Louise Boije af Gennäs

Louise Boije af Gennäs

Namn: Louise Boije af Gennäs

Ålder: 52

Bor: På Södermalm i Stockholm

Familj: Maken Calle Lagercrantz och två barn, Carl-Axel, 14, och Elsa, 11.

Aktuell: Med romanen Folk av en främmande stam (Albert Bonniers förlag), sista delen i trilogin som började

med Högre än alla himlar (2010) och Blå koral (2012).

Nämn en bok som förändrade ditt liv: Det finns två stycken, Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg

och Ulysses av James Joyce. Jag läste båda som 16-åring och insåg att författare kan förändra världen.

Vad läser du just nu: Jag har alltid några olika böcker på gång, för tillfället Twist av Klas Östergren och Ett liv för lite av Kristofer Ahlström. Och så älskar jag att läsa om klassiker, det ligger alltid tummade ex av Pride and Prejudice av Jane Austen, A room with a view av EM Forster, Oskuldens tid av Edith Wharton och Franny and Zooey av JD Salinger bredvid min säng.

Louise Boije af Gennäs om…

…skrivandets våndor: Glöm idén med att vänta på inspiration medan man sitter i basker och smuttar på sitt rödvinsglas – skrivandet är ett arbete som likt fysisk träning måste utföras kontinuerligt, disciplinerat och i nyktert tillstånd. Tänk känslan av att snöra på sig joggingskorna en kall och fuktig dag för att motvilligt sticka ut och springa – det känns ursegt i början. Men man gör det ändå, eftersom man måste. Efter ett tag lättar det, plötsligt känns det riktigt bra och mot slutet är man hög som en örn. Precis så känns det efter ett riktigt bra skrivpass.

…och glädje: Jag ska precis påbörja en ny trilogi, och det känns naturligtvis läskigt och fyllt av prestationsångest. Men där under finns också det som jag hela tiden försöker nå in till, komma åt och värna om, nämligen författarens djupaste, hemliga lycka över det egna skrivandet. Jag ska än en gång få skapa min egen värld och fylla den med karaktärer och berättelser. Jag ska än en gång få vara med om den magiska upplevelsen när orden flyter, berättelsen tar form och karaktärerna får liv. Jag ska än en gång få leka Gud! Hoppas att ingen ser mig nu, hoppas att ingen kommer på mig när jag leker som bäst och avslöjar mig som en bluff… Hoppas att jag får fortsätta ifred, med detta världens absolut bästa yrke!

Fotograf: Anna-Lena Ahlström

Mer läsning

Femina