Sedan Downton Abbeys sista säsong sändes är det många tittare som saknat karaktärerna i den populära serien. För några månader sedan kom så kom ett beskedet som fansen väntat på – Downton Abbey blir långfilm.

I september började inspelningarna av filmen och Lady Mary, skådespelerskan Michelle Dockery, var då snabb med att lägga ut en bild när den allra första tagningen togs.

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Bilden fick snabbt tiotusentals like, men egentligen så avslöjade den ingenting om handlingen i den nya filmen, så det är fortfarande flera frågor som står obesvarade. Men här har vi samlat ihop det vi faktiskt VET om denna efterlängtade film.

1. När har Downton Abbey-filmen premiär i Sverige?

Filmen, vars officiella titel kort och gott är Downton Abbey, har premiär i både Sverige och Storbritannien den 13 september 2019. I USA går den upp på vita duken den 20 september 2019.

2. Vilka karaktärer kommer tillbaka i Downton Abbey-filmen?

Redan i juli i år blev det bekräftat att majoriteten av den ursprungliga skådespelarensemblen återvänder i långfilmen. Bland karaktärerna kommer vi alltså att få se bekanta ansikten som Lady Mary, Robert Crawley, Anna Bates och såklart Violet Crawley.

Karaktären Violet Crawley i tv-serien Downton Abbey.

Lady Rose MacClare, som spelas av Lily James, kommer dock inte att vara med.

– Min karaktär Rose flyttade till New York, så det hade varit lite långsökt att skicka tillbaka henne. Jag hade gärna varit med, men det fanns ingen plats för Rose i filmen, säger Lily James i en intervju med tidningen People.

3. Downton Abbey-filmen tar vid där serien slutade

Det har inte passerat särskilt lång tid när vi återser karaktärerna på Downton Abbey, något som också bekräftats av skådespelaren Allen Leech (Tom Branson):

– Tidsmässigt befinner vi oss åtta eller nio månader efter seriens slut. Det enda problemet är att alla skådespelare egentligen är tre år äldre, så det måste ha varit ett par riktigt tuffa månader, säger han skämtsamt i en intervju med tv-programmet Sunday Brunch.

4. Vad handlar Downton Abbey-filmen om?

Filmens första officiella trailer avslöjar att det vankas riktigt finbesök på Downton Abbey! Det är nämligen ingen mindre än kung Georg V och drottning Mary som hälsar på, vilket såklart innebär att godset måste dammas och putsas som aldrig förr.

5. Seriens skapare har även skrivit filmmanuset

Ja, vi vågar nog hoppas på en riktigt bra film! Julian Fellowes, som skapade Downton Abbey, är också manusförfattare i den nya produktionen.

It’s a wrap! Nu räknar vi ner till premiären:

Läs mer:

Se den första teasern till nya Downton Abbey-filmen

Här är allt vi vet om tredje säsongen av The Crown

Recap: 7 säsonger av Game of Thrones på 5 minuter

Foto: TT