Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Därför fascineras du av att att se finnar klämmas

01 okt, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Att kolla på videos där hudläkare klämmer finnar eller rensar porer – så kallade ”pimple popping”-videos – har blivit ett populärkulturellt fenomen.
Men vad är det med de omdiskuterade videoklippen som gör att vissa älskar dem, medan andra mår illa?
Annons
3 hudvårdstips för dig med mogen hyBrand logo
3 hudvårdstips för dig med mogen hy

Det var sju år sedan som hudläkaren Sandra Lee publicerade sin första video där hon tog bort små cystor och tömde porerna på en patient. Nu har Dr Pimple Popper lagt upp hundratals liknande videos, som fått miljontals visningar genom åren, och genren med ”pimple popping” – alltså finnklämning rakt översatt – har exploderat.

Men medan vissa personer inte kan tänka sig något värre än att kolla på finnar som kläms, porer som töms och cystor som extraheras, så är det bevisligen miljontals personer som tycker att det är underhållande.

Abigail Cline är hudläkare och forskare på Wake Forest school of medicine, och menar att många människor klämmer sina egna finnar och porer av samma anledningar som andra kollar på videos av det.

Annons

– Vissa människor får en känsla av kontroll och tillfredsställelse, som att de unnar sig. De renar och rensar sin kropp på något som inte hör hemma där. Andra tycker om den groteska aspekten av extraktioner och känner en bisarr fascination när de ser hur varet kläms ut, säger Abigail till Men's health.

Därför mår vissa bra av pimple popping-videos

Sociologprofessorn Marc LaFrance på Concordia university menar att människor har en inneboende fascination kring vad vi har under huden, kroppsvätskor och det vi inte ser i vanliga fall. Genom att då klämma en finne så river man myren mellan ute och inne i kroppen.

– Jag tror att det finns något nästan instinktivt med det, säger han till tidningen.

Han liknar också det popkulturella fenomenet med skräckfilmer – en slags godartad masochism.

– Man testar sig själv för att se hur mycket man kan tolerera innan man kollar bort. När du tittar på en ”popping”-video så får vissa en våg av dopamin, medan andra blir illamående.

Annons