till Trolldomsministeriet kommer ingen oinbjuden. Koden är fiffig dessutom. För vilka bokstäver finns på samma knappar som siffrorna 6-2-4-4-2 ?
Jo, M-A-G-I-C.

Källa: Boredpanda

Foto: Warner Bros, Boredpanda, TT

LÄS MER:

21 superkändisar som du glömt var med i Harry Potter-filmerna

Därför vill ingen köpa Harry Potter-huset

15 nostalgiska bilder på Harry Potter-skådespelarna som gör dig glad

Mer läsning

Femina