Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Då tävlar Tusse – allt om Eurovision song contest 2021

04 maj, 2021 
Eurovision song contest 2021 kommer att genomföras, trots rådande coronapandemi. Men kommer det att vara någon publik? Och vilket datum tävlar Tusse för Sverige? Här har vi samlat allt du behöver veta om den stora musikfesten i maj!
Annons
Tusse Chiza om nerverna inför EurovisionBrand logo
Tusse Chiza om nerverna inför Eurovision

Nu är det dags för årets mest färgsprakande musikfest – Eurovision song contest! Förra året fick svenska melodifestivalvinnarna The Mamas snällt stanna hemma efter att coronapandemin satt käppar i hjulet för Eurovision Song Contest 2020.

I år har man däremot valt att återuppta tävlingen, men med en rad nya regler och restriktioner. Här reder vi ut alla frågetecken kring Eurovision song contest 2021.

The Mamas
The Mamas tog hem segern i Melodifestivalen 2020 men fick aldrig chansen att tävla i Eurovision song contest.

Var hålls Eurovison 2021?

År 2020 var det tänkt att musiktävlingen skulle hållas i Rotterdam i Nederländerna och det är en plan som fortfarande kvarstår. Under den 18-22 maj i år går tävlingen av stapeln i arenan Rotterdam Ahoy. Årets tävling blir den 65:e upplagan av tävlingen.

Annons

Kommer det att vara någon publik?

Inför årets tävling har European Broadcasting Union (EBU), som anordnar kalaset, blivit tvungna att vidta vissa åtgärder. Arenan, som egentligen rymmer 15 000 åskådare kommer att fyllas med högst 3500 personer. Detta för att alla ska kunna hålla ett avstånd på minst 1,5 meter.

Tusse Chiza tävlar med låten Voices

Tusse Chiza i Eurovision 2021
Tousin "Tusse" Chiza vann finalen i Melodifestivalen. Här firara han segern med sina dansare.

Efter att ha ställt in tävlingen 2020 meddelade EBU i mars 2020 att de bidrag som skulle ha representera de tävlande länderna i 2020 års upplaga av Eurovision Song Contest inte automatiskt kommer att få tävla i Eurovision Song Contest 2021.

Istället var det upp till varje land att välja om de ville låta 2020 års vinnare tävla, fast med en ny låt, eller att hålla en ny tävling om vem som skulle få delta 2021.

Annons

Sverige valde att hålla en ny Melodifestival 2021 och den 13 mars stod det klart att det blir forne Idolvinnaren Tusse Chiza, 19, och hans låt ”Voices” som kommer att representera Sverige.

Förinspelade bidrag i Eurovison

Mycket av 2020 års tilltänkta festival har flyttats rakt över till 2021 års tävling. Samma programledare från 2020 års inställda Eurovision kommer få chans att leda 2021 års upplaga. Det är skådespelerskan och programledaren Chantal Janzen, artsiterna Jan Smit och Edsilia Rombley samt vloggaren Nikkie de Jager som kommer leda programmet.

En nyhet för i år är dock att samtliga länder kommer att förinspela sina bidrag. Det är för att säkerställa att alla får tävla, även om ett eller flera länder inte lyckas ta sig till Nederländerna och tävla på plats. Ett förinspelat "live-on-tape"-videoklipp kommer då att visas istället, som om personen stod på scen ”på riktigt” under semifinal och final.

Annons

När tävlar Sverige i semifinalen i Eurovision?

För att ta sig till final gäller det att göra bra ifrån sig i semifinalen. Alla länder, förutom värdlandet och "The Big Five" (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland) måste tävla för att ta sig till final.

Tusse Chiza
Den 18 maj sitter vi bänkade framför tv:n och hejar på Tusse i semifinalen!

Sverige har lottats in i den första semifinalen som kommer att sändas på tv tisdagen den 18 maj. Där tävlar de mot bland andra Norge, Ryssland, Irland, Australien och Belgien. Semifinal 2 kommer att hållas den 20 maj. Den stora finalen hålls sedan under lördagen den 22 maj.

Varje land hålls isolerade på plats

Som en del av EBU:s åtgärder inför Eurovision kommer varje lands team, så kallade delegation, att hållas isolerade i Nederländerna. De kommer enbart att få ta sig till och från arenan och uppmanas bland annat att inte gå på offentliga toaletter på hotell och liknande.

Annons

Christer Björkman, Sveriges biträdande delegationschef under Eurovision, säger i en intervju med Aftonbladet att hans förhoppning är att Tusse ska kunna tävla på plats i Nederländerna. Han får frågan om hela teamet kommer att coronatestas varje dag när de är på plats.

– Ja, eller alla kommer testas för att komma in i arenan. Så vi testas de dagar vi ska dit. Och övrig tid kommer vi att vara i karantän på hotellet. Vi får inte vara någon annanstans än på vårt hotell, säger Christer Björkman.

Restriktioner inför resan till Nederländerna

Inför avresan till Nederländerna krävs också en del förberedelser och riktlinjer för att få komma in i landet. Bland annat:

  • Isolering fem dagar före avfärd
  • Negativt snabbtest, som tagits högst fyra timmar före avresa
  • Negativt pcr-test som är max 72 timmar gammalt
  • Mask ombord på planet
Annons