Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Efter Backmans succé med ”Ove” – här är nästa bok som blir film

18 jan, 2018 
AvDavid Johansson
Det har blivit dags att göra film av Fredrik Backmans andra roman ”Britt-Marie var här”. Bakom kameran står Tuva Novotny, och rollen som Britt-Marie görs av Pernilla August.
Annons

Ingen kan förneka den oerhörda framgång som den före detta Café-medarbetaren Fredrik Backman åtnjutit från den allra första början av sitt författarskap. Hans förmåga att trycka på alla våra känsloknappar och formulera sina utmärkta berättelser har tagit hans verk ända till Hollywood, när En man som heter Ove blev Oscarsnominerad i ”Bästa utländska film”-kategorin.

Nu har det blivit dags för den andra filmadaptionen av en Backman-roman. Den här gången är det ”Britt-Marie var här” som ska bli film, och ingen mindre än Pernilla August är tillsatt i huvudrollen. Bakom kameran står Tuva Novotny, som säger till Dagens Nyheter:

– Det är ett väldigt rörande och upplyftande drama om en 60-plus-kvinna, om nya chanser i livet, en historia om att det aldrig är för sent att börja leva. Jag började grina av tanken på att jag aldrig tidigare har sett en sådan här film.

Annons

Novotny och August har en del att leva upp till. Duon Hannes Holm och Rolf Lassgårds En man som heter Ove sålde 1,7 miljoner biobiljetter bara i Sverige, och filmen hyllas gång på gång som en av de bästa i modern svensk filmhistoria.

Precis som med En man som heter Ove har Fredrik Backman själv tagit ett steg tillbaka och givit Novotny och manusförfattaren Maria von Heland fria händer. För Dagens Nyheter berättar Novotny att hennes vision med filmen är att skapa någonting som kan placeras mittemellan Mamma mia! och den kritikerhyllade tyska filmen Min pappa Toni Erdmann. Vilket onekligen låter som ett spännande koncept.

– Vi har pratat om Min pappa Toni Erdmann när det handlar om att skildra relationer, och Mamma mia! för att den filmen har något väldigt lustfyllt och ljust över sig. Även om glesbygdsfrågor och invandrarpolitik finns där i bakgrunden så kommer vi mest att röra oss på ett existentiellt plan, säger Novotny.

Som regissör har Novotny inte varit särskilt aktiv i Sverige, men i Norge har hon regisserat avsnitt av tv-serierna Dag och Lilyhammer, samt sin långfilmsdebut TEA som landar senare i år.

Inspelningarna av Britt-Marie var här sker i Göteborg i april och maj, med ett beräknat premiärdatum satt till december 2018.

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Cafe.se.

 

Annons