I boken får 51 starka kvinnor som gjort skillnad för vår historia uppmärksamhet. I Femina nr 03/2017 som finns i butik finns det en lång intervju med Lina Thomsgård och om arbetet med boken.

I boken har Thomsgård samlat en uppsjö av skribenter som fritt fått välja vilken kvinna de har velat ta upp och belysa, i utdraget här nedan skriver Anneli Jordahl om Harriet Tubman.

 

_342x342

Anneli Jordahl är författare och litteraturkritiker. Hon har bland annat skrivit romanerna Jag skulle vara din

hund (om jag bara finge vara i din närhet) (Atlas) och Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona (Norstedts).

 

Bästa Harriet Tubman.

Första gången jag såg dig var i Marcus Book Stores i Oakland, Kalifornien. Bokhandeln med inriktning på ”Books by and about black people everywhere”.

Din strängt allvarsamma blick fick mig att stanna till. Ögonen sade: Vad vet du om min historia, om mitt folk på flykt? Nå, bilda dig!

Väggarna var behängda med foton på framstående aktivister i medborgarrättsrörelsen: Män. Kvinnliga förebilder – sångerskan Mahalia Jackson och dramatikern Lorraine Hansberry – var kollektivt samlade på en affisch. Du syntes däremot på en egen lika stor poster som Malcolm X och Martin Luther King. Texten: Harriet Tubman räddade 300 slavar till friheten som konduktör på ”underground railroads”.

Jag följde din uppfordrande blicks uppmaning och förflyttades till ett mörker i den forna slavstaten Maryland i östra USA. Du föds 1822 och jag ser framför mig hur du som sexåring förs bort från dina föräldrar och tvingas till hårt arbete på en annan plantage.

På en teckning har jag sett hur du klädde dig i dubbla lager av tjocka tyger för att skydda dig mot piskslag. Sockerbiten du inte kunde motstå. Smärtan efter den tunga järnvikt som träffade dig i huvudet förföljde dig hela livet. Du såg syner, drömde märkliga drömmar, hörde guds röst. Du var utvald”.

 

AV ELIN PERSSON

FOTO SOFIA RUNARSDOTTER

Mest läst