1:02

Efter reklamen: Skådespelare som vägrade röra varandra på film

(1:02)

Julledigheter är till för vila upp sig inför rusket i januari och februari – och för att ta igen det man missat i film- och serieväg under året som gått. (Plus förstås, att se om de där filmerna man alltid ser om minst någon gång varje år.)

Här listar jag några personliga favoriter från 2021, och lite av det jag själv missat men är nyfiken på. För enkelhetens skull bara sådant som går att streama, så att man inte behöver röra sig från soffan och har nära till kylskåp och godis.

God serie- och filmjul!

Årets bästa filmer

Om det inte står något annat går filmerna att hyra på flera olika streamingtjänster, och via sidor som vodeville.se och moviezine.se kan man hitta på vilka.

Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)

Årets bästa filmer: Summer of Soul

Mavis Staples och Mahalia Jackson på scen under legendariska filmfestivalen Harlem Cultural Festival 1969.

Searchlight Pictures

Finns på Disney+.

Mahalia Jackson, Stevie Wonder, Nina Simone, Mavis Staples och många, många fler: Questloves dokumentär om Harlems märkvärdigt bortglömda kulturfestival 1969 ger gåshud. Magiska scenögonblick och ett stycke svart historia.

Quo vadis, Aida?

Årets bästa filmer: Quo vadis, Aida?

This image released by Neon shows Jasna Djuricic in a scene from the Oscar-nominated film "Quo Vadis, Aida?" (Neon via AP) NYET758

TT

Finns på diverse tjänster, och på SVT 1 januari.

Jasmila Zbanics brutalstarka drama om folkmordet i Srebrenica sett genom tolken Aidas ögon ligger i topp på många årsbästalistor – och allt annat vore galet.

Ninjababy

Årets bästa filmer: Ninjababy

I norska Ninjababy spelar Kristine Kujath Thorp serietecknaren Rakel som sent upptäcker att hon är med barn.

Courtesy Everett Collection

Finns på Triart.se från den 20 december, och på diverse andra tjänster den 31 december.

I komedin Ninjababy upptäcker den lite stökiga serietecknaren Rakel först i sjätte månaden att hon är gravid – och livet blir ännu lite stökigare. Med den här och Joachim Triers Världens värsta människa har Norge haft ett riktigt bra filmår.

Promising Young Woman

Årets bästa filmer: Promising Young Woman

Carey Mulligan drömmer om hämnd i ironiska Promising Young Woman.

Courtesy of Focus Features

En skevt rolig och, ironisk hämndfantasi, som verkligen inte kan anklagas för att vara nyanserad eller subtil – men den är rasande, och den är underhållande.

En runda till

Årets bästa filmer: En runda till.

Mads Mikkelsen är fantastisk i En runda till.

CAP/SFS

Regissören Thomas Vinterberg och en helt fantastisk Mads Mikkelsen testar teorin om livet vore bättre om människan vore salongs större delen av dagarna. Resultatet är både hjärtslitande och väldigt, väldigt roligt.

Moxie

Årets bästa filmer. Moxie.

Hadley Robinson och Nico Hiraga i filmen Moxie.

Colleen Hayes

Finns på Netflix.

Amy Poehler regisserar och spelar med i en av årets mysigaste filmer, där en 16-åring tröttnar på sexismen i skolan och inspirerad av sin mammas rebelliska gamla fanzine mer eller mindre startar en revolution.

Här är årets 10 bästa böcker!

Tigrar

Årets bästa filmer: Tigrar

Makalösa Erik Enge i Tigrar.

Baserad på fotbollsspelaren Martin Bengtssons självbiografiska roman I skuggan av San Siro: från proffsdröm till mardröm, med en makalös Erik Enge i huvudrollen som tonåringen som får allt han drömt om i fotbollsväg – och faller ner i depression.

Årets bästa tv-serier

Hacks

På HBO Max.

I ljuvliga dramakomediserien Hacks spelar den ännu ljuvligare Jean Smart en stenrik slitvarg till ståuppkomiker som varvat samma skämt på tusentals Las Vegas-shower och plötsligt får en ung manusförfattare i knät. Resultatet: man skrattar, man gråter och så fort sista avsnittet är slut vill man ha mer.

The Beatles: Get Back

Årets bästa tv-serier: The Beatles: Get Back.

(L-R): Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr and John Lennon in THE BEATLES: GET BACK. Photo by Linda McCartney. © 2020 Apple Corps Ltd. All Rights Reserved.

Linda McCartney

På Disney+.

Med sina 468 minuter uppdelat i tre delar går väl det här inte in under varken serie eller långfilmsdokumentär, men det är en av årets mest sevärda med råge. Ur 60 timmar material från 1969 har Peter Jackson mejslat fram ett lika unikt som otroligt dokument om vänskapen, turerna och det kreativa samarbetet kring inspelningen av albumet Let it be.

White Lotus

På HBO Max.

Årets bästa tv-serier: White Lotus.

Connie Britton i White Lotus.

HBO Max

Personal, gäster, hemligheter och komplikationer på en lyxresort på Hawaii. I rollerna: bland annat favoriterna Connie Britton och Jennifer Coolidge. När den senare skriker SAVE YOURSELF till sin dejt är en av årets mörkt roligaste scener.

Euphoria

På HBO Max.

Årets bästa tv-serier: Euphoria

Hunter Schafer och Zendaya i Euphoria.

CAP/RFS

High school, droger, sex, trauma, kärlek och vänskap. Tidigt i år kom det andra av två specialavsnitt som fungerar som en brygga mellan första säsongen och säsong 2 som startar nu den 9 januari. Kom i fatt nu om du missat tidigare! För sin insats vann Zendaya välförtjänt en Emmy för bästa huvudroll i en dramaserie.

Serier jag inte själv sett än, men är nyfiken på:

Station Eleven på HBO Max, Maid på Netflix, Reservation Dogs på Disney+, Evert! Evert! Evert! på SVT, Yellowjackets på Paramount+ och En kunglig affär på SVT.

Så gick det sen för Fanny och Alexander

10 fina filmer som ligger uppe på SVT Play under jul och nyår:

Moonlight (fram till 24 december)

Manchester by the sea (fram till 31 december)

The Florida Project (fram till 2 januari)

De 400 slagen (fram till 4 januari)

Sameblod (fram till 16 januari)

Charter (fram till 16 januari)

Dogman (fram till 16 januari)

Flickorna (fram till 23 januari)

Porträtt av en kvinna i brand (fram till 28 januari)

Välkommen till Tjetjenien (fram till 30 juni 2024)