Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Kulturredaktören om Feminas historia: Orsakade ramaskri på 40-talet

20 jun, 2024 
AvEbba S. Dahlman
I det här avsnittet av Vad är grejen med? grottar Feminas kulturredaktör Emma Gray Munthe ner sig i Feminas historia – från 1944 till i dag. Se videon i spelaren ovan!
Annons

I år fyller Femina 80 år, men vad är egentligen grejen med tidningen utöver att det är ett av Sveriges största livsstilsmagasin för kvinnor?

– Första fröet till Femina hette Nordisk Mønster Tidene och kom 1874. Då var en tidning som riktade sig till kvinnliga läsare något unikt, säger Emma Gray Munthe i videon när hon berättar om den stora succén.

I sin nuvarande form har tidningen funnits sedan 1944 – och mycket har hänt under dessa 80 år av journalistik som riktar sig till kvinnor.

I videon ovan berättar kulturredaktören Emma om tidningens historia; om varför Femina förbjöds i Jönköping, om varför sexualupplysning och reportage om förlossning var anmärkningsvärda, om omvärldsbevakningens betydelse under andra världskriget, om skeva skönhetsideal och om tanken bakom Feminas nuvarande slogan.

Samt varför tidningens första chefredaktör Anna Bråves dödsruna lyder ”utan henne hade den svenska kvinnan aldrig blivit världens mest självständiga och jämställda”.

Se fler avsnitt av Feminas videoserie Vad är grejen med? här.

Annons