Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Därför är den nya säsongen av Orange is the New Black den mest politiska någonsin

08 jun, 2017 
I morgon, den 9 juni, kickar den nya säsongen av Orange is the New Black igång. För ELLE berättar skådespelarna om varför den nya säsongen är serien mest politiska – någonsin.
Annons

Den nya säsongen, den femte i ordningen, tar vid där den fjärde slutar. Och det är ett nytt Litchfield-fängelse vi får uppleva. Det är ett fängelse i fullt kaos, fullt upplopp. Seriens alla 13 avsnitt utspelar sig under bara tre dagar. En rejäl utmaning berättade skådespelarna på en pressvisning i London förra veckan.

– Jag drog verkligen efter andan första gången jag fick se manuset, säger Danielle Brooks som spelar karaktären Taystee.

Hon fortsätter:

– Vi spelade in under åtta månader, och det var verkligen utmaning. Dels att stanna kvar i känslan, att behålla samma mood hela tiden, och dels för hela crewet bakom. Alla blåmärken, alla skrubbsår, allt var tvunget att se likadant ut – dag efter dag.

Annons

OITNB-casten berättar dock att de gillar det nya greppet.

– Det är fantastiskt att se att Jenji Kohan (seriens skapare, manusförfattare och producent) hela tiden flyttar gränserna för att förnya Orange, säger Laverne Cox, som spelar Sofia.

Den femte säsongen spelades in mellan juli 2016 till januari 2017. I verkligheten, utanför Litchfield, pågick ett presidentval, som Trump till slut vann. Skådespelarna beskriver det hela som en chock. De berättar att mycket av det som hände i världen utanför serien speglas i den nya säsongen, som är politisk på ett helt nytt sätt.

– Det är fantastiskt att vara en del av en serie som verkligen speglar allt som händer omkring oss, säger Laverne Cox.

Hon fortsätter:

– Den här säsongen visar hur kvinnorna på Litchfield revolterar kring samtiden, kring det som händer omkring dem. Och på samma sätt revolterar nu en stor del av världen kring det som händer i USA.

Taylor Schilling, som spelar Piper, håller med.

Annons

– Allting vi gjorde i serien blev liksom viktigare. Konsten och det riktiga livet sammanföll. I våra egna liv fanns det mycket kaos, och i detta fängelse fanns det en enorm mängd kaos.

Orange is the New Black har blivit känd för att bryta barriärer och skriva historia.

– 2014 blev Laverne Cox den första transpersonen som nominerades till en Emmy. Och serien har betytt otroligt mycket för oss som inte är vita och som väger mer än 50 kilo, berättar Danielle Brooks.

Hon fortsätter:

Orange is the New Black har gett mig en frihet, en frihet att göra min röst hörd. Serien, och de andra i casten, däribland Laverne Cox, har gjort att jag vill prata, jag vill diskutera och engagera mig. Jag har alltid känt mig underrepresenterad när det kommer till utseende, och därför har jag nu involverat mig i 67 Percent Project, som tar avstamp i att 67 procent av alla kvinnor i USA är plus size, men det är bara 2 procent av dem som syns i det offentliga rummet, i medierna.

Danielle berättar att hon blivit vän privat med många av skådespelarna, och att de för bara veckor sedan möttes för ett samtal om hur de ska kunna påverka medieklimatet, samtiden – och framtiden.

– Vi satt och pratade i timmar, politiskt, om hur vi ska ta detta vidare. Tror du skådisarna i Pretty Little Liars gör det? Nej, inte direkt va?

Foto Netflix

Av Johanna Lejon på Elle.se 

Annons