Klimataktivisten Greta Thunberg

TT

Under tisdagen, den 1 september, höll Svenska Filminstitutet sin årliga presentation av höstens stora svenska långfilmspremiärer.

Det var ett nedbantat arrangemang den här gången på grund av rådande pandemi, presentationen modererades av Pekka Heino från biografen Grand i Stockholm och kunde följas via länk.

Anna Serner om jämställdhet

"Den märkligaste presentationen någonsin", som Filminstitutets vd Anna Serner uttryckte i sitt anföringstal där hon å ena sidan uttryckte sin glädje och tacksamhet över att biograferna har kunnat öppna, å andra sidan påtalade att jämställdheten i årets filmutbud inte var vad hon hade önskat och menade att "dialogen måste fortsätta".

Men en ung svensk kvinna var åtminstone i fokus, precis som hon varit över hela världen det senaste året: Greta Thunberg.

Dokumentären om Greta Thunberg som heter kort och gott "Greta" var först ut av alla filmer i presentationen. Bakom projektet ligger B-Reel Films och dokumentärfilmaren Nathan Grossman som har följt Greta sedan första dagens av hennes strejk utanför riksdagshuset till det berömda "How dare you?"-talet till världens makthavare i USA.

Gretas premiär i Venedig

Filmen som får premiär redan nu i september på filmfestivalen i Venedig, som trots corona kommer arrangeras, visar ett liv bakom kulisserna och ger en djupare och intimare bild av den svenska klimatkämpen.

– Man påminns om att hon faktiskt är ett barn, och får se bland annat hur hennes hennes pappa får tjata på henne om att äta, sa filmens distributör Eva Esséen som var på plats på Grand och lyfte bland annat en stark scen ur filmen från den berömda seglatsen över Atlanten där verkligheten hann ikapp den unga Greta:

– Alla tyckte det var ett sånt äventyr hon fick vara med om, men det är inte så himla roligt att åka över Atlanten. Det är ganska krängigt och hon längtar bara hem till sina hundar. Hon tycker att det är jobbigt, hon vill inte axla det här ansvaret men känner samtidigt att någon måste göra det.

Greta Thunberg och dokumentärfilmaren Nathan Grossman hälsade från ett tåg på väg till filmpremiären i Italien.

”Hoppas ni kommer gilla”

Greta Thunberg själv kunde inte vara med fysiskt på SFI:s filmpresentation men deltog via länk tillsammans med Nathan Grossman från ett tåg på väg till filmfestivalen i Venedig.

Greta hade engelsklektion på distans och hälsade tillsammans med regissören kort och gott:

– Vi hoppas att ni kommer gilla filmen.

Filmen om Greta Thunberg går upp på svenska biografer under andra hälften av november.

Läs mer:

Agnes Wold kritisk – efter nya bilden på Victoria!

15 gånger Victoria har chockat oss med utsläppt hår

Elton fick herpes vid födseln – har bara tio procent av hjärnan kvar

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: