Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

De bästa filmerna 2020 som baseras på en sann historia

27 apr, 2020 
AvAnaïs González Cruz
Älskar du filmer som baseras på en sann historia? Bad Education, Lost Girls och Sergio är bara några av filmerna från 2020 som inspirerats av verkliga händelser – hitta ditt val till filmkvällen här!
Annons

Få filmer kan vara så gripande som de med förankring i verkligheten. Genom åren har vi fängslats av klassiker som Erin Brockovich, Catch Me If You Can och 12 Years a Slave, men nu är det dags att sätta tänderna i nya spännande livsöden. 

Trots de rådande omständigheterna har flera filmer baserade på sanna historier släppts i år, bland annat Lost Girls (Netflix) och Bad Education (HBO). Hur det blir med de kommande premiärerna för 2020 återstår att se.

Vi har samlat nio titlar från i år som inspirerats av verkliga händelser, välj ur listan nedan!

9 filmer från 2020 som baseras på en sann historia

En bild på Hugh Jackman som spelar en av huvudrollerna i filmen Bad Education på HBO.
Hugh Jackman spelar en av huvudrollerna i filmen Bad Education på HBO.

Bad Education (HBO)

Handling: Frank Tassone och Pam Gluckin arbetar som skolledare i amerikanska Long Island. Det är ett framgångsrikt skoldistrikt, som varje år skickar många av landets toppstudenter vidare till USA:s främsta universitet. Men det är något lurt med skolornas budget – var har alla pengar tagit vägen?

Annons

I rollerna: Hugh Jackman, Allison Janney, Alex Wolff, Kathrine Narducci.

Burden 

Handling: Den otroliga historien om Mike Burden, en föräldralös ung man som fostras av vit makt-anhängare inom Ku Klux Klan. När han möter kärleken Judy börjar han ifrågasätta gruppens syn på samhället och blir såväl utstött som hemlös. Paret får då hjälp från ett osannolikt håll – en afroamerikansk baptistpastor. Filmen, som premiärvisades på filmfestivalen Sundance 2018, släpptes på bio 2020.

I rollerna: Garett Hedlund, Forest Whitaker, Andrea Riseborough, Usher.

En bild från filmen Escape from Pretoria, som går att hyra på Amazon Prime och Google Play.
Escape from Pretoria kan du hyra på Amazon Prime och Google Play.

Escape from Pretoria (Amazon Prime, Google Play)

Handling: Sydafrika, 1979. De politiska aktivisterna Tim Jenkin och Stephen Lee fängslas av apartheidregimen efter samröre med förbjudna organisationer. Männen döms till långa fängelsestraff på notoriska Pretoria, där fångarna lever under fruktansvärda omständigheter. Ingen har någonsin lyckats rymma från fängelset, men det hindrar inte Jenkin och Lee från att sätta en flyktplan i verket som ska gå till historien.

Annons

I rollerna: Daniel Radcliffe (Harry Potter), Ian Hart, Daniel Webber.

I Still Believe (Amazon Prime, Google Play)

Handling: Strax innan singer-songwritern Jeremy Camp gifter sig med sin hustru får hon diagnosen äggstockscancer. Den gripande berättelsen baseras på Jeremy Camps egna memoarer om kärlek, sorg och förlust mitt i livet. Hur går man vidare efter att ha förlorat sitt livs kärlek?

I rollerna: KJ Apa (Riverdale), Britt Robertson, Shania Twain, Nathan Parsons.

En bild från filmen Lost Girls, som du kan streama på Netflix.
Filmen Lost Girls finns att streama på Netflix.

Lost Girls (Netflix)

Handling: Mari Gilbert är en ensamstående mamma till tre barn, vars värld slås i spillror när hennes dotter försvinner. Dottern arbetar som eskort och sågs senast på väg till en klient, men utredningen missköts och tvingar Mari själv att försöka ta reda på vad som hänt.

Annons

I rollerna: Amy Ryan, Thomasin McKenzie, Gabriel Byrne.

Resistance (Amazon Prime)

Handling: Den världsberömda mimaren Marcel Marceau är bara 15 år gammal när andra världskriget bryter ut i Frankrike. Tillsammans med en grupp judiska pojkscouter drar han igång ett massivt räddningsuppdrag för att rädda tusentals föräldralösa barn från koncentrationslägrena – och riskerar samtidigt sitt eget liv.

I rollerna: Jesse Eisenberg, Ed Harris, Clémence Poésy.

En bild på Wagner Moura, känd från Netflix-serien Narcos, som spelar huvudrollen i Sergio.
Wagner Moura, känd från Netflix-serien Narcos, spelar huvudrollen i Sergio.

Sergio (Netflix) 

Handling: Sergio Vieira de Mello är en brasiliansk toppdiplomat som arbetar med några av världens tuffaste konflikter. Efter USA:s invasion i Irak skickas han till Bagdad som FN-sändebud, ett uppdrag som ska bli hans största utmaning hittills.

Annons

I rollerna: Wagner Moura (Narcos), Ana de Armas, Clemens Schick.

The Banker (Apple TV Plus)

Handling: USA, 1950-talet. Två afroamerikanska entreprenörer försöker slå sig in på bostadsmarknaden i en tid då rassegregering och rasism sker öppet. För att lura systemet drar männen igång en rad invecklade blåsningar – och blir rika på kuppen.

I rollerna: Samuel L Jackson, Anthony Mackie, Nicholas Hoult.

En bild från filmen The Last Full Measure, som handlar om fallskärmsräddaren William H. Pitsenbarger.
The Last Full Measure handlar om fallskärmsräddaren William H. Pitsenbarger.

The Last Full Measure (Amazon Prime, Apple TV Plus)

Handling: Fallskärmsräddaren William H. Pitsenbarger räddade över 60 amerikanska soldater under Vietnamkriget innan han själv miste livet under ett anfall. I The Last Full Measure följer vi kampen att belöna Pitsenbarger postumt med den amerikanska hedersmedaljen, 30 år efter hans död.

I rollerna: Jeremy Irvine, Sebastian Stan, Alison Sudol.

Foto: TT//Netflix/HBO 

LÄS MER:

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons