Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Därför ska du läsa franska succéförfattarens uppföljare

09 nov, 2023 
AvKenneth Gysing
FotografPascal Ito
Valerie Perrin
Valérie Perrin gjorde stor succé med Färskt vatten till blommorna. Nu kommer uppföljaren Tre. ”Den har ett inslag av thriller, men Perrin har störst fokus på karaktärsutveckling”, tycker Feminas bokredaktör.
Annons
"This or that" med Ninna PrageBrand logo
"This or that" med Ninna Prage

Alla goda ting är inte nödvändigtvis tre, det gäller (inte minst) i franska författaren Valérie Perrins nya roman Tre. För något år sedan gjorde hon braksuccé i Sverige (och internationellt) med Färskt vatten till blommorna, en finstämd hyllning till livet trots att handlingen till stor del utspelade sig på en kyrkogård.

Så bra är Valérie Perrins nya bok Tre

Boken Tre av Valerie Perrin

Nya Tre har tre vänner i fokus, Nina, Étienne och Adrien, som blir bästa vänner i skolan när de är tio år gamla. Det är dock klasskamraten Virginie som för berättelsen framåt, hon som ville höra till gruppen de tre bildade, men som alltid stod lite utanför, aldrig riktigt släpptes in. Så finns där en femte karaktär, Louise, som en dag försvinner spårlöst men möjligen (allt ska här icke avslöjas) är resterna av det lik som längre fram i tiden upptäcks i baksätet på en bil som bärgas ur en sjö i deras hemby. Ty det här är en berättelse som rör sig fram och åter i tiden, från barndom och ungdom och medelålder och där Perrin med stor inlevelse och empati skriver fram en historia om vänskap, kärlek, skam och hopp.

Franska författaren Valérie Perrin
Valérie Perrin gjorde stor succé med förra boken Färskt vatten till blommorna.

I romanens början är året 2017, Virginie är åter i hembygden efter många år i Paris där hon arbetat som översättare och redaktör. Det fortsätter hon med på distans samtidigt med en halvtid som journalist på den lokala tidningen. De tre vännerna som en gång ingick en pakt att de skulle lämna hålan de vuxit upp i och alltid vara tillsammans, splittrades när de for till Paris för att studera.

Annons

Nina är också tillbaka i hembygden, arbetar på ett center för hemlösa djur. Hon hamnade i ett äktenskap med en våldsam man, som hon har flytt ifrån. Virginie håller koll på Nina, men håller avstånd. Ètienne har blivit polis, Adrien en framgångsrik skribent. Virginie är själv lite av ett mysterium, svår att få grepp om men ständigt närvarande. Virginies hemligheter, den upphittade bilen med liket i baksätet, ger Tre ett inslag av thriller, men Perrin har störst fokus på karaktärsutveckling, inte minst vad gäller sexuell identitet (spoiler alert) och vad det på djupet innebär att bry sig om vänner och familj.

Alla läsare som älskade Färskt vatten till blommorna kommer med största säkerhet att ta emot även Tre med hjärtat. Livet blir inte alltid vad man tänkt sig – men i Valérie Perrins gestaltning känns det ändå värt att leva!

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons